Alfa Romeo 155

Alfa Romeo 155 (1992-1998)

De Alfa Romeo 155, de beroemde en beruchte opvolger van de Alfa Romeo 75
De 155 was de eerste voorwielaangedreven Alfa Romeo, volgens vele een dieptepunt in de historie van Alfa Romeo.

In 1992 had de 75 zijn beste tijd wel gehad, het was tijd voor een nieuwe sedan bij Alfa Romeo, dit werd de 155.
De reden waarom de 155 voorwielaangedreven is, in 1986(toen de 75 nog in productie was) werd FIAT eigenaar van Alfa Romeo, laatstgenoemde stond er economisch niet goed voor en moest op een bepaalde manier weer winst gaan maken.
Een voorwielaangedreven auto is een stuk goedkoper om te produceren dan een achterwielaangedreven auto, kortom FIAT vond het een goed idee om op deze manier een goedkopere auto te produceren, echter mochten de befaamde rijeigenschappen van de nieuwe Alfa niet verloren gaan.

De 155 is ontworpen door designhuis I.DE.A Institute, een designhuis opgericht in 1978 in Turijn, er zijn weinig gegevens bekent van het designhuis.
Het is wel duidelijk dat de Alfa Romeo 155 een van de succesvolste auto’s was die ze hebben getekend, andere getekende modellen zijn o.a.: de FIAT Tipo, Daihatsu Move, Lancia Kappa en Kia Rio, nou niet bepaald de meest gewaardeerde auto’s.

Dan nu weer even terug naar de overname van FIAT, de voorwielaandrijving was niet de enige drastische verandering in de nieuwe Alfa.
Deze alfa deelt zijn onderstel met de Fiat Tipo, de rijeigenschappen van de Alfa zijn echter zeer goed te noemen.
In verschillende tests van autobladen(autovisie, autoweek) zijn ze zeer lovend over de verwegliggende grens van de 155
Quote(autoweek):
Ook de wegligging blijft daar niet bij achter, want de 155 laat zich heel gewillig de hoek om zetten en in lange, snelle bochten bezit hij dezelfde geruststellende stabiliteit die hij ook rechtuit demonstreert.

Dan de motoren, de alfa werd uitgerust met een nieuwe 1.7 Twin Spark motor, ook de 2.0 turbo was nieuw.
Het motoren aanbod hield in: 1.6 ts(na facelift), 1.7 ts, 1.8 ts, 2.0 ts, 2.0 turbo, 2.5 V6, 1.9D en de 2.5D.
Dat houdt in dat de motoren varieerden van 116 pk(1.7 ts) tot 186 pk(2.0 turbo).

In 1995 kwam de facelift voor de 155, de grill werd veranderd, de driehoek werd chroom i.p.v. de carrosserie kleur, ook werd de spoorbreedte verbreed, daardoor moesten ook de wielkasten verbreed worden, daarom wordt de 155 serie 2 ook wel widebody genoemd.
De mening van de meeste mensen is dat de 155 er vooral sportiever uit is gaan zien en beter is gaan rijden door de verbrede spoorbreedte.

Alfa Romeo deed met de 155 ook mee in het DTM, daarvoor werd de 2.5 V6 speciaal aangepast voor racen, Alfa won van 1992 t/m 1994 het DTM en hield het daarna voor gezien, Mercedes en BMW moesten natuurlijk ook wel wat kunnen winnen.
Natuurlijk heeft de 155 ook zo zijn zwakkere punten, de elektronica is zeer storingsgevoelig, de auto wordt onder liefhebbers ook wel het rode lampje genoemd, dit vanwege het rode lampje dat gaat branden wanneer er een storing is in het motormanagement, ook de vele voorbanden die deze auto verbrast zijn een minpunt, maar dit hangt natuurlijk ook van je rijstijl af.

Algemene informatie:
Afmetingen: 4.44 x 1.70 x 1.44
Vanafprijs: €17.741
Veiligheid: n.b.
Bagageruimte: 525L
Brandstoftank: 63L


Terug naar Alfa Romeo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.