Ferrari achter de schermen

Als fan van het merk Ferrari ken je allicht de geschiedenis van het merk met het stijgerend paard als logo. Daarin kende het merk pieken en dalen, successen en tegenslagen, maar ook nieuwe gezichten en invloeden. Zo is Luca di Montezemolo, president van Ferrari, een van de meest invloedrijke personen van de afgelopen twintig jaar. Maar eén en één is niet gelijk aan twee. De geschiedenis, race-activiteiten en alle specificaties van de huidige modellen kennen is één, maar weten wat de gedachtegang en inspiratie hier achter is dat maakt pas twee.

 

In 1973 begon de carrière Van di Montezemolo bij het Italiaanse automerk, als assistent van Enzo Ferrari. Na het winnen van twee wereldkampioenschappen met Nikki Lauda in 1975 en 1977 vertrok hij naar de verantwoordelijke organisatie voor het WK voetbal van 1990 in Italië. Drie jaar na de dood van Enzo, werd di Montezemolo uitgenodigd om terug te keren naar Ferrari als voorzitter en CEO in 1991. Waardoor hij deel uit heeft gemaakt van Ferrari’s meest succesvolle commerciële periode van het merk. Maar wat heeft er voor gezorgd dat Ferrari commercieel zo succesvol werd tot aan wat ze nu zijn?

Di Montezemolo verteld dat ‘de basis hiervan ligt bij drie totaal verschillende sports cars. Waarvan de prijzen, positionering, marketing – allemaal gericht zijn op wat voor Ferrari klanten ze willen aantrekken. Vermogen, emotie van het rijden, technologie – zijn allemaal verschillend. Zo wilde hij een Ferrari met de motor voorin (550/575), omdat hij niet wou dat alle Ferrari’s hetzelfde ontwerp zouden hebben(348/Testarossa). En nu met de California, 458 en de GTO, rijden onze klanten nu 3x het aantal kilometers per jaar ten opzichte van de oude Ferrari’s.’ Al deze auto’s hebben een totaal verschillende karakter voor verschillende soorten klanten, waar het succes hem in zit.

Echter is niet alleen het comfort belangrijk om hun huidige klanten een nieuwe Ferrari te laten kopen en daar zo veel kilometers mee te rijden. Maar ook andere verlangens van de klant (de markt).Zo speelt de druk om milieu vriendelijkere auto’s te produceren wel degelijk een rol in onze huidige visie. Met de California was ons doel om 40% minder brandstof te verbruiken ten opzichte van de oude V8.’ Ook zei zullen naar de toekomst moeten kijken en naar de vraag van de markt moeten luisteren. We kennen de 599 hybride al, waar menig autofanaat in het begin denk ik wel om moest lachen. “Ferrari en milieuvriendelijk, haha laat ons niet lachen zei moeten toch geen compromis gaan sluiten.” Deze reactie was een paar jaar geleden nog begrijpelijk, maar met de concurrentie die ook niet stil zit menen ze het bij Ferrari erg serieus. Zo willen ze binnen drie, of maximum vier jaar klaar zijn om een hybride V12 op de markt te brengen. Anders als met de V8, waarbij ze overtuigt zijn dat ze deze doelen kunnen bereiken door innovatie, elektrische en technische systemen.

Op verschillende autowebsites is af en toe wat te lezen over de toekomst van Ferrari, waar zei zich vaak bepreken tot een opsomming van verwachte modellen, speculaties over vermogen en specificaties, maar niks wordt vermeld over de ideeën daar achter. Ferrari is namelijk van plan om elk jaar een nieuw model uit te gaan brengen en willen wel vooruit kijken in de toekomst met hun modellen. Máár ze willen echter niet dat de karaktereigenschappen die zo typisch zijn aan Ferrari’s verloren gaan. Naast de karaktereigenschappen willen ze ook in de toekomst “familienamen” als Scaglietti behouden.  Waar deze familienaam niet alleen staat voor het model  maar meer als een groepsnaam zoals ‘Dino’. En als je daar dan nummers als, Italia of Maranello aan toevoegt geeft dat een meer menselijk klinkende draai aan de auto. Ook willen ze qua design wel vooruit kijken, maar te gelijkertijd ook linken met het verleden blijven leggen. De achterkant van de 456 leek bijvoorbeeld op die van de Daytona en de 599 heeft stijlelementen van de GTO. Hiervoor hebben we Manzoni terug geroepen van Volkswagen om het design centre te runnen en de communicatie met Pinifarina te leiden.

