Saab 9-4X productie gestart

Sinds April zijn er al geregeld berichten op de frontpage verschenen met betrekking tot de productieproblemen van Saab. Deze keer kunnen we weer een iets positiever bericht plaatsen voor het “Nederlandse” Saab. De productie van de nieuwe 9-4X crossover is volgens het schema gestart.

Eigenlijk gaan de productielijnen van Saab zelf nog langzamer vooruit dan een slak. Diverse leveranciers en transportbedrijven zijn nog steeds niet betaald en tot die tijd zullen in Zweden geen Saabs meer geproduceerd worden. De enige reden dat de nieuwe crossover geproduceerd wordt is dat deze naast de Cadillac SRX van de band rolt in Ramos Arizpe, Mexico, en onder contract met GM.

Als het geluk met Saab is kunnen ze genoeg van deze modellen verkopen om ook de productie in Zweden weer op gang te krijgen. Dit zal echter een grote opgave worden die niet per direct wordt veroorzaakt door het design van de Saab.

Vanaf augustus zal de 9-4X bij de Nederlandse dealers staan. Motorisch is er niet eens de keus voor een zuinige diesel, louter grote V6’en zullen beschikbaar zijn. Zo is er de 2.8-liter met 265 pk en de 3.0-liter turbo die 300 pk leverd. Deze laatste is qua kracht te vergelijken met de Q5 3.2-liter FSI en de Mercedes GLK 350, deze concurrenten zijn echter een dikke 20.000 goedkoper. De vanaf prijs voor een 9-4X zal € 74.995,- bedragen.

Naast de erg hoge prijs en het karige aanbod van motoren is er nog een volgend probleem dat niet in het voordeel van Saab spreekt. Wie gaat een auto kopen van een fabrikant die op het randje van de afgrond staat en al in het diepe staart?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.