Brabus 800 CL genot voor de zintuigen

Op de aankomende Dubai Motor Show 2011 zal Brabus ook aanwezig zijn, met onder andere deze laatste creatie, de 800 pk benzineslurpende  bandenvreter.

Wie zijn standaard Mercedes-Benz CL 600 uit handen geeft aan Brabus zal niet van een koude kermis thuiskomen, maar wel vol adrenaline, al zal daar vast wel een behoorlijk prijskaartje aan vast hangen (die wij helaas nog niet weten).

Om maar meteen met het lekkerste gedeelte van start te gaan, de kers op de taart, de slagroom bij de chocolademelk, het hart van dit beest, hoe je het maar noemen wilt: de motor. Bij Brabus pakken ze het goed aan en vervangen niet enkel een chipje, met wat aanpassingen aan het motormanagementsysteem. Nee, ze boren eerst de 12 cilinders uit van de standaard 5,5-liter inhoud naar 6,3-liter. Een grotere cilinderinhoud vraagt automatisch ook om andere zuigers en daarbij behorende krukassen. De gesmede zuigers moesten in diameter groeien en de sterkere krukassen hebben een langere slag gekregen.

Om het blok toch duurzaam te houden en goed met al die nieuwe “super-“krachten om te kunnen laten gaan monteren ze ook meteen nieuwe nokkenassen, passen ze je cilinderkoppen aan, krijg je een nieuw Brabus twin-turbo systeem, met nieuwe uitlaatspruitstukken. Voor nog betere prestaties en een duizeling wekkende sound vervangen ze ook je luchtfilter voor een carbon fiber ram-air luchtinlaat en een roestvrij stalen uitlaatsysteem, wat gebruik maakt van free-flow katalysators.

Al deze aanpassingen aan de motor zijn goed voor een nieuw topvermogen van 800 pk bij 5500 tpm. en maximaal koppel van 1420 Nm bij 2100 tpm. Maar aangezien de motor en je achterbanden wel heel snel slijten met dit koppel, plus dat de auto minder goed bestuurbaar wordt hebben ze dit koppel begrenst op 1100 Nm. Wat ondanks dat het iets lager is nog steeds voldoende speelruimte geeft om eindeloze zwarte strepen mee op de weg te leggen en ontiegelijk hard mee op te trekken.

De Brabus CL 800 heeft namelijk maar 3,9 seconden nodig om de 100 km/h aan te tikken en hij gaat even makkelijk in een absurd hard tempo door naar de 200 km/h, die hij vanaf stilstand in slechts 10,3 seconden aflegt. En de topsnelheid…die is niet net als standaard snelle Mercedessen begrensd op 250 km/h, maar gewoon nog eens 100 km/h hoger op 350 km/h(!).

Optisch gezien houden ze het bij Brabus vaak “subtiel” (vergeleken met collega tuners), zo ook bij dit model. Zoals in de gallery te zien hebben ze de voorbumper, side-skirds en achterbumper aangepakt. En wat uiteraard ook niet mag ontbreken zijn de welbekende licht metalen gespaakte velgen met het Brabus-logo in het midden. Deze zijn te bestellen van maat 18 tot 22 inch, waar ook een verlagingsset voor de vering bij hoort, dit geeft de bestuurder de optie om met één druk op de knop de auto met 25mm dichter bij de grond te brengen.

Het interieur kan (optioneel) ook flink aangepakt worden zoals te zien op de foto’s en tot slot, maar niet minder onbelangrijk: met meer vermogen heb je ook grotere remschijven nodig, om alsnog snel stil te kunnen staan. Hiervoor hebben ze bij Brabus de diameter van de remschijven voor vergroot tot 405×34 mm en tot 380x34mm achter.

{gallery}galleries/artikelen/2011/2011-11-10/Brabus_CL_800_Coupe{/gallery}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.