Snelste Ariel Atom ter wereld

Ariel maakt sinds 2005 een straatlegale trackday car: de Atom één en twee met twee- tot driehonderd pk en in 2008 werd de nog snellere Atom 500 (pk) gepresenteerd. Voor een enkeling is dit echter nog niet extreem genoeg, zoals de eigenaar van deze Atom die 650 pk heeft.

 

De Ariel Atom 500, perst uit de 3.0-liter V8 al zo’n 500 pk, wat oorspronkelijk twee Suzuki motorfietblokken aan elkaar zijn. Dat in combinatie met zijn lage gewicht is goed voor een duizelingwekkende pk/gewichtsverhouding van 922 pk per 1000 kilo. Tel daar de topsnelheid van 322 km/h en de sprint in 2,3 seconden waarmee hij je naar de honderd lanceert en je hebt een monster op wielen, met een hele hoge fun factor. Hoe dat rijdt liet bijvoorbeeld Autocar zien.

De Atom 500 ter vergelijking met het volgende: de 650 pk sterke Atom in kwestie.  Hij is voorzien van een Honda K20 blok, het standaard blok uit de Atom, wat uit de Civic Type-R komt. Maar dit blok heeft een zesversnellingsbak, andere zuigers voor een lagere compressie, het blok is aangepast zodat het op benzine rijdt met een octaangehalte van 93 voor de hoge prestaties en heeft er een flinke Turbo opzitten.

Opmerkelijk is dat hij in het begin al erg hard rijdt, maar slechts short-shift. En als hij dan het gas (vol) open trapt…lijkt hij nog niet het maximale toerental te kunnen (/hoeven) gebruiken om al erg zijwaarts te gaan en snel op te trekken.

{youtube}zUl-4BPLgfQ{/youtube}

RelatedPost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.