Mitsubishi Lancer EVO

Mitsubishi Lancer EVO FQ-400

Mitsubishi Lancer EVO Met 295 pk op de vier wielen is de Mitsubishi Lancer Evolution X zeker geen stakkertje, maar in Groot-Brittannie zijn de Lancer-liefhebbers meer vermogen gewend. Dus komt daar ook van de ’10’ een rappere uitmonstering. De versie FQ-400 levert, zoals zijn typeaanduiding al verraadt, meer dan 400 pk!

 

 

Het is de krachtigste Lancer Evolution X die er momenteel bestaat. Met meer dan 400 pk bij 6.500 tpm en een koppel van 525 Nm bij 3.500 tpm is de sportsedan in staat in 3,8 tellen van stilstand naar 100 km/h te accelereren. De top is door de fabrikant/importeur elektronisch afgeregeld op 250 km/h.

 

Om tot de hogere waarden te komen is de viercilinder turbomotor niet in cilinderinhoud omhoog gegaan. Hij meet onveranderd 2,0 liter. Het blok is echter wel fors onder handen genomen. De technici monteren andere injectoren in de aluminium cilinderkop, gemodificeerde intercooler en een nieuwe ‘hybride’ turbocharger, die onder hogere temperaturen kan werken en nog directer reageert. Daarnaast is onder andere ook het uitlaattraject tot 7,5 cm in diameter vergroot, wat voor een betere stroming van de gassen zorgt. Ook is de Engine Control Unit (ECU) opnieuw geprogrammeerd. In totaal is meer dan 500 uur in de krachtbron gestoken om tot het hogere vermogen te komen.

 

Voor de FQ-400 heeft Mitsubishi de spoorbreedte aangepast en de bodemvrijheid verkleind door de Eibach-veren en Bilstein-schokdempers te monteren. Daardoor moet de wegligging sterk verbeterd zijn, terwijl de rij-eigenschappen in bochten op een hoger niveau staan. De speciale editie staat op 18 inch grote lichtmetalen wielen in negenspaaks design met Toyo Proxes R1R-banden. Het remsysteem is opgewaardeerd.

De Lancer Evolution X FQ-400 komt alleen helaas niet naar Nederland.

Lancer EVO X FQ400

Lancer EVO X FQ400

Lancer EVO X FQ400

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.