Saab sluit een nieuwe overeenkomst met Chinese partner

Spyker heeft vanochtend bekent gemaakt dat ze een intentieverklaring hebben getekend met het Chinese Pang Da Automobile, de grootste beurs genoteerde autodistributeur in China, met landelijk zo’n 1100 dealers. Wanneer alles volgens plan loopt kan Saab binnen een maand over een kapitaalinjectie van in totaal ruim 125 miljoen euro beschikken.

De overeenkomst zal gaan bestaan uit een joint-venture in China (50/50 eigenaar), waarmee ze een sub-merk voor de lokale markt zullen gaan opzetten. Pang Da zal volgens de overeenkomst Saab auto’s kopen voor 30 miljoen euro (dus niet Saab vastgoed dat van de Zweedse regering is). En zal waarschijnlijk een optie nemen van 15 miljoen euro voor de koop van nog meer Saab auto’s binnen 30 dagen, afhankelijk van bepaalde factoren.

Ook willen ze voor 24 procent aandelen kopen in Spyker Cars  à 4,19 euro per aandeel: wat neerkomt op 65 miljoen euro, zodat ze weten wat er speelt en zeggenschap hebben over belangrijke beslissingen. Met deze investering krijgen zei ook het recht om een lid van het raad van bestuur te nomineren van Spyker Cars N.V. en/of de raad van Saab.

Waar Hawtai eind vorige week nog 4,88 euro per aandeel moest betalen heeft Pang Da dus eigenlijk wel kunnen profiteren van de beurskeldering toen het aandeel meer dan 12 procent daalde in waarde. Het bedrag van 4,19, wat Pand Da betaald per aandeel,  is een gemiddelde wat ze hebben genomen van de koers in de afgelopen dagen. Vandaag alleen al steeg het aandeel van opening tot aan nu met 15,46 procent tot 4,10 euro. Waar voor de oplettende belegger dus in een paar dagen heel wat te halen viel.

Victor Muller gaf zelf het volgende commentaar: “Beide partijen hebben er vertrouwen in dat dit partnerschap tot een sterke samenwerking kan leiden, in eerste instantie in de distributie naar China en vervolgens in het fabriceren van Saab’s in China.

Pang Da is een vooruitblikkend en winstgevend bedrijf dat in de financiën zit, als een van de grootste distributeurs in China enorme potentie ziet in het merk Saab in hun markt. We zullen er hard aan werken om de relevante afspraken te realiseren en zullen Saab sterk neer gaan zetten in ’s werelds snelst groeiende automarkt. Pang Da neemt een substantieel belang in Spyker wat hun vertrouwen in onze plannen onderstreept voor de toekomst en China in het bijzonder.”

Over ruim een maand kan Saab dus over een kapitaalinjectie van ruim 125 miljoen euro beschikken, maar omdat het zo’n complexe situatie is met alle gevoelige factoren en partijen die een rol spelen bij het voortbestaan van Saab zitten er wel een paar ogen en haken aan dit contract.  Zo moeten de Chinese overheid, de Zweedse overheid (Swedish National Debt Office), de European Investment Bank (EIB) en GM het nog eens worden over de deal.

Tenslotte zei Mr. PANG Qinghua, CEO van Pang Da: “Dit partnerschap stelt ons niet alleen in staat om – het iconische Europese premium merk –  Saab’s te distribueren in China, maar ook om een joint-venture op te zetten die de competitieve positie van het Saab merk in China verder zal vergroten.

Met de nieuwe producten die Saab heeft neergezet sinds zij een “onafhankelijke” autofabrikant zijn geworden begin vorig jaar, zoals de nieuwe Saab 9-5 en de Saab 9-4X die alom zijn geprezen, en niet op de laatste plaats de komende vervanger van de 9-3, waarvan we denken dat dat timing perfect is om in de Chinese markt zijn intrede te doen. Onze grote, financiële sterkte en bevoegdheid om snel dingen te realiseren zullen cruciaal zijn voor Saab’s succes in China.

Ook al zijn we zelf pas drie weken geleden de beurs op gegaan met ons bedrijf, zijn we verheugd met de kans om een belangrijke aandeelhouder van Spyker Cars, Saab’s ouder te worden. We kijken erg uit naar uit om samen met het management van Saab onze veel belovende thuismarkt te betreden.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.