Wordt 1 op 47,6 de nieuwe verbruiksnorm bij Volkswagen?

Volkswagen heeft de veelbelovende tussentijdse resultaten van hun TwinDRIVE-onderzoek gepresenteerd, want wat een serieuze cijfers zijn dat. Dit zeer grondige praktijkonderzoek betreft een testfase met 20 Golfs Variant TwinDRIVE, waarvan de plug-in hybride-aandrijving in het stadsverkeer emissievrij via elektro-aandrijving werkt. Daarnaast blijken wind, water en zon ook belangrijke brandstoffen voor de toekomst te zijn bij Volkswagen.

Deze Golfs Variant TwinFRIVE plug-in hybrides rijden vanaf juli 2008 tot juni 2012 rond, waarna de eindevaluatie zal plaatsvinden. Het doel van dit onderzoek: in 2013 en 2014 een groot aantal Volkswagen-modellen met plug-in techniek op de markt te brengen. Zij hebben een elektrische actieradius tot 57 kilometer uit een accupakket van 13,2 kWh. Een 1.4 TSI-motor rekt die maximale rij-afstand indien nodig op tot 900 kilometer.
“TwinDRIVE kan zich op middellange termijn tot de ideale aandrijfvorm ontwikkelen”, aldus Prof. Dr. Martin Winterkorn, bestuursvoorzitter van Volkswagen AG.


Volgens de meetmethoden voor ‘stekkerhybrides’ bedraagt het verbruik van de Golf Variant twinDRIVE 1 op 47,6 (2,1 liter / 100 km). Dat betekent een CO2-uitstoot van 49 g/km.

 

Op het terrein van de Volkswagen fabrieken in Duitsland wordt al wind-, water- en zonne-energie gebruikt als brandstof voor hun productie, waardoor dus niet alleen de auto op de weg van groene stroom gebruik maakt, maar ook het productieproces een stuk groener is. Zo heeft de onderneming bij de fabriek in Emden een van de krachtigste windenergiecentrales ter wereld gebouwd. Daarnaast wordt steeds meer stroom uit zonne-energie en waterkracht gewonnen.

 

Een speciale functie op het navigatiesysteem van de Golf Variant TwinDRIVE:
De 20 Golfs Variant twinDRIVE kunnen zoals gezegd lange afstanden volledig elektrisch en daarmee emissievrij afleggen. Daar bovenop kan er via speciale functies in het navigatiesysteem voor worden gezorgd dat, bij een plaats van bestemming in de stad, de laatste kilometers in die stad emissievrij per elektromotor worden gereden. Hiervoor wordt een deel van de elektrische actieradius ‘gereserveerd’ en vastgehouden in de accu, zodat door het indrukken van een ‘E-MODE’-knop volledig elektrisch kan worden gereden.

 

Naast de TwinDRIVE golfs werkt VW ook samen met energiemaatschappij E.ON en diverse wetenschappelijke instituten. En werd er onlangs in Hannover de derde testvloot elektrische Golfs, de Golf Blue-e-motion, in gebruik genomen. Dit als aanvulling op andere vloottests in Berlijn en Wolfsburg.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.