Schokkend F1 nieuws -update-

Sinds gisteravond zal de Formule 1 nooit meer zo zijn als het was. Na een vier uur durende vergadering zijn de leden van de FOTA tot een conclusie gekomen.

De meeste Formule 1 teams waren het al even niet eens met de nieuwe regels die de FIA had opgelegd. Een reactie daarop is nu ook bekend. Na de vergadering in het hoofdkantoor van Renault kwamen de FOTA leden (Ferrari, Renault, McLaren, BMW Sauber, Toyota, Brawn GP, Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso) tot de conclusie dat ze zullen vertrekken uit de Formula 1.

Het is bekend geworden dat de FOTA in 2010 een nieuwe race klasse wil gaan beginnen voor de nu afgehaakte (ex-)Formula 1 leden. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren of dat dit een zet van de FOTA is om de FIA alsnog over te halen om de regels te wijzigen weten we niet. Als de FOTA nu aan het bluffen is spelen ze het spelletje op hoog niveau.

 

De teams hadden zich voorwaardelijk ingeschreven voor het seizoen van 2010. Ze zouden alleen meedoen als het budget-limiet niet zou doorgaan. Gistermiddag melde Max Mosley al dat ze de FOTA tegemoet wilden komen door de limiet te verhogen naar 100 miljoen euro. Ook wilde de FOTA niet dat de Formule1 verdeeld zou worden verschillende klasses. De teams waren bang dat als een nieuw team de Formule1 in zou komen meer geld zou mogen besteden aan de auto en testen. De teams van de FOTA zijn het hier absoluut niet mee eens en denken dat de sport hier oneerlijk van word.

 

Nu de FIA de regels voor 2010 niet wil veranderen heeft de FOTA gisteravond besloten om uit de Formule1 te stappen en een eigen raceklasse op te zetten. Of de nieuwe raceklasse er nou gaat komen of niet, de strijd tussen de teams en de FIA is voor niemand goed. Als dit plan daadwerkelijk doorgaat zal de Formule1 nooit meer zijn zoals die was.

 

En wat kunnen we van een nieuwe raceklasse verwachten? Er zijn genoeg circuits die de Formule1 links laat liggen, denk aan Silverstone 2010, Hockenheim, Fuji en misschien wel Assen of Zandvoort. 

Hoe de situatie zich verder gaat ontwikkelen dat weet nog niemand. Wel zullen er grote veranderingen komen en zal de Formule1 nooit meer hetzelfde zijn. 

-update-

Inmiddels heeft de FIA gereageert op het persbericht van de FOTA. De Fia zegt dat de teams en met name Ferrari, de Formule1 niet zomaar kunnen verlaten. Volgens de FIA hebben de teams een contract en daarom sleept de FIA de FOTA voor de rechter.
to be continued..

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.