Nieuwerwets ontmoet ouderwets

Heel wat jaartjes geleden, zullen we zeggen in 1971, was AMG lang niet zo bekend als het tegenwoordig is. Één enkele race maakte AMG letterlijk in een nacht tijd wereldberoemd. Tussen machtige tegenstanders, zoals de Ford Capri RS, BMW 2800 CS en de Chevrolet Camaro was er één vreemde eend in de bijt.

Het was 25 juli 1971, een mooie dag om de 24 uur van Spa-Francorchamps af te sluiten. Het was voor het eerst dat de 300 SEL 6.8 AMG aan de start van een race verscheen, en tijdens deze race haalde hij al meteen de tweede plaats. Behoorlijk opvallend aangezien het deelnemersveld bestond uit tweedeurs sportwagens en geen grote sedan’s.

Het AMG team was zeker niet de favoriet om te winnen, maar de combinatie van een snel circuit en de met grote motoren uitgeruste auto’s was een succesformule. Tijdens de kwalificatie hadden ze al de vijfde plaats veroverd in een deelnemersveld van 60 auto’s en al in het eerste rondje van de grote race schoven ze al 2 plaatsen naar voren in het deelnemersveld. Na een hevige strijd die 24 uur oftewel 308 rondjes duurde kwam het team als tweede over de finishlijn, zonder ook maar een enkel technisch probleem.

Dat de AMG een klasse apart was bleek wel uit de uitrusting. De motor produceerde 428 pk, wat meer dan genoeg was om op de rechte stukken alles achter zich te laten. Het probleem van de auto was echter dat deze uitgerust was met de remschijven van de standaard 300 SEL AMG. Gelukkig voor hun was er tussen de bochten door genoeg tijd om de remmen goed af te laten koelen. Een ander standaard onderdeel was het interieur. Waar de andere racewagens zo spartaans mogelijk waren was de Mercedes uitgerust met onder andere stuurbekrachtiging en exotisch hout.

In 2006 heeft Mercedes al een 300 SEL AMG nagebouwd aan de hand van de originele tekeningen, jammer genoeg met een 6.3-liter V8. Hierdoor wilden ze het verhaal van de onbekende AMG levendig houden. Om nog wat extra aandacht te genereren is de spirituele opvolger, de S63 AMG onder handen genomen om deze te laten lijken op zijn ouderwetse broertje.

De S63 is gespoten in de kleur AMG Le Mans red metallic, een kleur die exclusief verkrijgbaar is op de SLS AMG. Verder zijn onder andere de wielkasten aan de buitenkant uitgewerkt.

Het interieur is verder uitgerust met twee kuipstoeltjes met vier-punts gordels en een leren/alcantara AMG racestuur. De motor in de S63 AMG is met zijn 5.5-liter kleiner dan de 6.8-liter V8 die in 1971 geïnstalleerd was in de auto. Het vermogen is gelukkig wel gestegen tot ruim 500 pk.

Deze S63 AMG is helaas een showauto. De kans dat we hem ooit op het circuit de huidige Corvette’s achterna zien zitten is helaas erg klein. Gelukkig hebben we nog de plaatjes, en natuurlijk de filmpjes op youtube ook al zijn deze van de replica. Klinkt net zo lekker toch!

{youtube}T-XjbQCR_l0{/youtube}

 

RelatedPost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.