Saab reorganisatie afgekeurd

Swedisch Automobile N.V. (Swan) heeft gisteren bekend gemaakt dat de rechtbank hun verzoek van een vrijwillige reorganisatie heeft afgewezen. Victor Muller liet de pers weten dat hij erg verrast en teleurgesteld is, maar hij laat het hier niet bij zitten en gaat in hoger beroep.

Het plan C van Saab om een reorganisatie aan te vragen en de rechter te overtuigen dat er genoeg geld binnenkomt tijdens deze reorganisatie is mislukt. Maar er ontbreekt volgens de rechtbank wel meer cruciale informatie. Bijvoorbeeld of de Chinese overheid de deal van 245 miljoen Euro met Pang Da en Youngman gaan goedkeuren en zo ja, wanneer? Maar ook vindt de rechter het onduidelijk of dit geldbedrag de financiële problemen waarin Saab zich bevind wel gaan oplossen en of het Saab gaat redden?

De heer Muller, CEO van Saab Automobile, had er tijdens een persconferentie gisteren het volgende over te zeggen: 
“Ik heb het rapport van de rechter gelezen en wil om te beginnen de aandeelhouders meegeven dat deze tegenslag nog niet het einde is. Saab was gisteren nog niet dood, vandaag niet en morgen ook nog niet. We moeten nog niet uitgaan van een faillissement al vorens het besluit over het hoger-beroep is genomen.

Ze hebben het onder andere over onvoldoende informatie die niet aanwezig zou zijn over het China-proces (Pang Da en Youngman deal). We zullen ze dus alle informatie moeten geven die we hebben, om ze te overtuigen dat deze deal kan slagen.

Maar wat Muller meer verbaasde was dat ze de vorige reorganisatie in 2009 onder GM niet succesvol vonden. Muller vindt namelijk dat dit wel het geval was: de reorganisatie was wel succesvol, maar GM besloot opeens om het bedrijf te verkopen en een faillissement aan te vragen. Dit is echter oude informatie, die op dit moment niet relevant is zei hij, want dit is een hele andere situatie.

Volgens Muller werd er in het rapport ook gesproken over ‘dat er te weinig goede wil zou zijn voor het merk’, hij snapt niet in hoe verre dit mee zou moeten wegen in dit besluit. Want Saab deed er alles aan om in Amerika, heel Europa en in de toekomst ook China auto’s te produceren.”
Voor zover de persconferentie, wie deze terug wil zien kan dit >hier< doen.

Plan D is nu in uitvoering: het analyseren van het rapport van de rechtbank met hulp van advocaten en dan het originele verslag aanpassen met extra informatie, om dit vervolgens opnieuw te versturen. Aanstaande maandag 12 september zal er een aanvraag worden gedaan tot hoger beroep en als de rechtbank het nieuwe verslag dan heeft gelezen zal er naar verwachting snel een nieuw besluit volgen.

In afwachting van dat besluit zullen Swan en Saab Automobile verder gaan met de onderhandelingen met verschillende partijen over het extra financiële steun voor op de korte termijn.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.