Fabriek Saab blijft voorlopig nog gesloten

Halverwege deze maand wisten we jullie nog te melden dat de Saab productie zich na pasen “mogelijk” weer zou hervatten. Maar ook na dit heerlijk lange weekend vrij kunnen de Saab medewers nog niet aan de slag. Spyker kwam gisteren namelijk met een persbericht, waarin stond dat de verkoop van het vastgoed toch nog geen groen licht krijgt.

De European Investment Bank (EIB) is met een paar extra voorwaarden gekomen waaraan Saab Automobile Prpoperty AB en belanghebbenden; Saab automobile AB, General Motors (GM), de Zweedse National Debt Office (NDO) en het Zweedse Ministerie van financiën zullen moeten voldoen.

Het is echter nog niet duidelijk of de bovenstaande partijen wel aan deze voorwaarden kunnen voldoen in het korte tijdsbestek wat er is. Door de vrijgave van het vastgoed door het NDO zal de garantie van de lening (400 miljoen) van het NDO op aanvraag van de EIB dalen met 120 miljoen. Wat inhoud dat Saab nog maar 280 miljoen kan lenen, waarvan zij al 217 miljoen hebben gebruikt.

De extra voorwaarden hebben betrekking op onder andere de verplichtingen van Saab voor herfinanciering van de koop van Saab of binnen een bepaald tijdbestek de koper van Saab vastgoed te vervangen. Verder zal de EIB alleen toestemming geven voor een gedeeltelijke verkoop van Saab: alleen het vastgoed. Daarnaast wil de EIB ook graag verdere verduidelijking en bevestiging van de NDO, de Zweedse regering, GM en Saab Automobile. Saab Automobile werkt momenteel met al deze betrokken partijen samen aan een oplossing voor de verkoop van het vastgoed en zullen nog verdere gesprekken hebben met de EIB. Met als doel om tot een overeenkomst te komen over de extra voorwaarden die de EIB vastgesteld heeft.

Spyker en Saab gaan ondertussen ook door met zoeken naar extra investeerders. Daarnaast zijn Spyker en Saab hun eigen financiële middelen aan het onderzoeken en schuldfinanciering en/of technologische vergunningen met verschillende strategische partners, inclusief verschillende Chinese autofabrikanten. Maar tot aan vandaag zijn er nog geen nieuwe verbintenissen met deze partijen gesloten.

Tenslotte wacht Vladimir Antonov nog steeds geduldig de goedkeuring van de NDO en de EIB af om financier van Saab te worden en aandeelhouder van Spyker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.