McLaren MP4-12C GT3 spyshots

“Van de kunst van aerodynamica tot de wetenschap van goed eten, wij streven op elk vakgebied er naar om de beste te zijn. We bestaan uit zes bedrijven met maar één doel: om de allerbeste te zijn in wat we doen.”  Met deze slogan als uitgangspunt van McLaren laten ze niet alleen weten aan de wereld dat ze de beste willen zijn, maar ook dat ze nooit stil zitten en hier geen gras over laten groeien. De prijs van de “normale” McLaren MP4-12C is nog maar pas bekend (200.000 euro in Europa) en nu al zijn er spyshots van de GT3 variant opgedoken.

 

Wat is een Big Mac zonder burgers, een sportman zonder motivatie of een supercar zonder race-versie? Geen winnende combinatie! Hij kan de beste in zijn klasse worden, maar wat is de essentie van een supercar? De prestaties van een circuitauto zo goed als mogelijk op de weg neer te zetten. Om deze referentie compleet te maken heeft McLaren dus een raceversie nodig van de MP4-12C. Met de ervaring van McLaren hier in zit het wel goed, dus was het slechts een kwestie van tijd voordat de eerste foto’s op het web zouden opduiken. De één ontwikkeld eerst een racevariant als basis, waar ze later een weg versie van maken en de ander begint met een leeg vel papier, om eerst een supercar voor op de openbare weg te maken. McLaren heeft voor de laatste optie gekozen, maar wel met de ervaring uit de top van de autosport: de Formule 1 en andere race klasses zoals onder andere Le Mans waarin ze reden met hun legendarische McLaren F1(GTR).

McLaren is van plan om met de MP4-12C GT3 in 2012 te debuteren in de racerij, wat al erg dichtbij is! Want van een straatversie een competitieve, betrouwbare en veilige raceversie te maken waarmee je alles en iedereen wilt verslaan is een hoop werk! Daarom zijn ze uiteraard al aan het testen met een hoogst waarschijnlijk gekietelde versie van de MP4-12C.

Op de foto’s is te zien dat de voorste luchtinlaten aan de zijkanten van de bumper zijn geblokkeerd waar één centrale luchtinlaat voor in de plaats is gekomen. Deze luchtinlaat leid de lucht waarschijnlijk niet alleen onder de auto door en naar de remmen, maar ook via een luchtkanaal over de vooruit en het dak richting de enorme achterspoiler. Om de auto zo van nog meer downforce te voorzien. Ook zien we op een enkele foto extra spoilers aan de zijkant van de auto om te testen of de earodynamica hierdoor nog meer geoptimaliseerd kan worden. Aan de achterkant zien we naast de de spoiler alleen een extra luchtinlaat om de (gekietelde) motor van voldoende verse zuurstof te voorzien.

Het is door McLaren nog niet bevestigd, maar ze zouden in samenwerking met het Britse racing bedrijf ‘CRS’ bezig zijn aan dit project. Wat we al weten is dat dit monster het de andere GT3 auto’s verdomt moeilijk gaat maken!

RelatedPost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.