Eerste foto’s Mercedes ML 63 AMG 2012

Mercedes heeft een van hun bekendste off-roaders, de ML, door AMG op steroids laten zetten. Om tegen de concurrentie op te kunnen boxen zoals de BMW M SUV’s en Porsche Cayenne Turbo. Maar is het weer een zinloze 4×4 met te veel vermogen of toch meer dan dat?

 

De nieuwe ML 63 AMG wordt nog niet eens verkocht of de voorzitter van AMG, Ola Källenius,  praat al over: “nieuwe standaarden op het gebied van vermogen, exclusiviteit, een rij-ervaring met een hoge overtreffende trap en een nieuwe efficiëntiefactor, waar de nadruk bij Mercedes-AMG steeds meer de nadruk op komt te liggen”.

Paardenkrachten
Ze noemen het downsizing, wanneer de motor kleiner wordt, met als grootste voordeel dat de emissiewaardes en het verbruik naar beneden gaat, maar bij de nieuwe ML 63 AMG is dat een verhaal apart. Het is namelijk een SUV met supercar waardes. En met die benaming krijgt de term downsizing meteen een andere lading. De vorige ML 63 AMG had een 6.2-liter V8 met 510 pk, de nieuwe ML63 krijgt een 5.5 liter bi-turbo V8 met 518 pk en als je dan dit AMG-pakket aanvinkt krijg je 550 pk. Ook krijgt deze krachtpatser 698,81 Nm aan koppel in plaats van de oude 630 Nm en zelfs 759 Nm voor de AMG-versie.

Deze indrukwekkende cijfers zijn goed voor een sprint van 0 naar 100 km/h in 4,8 seconden en 4,7 voor de AMG. De topsnelheid is “helaas” begrensd op 250 km/h, maar daar kan met een meerprijs altijd wat aan gedaan worden natuurlijk.

Red de ijsbeer, maar toch blijf ik mijn oliestoker rijden
De lading waar ik het zojuist over had zijn de morele normen en waarden, waar wij allen onze eigen mening over hebben. De vorige ML 63 AMG rookte 392g CO2 uit per km en de nieuwe weet dat te beperken tot 276 g/km. Dit wordt mogelijk gemaakt door een stop-start systeem, de laatste techniek op het gebied van directe inspuiting en een automatische versnellingsbak met zeven vertzetten. Daarnaast hebben ze 40 kg deze reus af weten te trainen, wat hem hopelijk niet gedrogeerd heeft tot een te harde plank, die enkel in de 4×4-stand het nodige meegeeft.

De nieuwe standaard voor 2012
Deze vier wiel aangedreven SUV krijgt standaard Airmatic luchtvering met drie verschillende te kiezen instellingen, aan te passen dempers en de keuze uit 20- of 21 inch licht metalen velgen.

Vraag en antwoord
Antwoord op de vraag in de inleiding:
“is het weer een zinloze 4×4 met te veel vermogen of toch meer dan dat?”
Ja hij is efficiënter en schoner als zijn voorganger, maar nee het is eigenlijk nergens voor nodig. Het is een simpele kwestie van vraag en aanbod, waardoor ze deze versie blijven maken. Van de laatste generatie: 2006 tot 2011 werden er 13.000 verkocht en in het totaal zijn er sinds zijn lancering in de jaren 90 zijn er al zo’n 24.000 verkocht. We kunnen echter wel aannemen dat de meeste nieuwe ML 63 AMG’s wel naar het midden-oosten, Rusland en Azië gaan, daar waar de meeste mensen met het grote geld wonen.

{gallery}galleries/artikelen/2011/2011-11-16/Mercedes_Benz_ML_63_AMG_2012{/gallery}

Bron

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.