Wiedeking has left the building; Ruim baan voor VW

Het donderde al langer boven Duitsland, de twee grote fabrikanten Porsche en Volkswagen waren een beetje in ruzie over wie nu de baas over wie zou gaan worden. Inmiddels is het oordeel gevallen en is Volkswagen uiteindelijk als winnaar uit de strijd gekomen. CEO Wendelin Wiedeking en Financiëel topman Holger Härter zijn per direct opgestapt.

 

Wendelin Wiedeking is de man achter het grote succes van Porsche, hij kwam in 1993 bij het bedrijf toen Porsche er niet al te best voorstond. Door Wiedeking zijn gewiekste strategieën werd het verlieslijdende bedrijf omgetoverd tot de meest winstgevende sportautofabrikanten. Dit gebeurde onder andere door ingrijpend te reorganiseren. Het aanbod van Porsche modellen werd uitgebreid met de “budget” modellen zoals de Boxter en de Cayman. Hierna kwam uiteraard het gigantische succes van de Cayenne en nu het ongetwijfelde succes van het nieuwste model de Panamera.

Maar waarom zou de man die het bedrijf gigantische succesen heeft verzorgd nu opstappen? Nou Wiedeking was juist de persoon die fel tegen een overname van Volkswagen was. In een duivels plan om de rollen om te draaien en Volkswagen over te kopen ging het niet zo goed als Wiedeking gehoopt had. Porsche kwam met een schuld van 10 miljard euro te zitten en moesten ze zelfs aankloppen voor steun van de overheid.

Nu deze grote bariere in de vorm van Wiedeking niet meer in de weg staat van een overname door Volkswagen is het dan ook snel gebeurt. Inmiddels heeft Volkswagen een persbericht rondgestuurd dat Volkswagen samen met Porsche de formatie “Integrated Automotive Group” zal starten. Allemaal een beetje overdreven, ze hadden gewoon kunnen schrijven; Yes we hebben Porsche eindelijk kunnen overnemen! Want daar komt het uiteindelijk op neer.

De rijke golfstaat Qatar, die al eerder in beeld kwam bij besprekingen, zal ook nog een belang van 17% in Volkswagen neemt. Hiermee wordt Qatar de op twee na grootste aandeelhouder van Volkswagen. Hoe het allemaal verder zal gaan is allemaal nog niet bekend, zodra we meer weten krijgen jullie het uiteraard te horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.