Na regen komt zonnenschijn, zo hopelijk ook bij Saab

Sinds onze berichtgeving van amper 3 weken geleden over de “rel” tussen Victor Muller en Vladimir Antonov zijn de donkere donderwolken boven de Saab-fabriek blijven hangen. Zo werd de fabriek geteisterd door een productiestop, een directievoorzitter en twee  bedrijven die hun samenwerking hebben opgezegd.  Maar naast wat geschillen zijn er toch ook nog positieve dingen te melden.

Vanaf afgelopen dinsdag heeft de Saab-fabriek een tijdje stil gelegen, doordat de toeleverancier het transport staakte. De productiestop zou volgens de belangrijkste werknemersbond van Saab stil zijn gelegd door de hoge rekeningen die nog openstaan bij de toeleveranciers. Waarop Muller tegen de Zweedse radio (SR) vertelde dat er ‘vanzelfsprekend geen grote problemen zijn’ en de productiestop maar ‘tijdelijk’ is. Een woordvoerder voegt daar aan toe dat er geen liquiditeitsproblemen zijn. Terwijl we in het vorige bericht wisten te melden dat analisten dachten dat Saab aanzienelijk minder liquide middelen heeft, dan tot nu toe werd aangenomen.

 

Het zweedse transportbedrijf DB Schenker, liet aan RTL Z weten dat ze al een geruime tijd op een ‘groot bedrag’ wachten. Waardoor ze uiteindelijk hebben besloten de samenwerking te stoppen. De twee partijen hebben nog wel rond de tafel gezeten, om tot een oplossing te komen voor het betalingsprobleem. Ook reclamebureau Lowe Brindfors heeft de samenwerking stop gezet, doordat zij al sinds december nog een rekening hebben openstaan met Saab.

Vorige week vrijdag heeft Jan Ake Jonsson, directievoorzitter van Saab na een 40 jarige carrière bekend gemaakt te stoppen bij het bedrijf. De reden van de 59-jarige Jonsson om te vertrekken bij het bedrijf is het feit dat hij de laatste jaren dag en nacht met het bedrijf bezig is geweest. Hij heeft ook te kennen gegeven dat hij zich nu op andere, niet persé werkgerelateerde zaken wil storten. Hij blijft wel tot 1 september werkzaam bij het bedrijf om taken aan zijn opvolger over te dragen. Jonsson hier onder te zien (rechts), samen met Victor muller (links).

Ook moest Saab op het matje verschijnen bij de Zweedse staat, die wil voorkomen dat problemen bij het autoconcern leiden tot economische schade voor de belastingbetaler, Aldus meldingen van RTL Z.  Een woordvoerder van de betreffende rijksdienst (Riksgälden) bevestigde hen met Saab te hebben gesproken, maar wil niet ingaan op de inhoud. Riksgäldens goedkeuring is essentieel voor Saab om de lening van 400 miljoen euro van de Europese Investeringsbank met Zweedse staatsgaranties te kunnen behouden.

Bij de overname van Saab door Spyker Cars NV. is Antonov (zie foto hier onder) destijds uitgekocht door Muller. GM wilde toen niet met Antonov in zee vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij zware criminaliteit. Maar hij wil nu dus zijn oude belang van 29,9% wel terug kopen van Muller. Volgens Antonov is over zijn terugkeer overlegd tussen de Zweedse overheid en GM.  Waardoor hij binnen enkele maanden een besluit kan nemen. De kleine “rel” tussen Muller en Antonov bleek niet meer te zijn als een meningsverschil. Want Muller liet uiteraard weten erg blij te zijn met dit bericht en hoopt dat Antonov succes heeft met het verkrijgen van de aanvraag, maar het is nog te vroeg om commentaar te geven op de structuur van de overeenkomst, aldus Victor Muller.

Bron RTL Z I & II en Carros

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.