IAA 2011; Mercedes-Benz F 125! studiemodel

Om de wereld te laten zien waar Mercedes anno 2011 is gekomen naar 125 jaar van ontwikkeling op technologisch gebied en wat haar toekomstvisie hier over is, showen zij middels dit studiemodel op de IAA in Frankfurt. Deze auto zit zoals te verwachten van de titel ‘studiemodel’ bomvol met revolutionaire technologieën.

 

De ‘vermogensslag’ lijkt geslagen te zijn. Mercedes en haar premiumconcurenten hebben zich jarenlang – zo lijkt het – veel bezig gehouden met als maar meer vermogen uit hun ‘top of the range modellen’ te halen. Natuurlijk zat er wel meer achter deze blikvanger, zoals nieuwe comfort standaarden en revolutionaire veiligheidssystemen. Waarbij de S-klasse een lange tijd boven haar concurrenten uitsprong op deze twee laatstgenoemde gebieden. Sinds een aantal jaar lijkt het tij echter gekeerd te zijn, het begon bij de kleine voordelige autootjes, de drie en vier pitters, maar de “nieuwe” ‘efficiëntieslag’ lijkt zich nu ook door te zetten tot zelfs de top of the range modellen.

We berichten begin deze maand al over de nieuwe S-modellen van Audi, die op de IAA te bewonderen zijn, waarbij de sportieve S6 “wonderbaarlijk” gebruik gaat maken van cilinderuitschakeling, start-stop-systeem en regeneratie van remenergie. Mercedes pakt echter anders uit op de IAA en laat daar een studiemodel zien wat de toekomst van hun S-klasse in 2025 weerspiegeld, niet alleen in stilistisch opzicht, maar vooral als het gaat om emissievrije aandrijftechnologie.

Het hart van de geavanceerde aandrijflijn van de F 125!
Dit is een verder ontwikkelde, zeer krachtige brandstofcel. Deze brandstofcel heeft zijn efficiency én zijn gebruiksgemak in de dagelijkse praktijk bewezen tijdens de B-Klasse F-CELL World Drive. Drie B-Klasse modellen met brandstofcel reisden daarbij in 125 dagen rond de wereld. Deze 30.000 kilometer lange trip verliep volstrekt probleemloos. De zogenaamde brandstofcelstack van de F 125! is ten opzichte van die van de B-Klasse F–CELL verder geoptimaliseerd. Het continu-vermogen bedraagt 170 kW (231 pk) en het piekvermogen 230 kW (313 pk). Dit wordt verdeeld over vier elektromotoren die elk een wiel aandrijven (e4MATIC). De topsnelheid bedraagt 220 km/h en de sprint van 0-100 km/h duurt 4,9 seconden. De F 125!verbruikt 0,79 kg waterstof per 100 kilometer. Dit komt overeen met het equivalent van 2,7 l diesel per 100 km.

Revolutionaire tanktechnologie
Deze – nog nog in het beginstadium van de ontwikkeling – opslagtechnologie zou tegen 2025 klaar moeten zijn en dan niet enkel in een cilindervormige tank toepasbaar moeten zijn, maar plaatsbesparend in de carrosseriestructuur te integreren. Zodat deze tanks zelfs als ‘dragende componenten kan fungeren. In de F 125! hebben de geïntegreerde tanks een opslagcapaciteit van 7,5 kg waterstof.

Brandstofcel in combinatie met lithium-zwavel batterij
De F 125! naast de brandstofcel ook uitgerust met een krachtige en tevens compacte lithium-zwavel batterij, die een capaciteit van 10kWh heeft en in combinatie met de brandstofcel een actieradius van maar liefst 1000 km heeft. De ‘batterij-actieradius’ bedraagt 50 km, het opladen van deze batterij kan via inductie en kan via je smartphone gevolgd worden. Aangezien de ontwikkeling van deze batterijsoort zich nog maar in een pril stadium bevindt is het werkelijke potentieel ervan nog niet volledig in te schatten.

Bediening van de toekomst: @yourCOMAND
Ook het bedieningsysteem van de F 125! is revolutionair. ‘Natural Handling’ staat daarbij voor een verregaande vorm van stembediening die wordt aangevuld met intuïtieve bewegingen en aanrakingen. Hierdoor kan de bestuurder bijvoorbeeld op persoonlijke wens/behoefte afgestemde informatie opvragen zonder daarvoor de handen van het stuur te hoeven nemen.

Dankzij de ‘Social Community Assistent’ kan de bestuurder bovendien aangeven door wie hij/zij wel of niet gestoord mag worden.
Alle multimediafuncties zijn door middel van ‘Seamless Experience’ onderling verbonden en sociaal interactief zonder de bestuurder af te leiden. Door de volledige integratie in het voertuigconcept is het niet meer nodig de verschillende communicatieapparaten te synchroniseren. De zogenaamde ‘Digital Lifestyle’ kan zo probleemloos in de auto voortgezet worden.
‘Sensory Perfection’
maakt gebruik van hoge-resolutie schermen die ‘on demand’ informatie verschaffen. De beeldschermen geven informatie weer en houden daarbij rekening met de normale kijkgewoonten van de bestuurder. Zo schept het systeem overzicht zonder de bestuurder onnodig te belasten. De bediening is via een touchpad met 3D-vingervolgsysteem. Dat maakt buitenspiegels overbodig. Met ‘Remote Convenience’ is de F 125! volledig voor te programmeren. Geautoriseerde personen zijn hiermee in staat relevante informatie over de auto (tankinhoud, volgende servicebeurt etc.) via de (thuis)computer en/of via een smartphone in te zien. Op deze manier zijn vooraf ook routes en muziek te ‘laden’ en kan zelfs de interieurtemperatuur ingesteld worden.

Nieuwe assistentsystemen
We kennen al systemen zoals  bijvoorbeeld ‘Lane keeping assist’ van Mercedes en zoals te verwachten blijft men doorgaan met ontwikkeling van dit soort veiligheidssystemen. Zo maakt ‘Advanced Driving Assist’ automatische rijbaanwisselingen mogelijk. In een volgende fase zou de F 125! met dit systeem zelfs zelfstandig inhaalacties kunnen uitvoeren. Door ‘Car-to-X-Communication’ houdt de F 125! contact met andere voertuigen én met belangrijke elementen van de infrastructuur zoals verkeerslichten en verkeersinformatiecentrales. Zo kan de bestuurder in een vroegtijdig stadium gewaarschuwd worden voor mogelijk gevaarlijke omstandigheden en/of situaties op de route.

Mercedes laat met dit studiemodel dus zien hoe de toekomst van de luxe limousines er ook emissievrij uit kan zien. Of anders gezien voor de verre toekomst: ‘een weg naar een samenleving die geen fossiele brandstoffen meer nodig heeft’, zoals zij het zelf verwoorden.

 

De indrukwekkende show die Mercedes van deze onthulling maakten, met een zeer fraai decor, klein orkest en vele genodigden, al luisterend naar de grote man Dr. Dieter Zetsche, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler AG en hoofd van Mercedes-Benz Cars:

 

 

 

 

RelatedPost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.