Cilinderuitschakeling zo werkt het

Het innovatieve cilinderuitschakelsysteem is ontworpen om het verbruik van auto’s nog verder te bepreken. Mede daardoor kunnen bijvoorbeeld Volkswagens TSI-motoren met cilinderuitschakeling eenvoudig voldoen aan de Euro 6 emissienorm die in 2014 van kracht wordt.

Anno 2011 lezen we steeds meer over cilinderuitschakeling, wat niet verward moet worden met het start-/stopsysteem dat we al langere tijd kennen. Een start-/stopsysteem zet de auto namelijk uit bij stilstand zodat hij bijvoorbeeld bij het stoplicht niet stationair staat te draaien (en dus brandstof bespaard). En het cilinderuitschakelingssysteem is een op zichzelfstaand systeem, wat bij lichte motorbelasting en bij deellast twee cilinders uitschakelt. Maar het is in combinatie met het start-/stopsysteem nog efficiënter, waardoor het in de toekomst in zuinige auto’s vaak naast elkaar gebruikt zal gaan worden.  Maar bij de nieuwe – over het algemeen niet erg zuinige – Audi S8 bijvoorbeeld, is de de Stop & Go-functie zoals zij het noemen een aan te vinken optie.

Wanneer treed het systeem in werking?

In de 1,4-liter TSI-motor van Volkswagen debuteert cilinderuitschakeling, wanneer het toerental van deze motor tussen de 1.400 en 4.000 tpm ligt en het afgegeven koppel tussen de 25 en 75 Nm valt, dan schakelt de motor twee van de vier cilinders uit.

Hoe werkt het?
Als de auto de hiervoor genoemde waarden bereikt verschuiven de nokkenassen iets waardoor de werking van de kleppenstoters van cilinders twee en drie tijdelijk worden uitgeschakeld. Hierdoor werken de kleppen van deze cilinders dus even niet meer en wordt er geen benzine doorgelaten voor de verbrandingscyclus.

Wanneer schakelt het systeem zich weer uit?
Op het moment dat de bestuurder krachtig gas geeft, schakelen de cilinders twee en drie automatisch weer bij. De bestuurder merkt daar afgezien van het extra acceleratievermogen niets van. Informatie die via de gaspedaalsensor komt, geeft de rijstijl van de bestuurder aan. Bij een sportieve rijstijl of in druk (stads)verkeer blijft de cilinderuitschakeling bijvoorbeeld achterwege.

De effecten:
In de standaard verbruikscyclus resulteert dat in een verbruiksvermindering van 0,4 liter per 100 km. Als het effect van de start-stop-functie ook wordt meegenomen, bedraagt de besparing zelfs 0,6 liter per 100 kilometer. Bij een constante, gematigde snelheid zijn de effecten van cilinderuitschakeling het grootst. Bij een snelheid van 50 km/h in de derde of vierde versnelling komt de besparing uit op wel 1,0 liter per 100 kilometer!

Cilinderuitschakeling is bij VW vanaf begin 2012 leverbaar en wordt op de Internationale Automobil Ausstellung (IAA) in Frankfurt van 15 tot 25 september voor het eerst aan het grote publiek gepresenteerd.

 

Ter visualisatie, hoe dit systeem werkt:
{Youtube}0GBz8EK6hFU{/youtube}

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.