Waar ze bij Ferrari ook goed in zijn is vooruitkijken en variaties op modellen te maken die er toe doen en een meerwaarde creëren voor het merk én de klant. Zo heeft de 2+2 altijd 10% van hun afzet gevormd: wat de 612 Scaglietti op dit moment ook doet. Hij trekt namelijk een hele gespecificeerde doelgroep aan die precies weten wat ze willen. Namelijk een ruime auto met de motor voorin. Het enigste land waar de 612 tegenvallende cijfers laat zien is Japan, misschien omdat ze daar alleen maar tweezitters willen? Volgens di Montezemolo is (ondanks dat er zo nu en dan een mule van wordt gespot) de opvolger van 612 is niet een project wat op dit moment loopt, maar wel overwegen ze de opties om de V12 hybride motor er in de toekomst in te leggen. Zodat ze een tweezitter en een 2+2 met de V12 hybride hebben. Over V12’s gesproken, di Montezemolo heeft ook blijk gegeven dat de opvolger van de Enzo niet binnen nu en drie jaar op de markt gaat komen.

De toekomst ziet Luca di Montezemolo erg zonnig in, omdat ze het zware vaarwater al uit zijn. De zwaarste periode hebben ze in februari, maart en april 2010 gehad door veel geannuleerde orders. “Eerst was de crisis wereldwijd, maar daarna herstelde het verre oosten zich, daarna aan het einde van 2009 kwamen de eerste positieve signalen uit de VS. Waardoor we 6250 auto’s hebben verkocht in 2009. Daarnaast hebben in het algemeen gezien maar 5% minder verkocht, maar in Europa vielen de verkopen het meeste tegen met 10-12%. Wat eigenlijk niet eens zo slecht was als je ziet dat de concurrentie hier wel 30-40% heeft verloren. Gelukkig hebben we een groot marktaandeel in ons segment over de hele wereld. En ook niet onbelangrijk: kwam de California precies optijd in deze crisis, omdat hij een wat braver uiterlijk heeft en in de prijscategorie van sommige Porsches en Mercedessen valt.”

Om Ferrari nog meer bekendheid te geven en hun verkopen meer te kunnen spreiden hebben ze wereldwijd gezien nog meer winkels geopend. Doordat ze bijvoorbeeld in India en Johannesburg, Zuid-Afrika nu ook winkels hebben is Ferrari over zo’n 90% van de wereld verspreid. Dit jaar zullen ze ruim 200 exemplaren in China afleveren. Ook in de Verenigde Arabische Emiraten en het verre oosten gaat het goed.

Naast de verkoop van auto’s doen exclusieve automerken ook steeds meer aan merchandise, zo ook Ferrari.”Onze Merchandise levert ons 40-50 miljoen Euro op onder aan de streep, dat is wel 20% van onze marge. Maar dat geld hebben we ook hard nodig voor de Formule 1 waar de uitgaven van Renault en Mercedes slechts een percentage van een groter nummer. Gaat het bij ons voornamelijk om de kosten beperken met de hulp van sponsoren en nieuwe regels om de kosten te verminderen.” Gelukkig levert het ze ook veel voordelen op zoals ontwikkeling van onderdelen voor hun straatauto’s en nieuwe producten ontwikkelen zoals KERS(Kinetic Energy Recovery System). Wat we misschien terug zullen zien in een van de toekomstige (hybride) V12’s, aldus Luca di Montezemolo.

Bron

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.