Rij-impressie; Lancia Ypsilon

De Lancia Ypsilon is te omschrijven als een eigenwijs autootje, welke in ons straatbeeld misschien zelfs een vreemde vogel te noemen valt. In Italië is de Ypsilon al jaren een succesnummer en met de nieuwe 4de generatie wil Lancia dat succes ook in de rest van Europa behalen.

Stoerder en sportiever
De grootste verandering ten opzichte van het vorige model zijn de extra deuren. Hij heeft namelijk niet langer drie maar vijf deuren. Dat valt niet heel snel op omdat de deurhendel heel erg netjes, op de ‘Alfa’ manier is weggewerkt. De Ypsilon oogt een stuk stoerder door de scherpere koplampen en de opgetrokken wangen van de grill. De raamlijn van de achterdeuren loopt omhoog en dat zorgt voor een sportievere look. Dat Lancia het luxemerk van de Fiat groep is, is goed te zien. De auto straalt klasse en elegantie uit. De Ypsilon is leverbaar met twee verschillende motoren. Een 1.2 8v met een vanaf prijs 14.000 en een 0.9 TwinAir die vanaf 15.000 leverbaar is. Wij reden de TwinAir.

Twinair
Ondanks zijn 2 cilinders is het een erg soepel blok, dat lekker vroeg oppakt. Dankzij de turbo levert hij 85pk en mede dankzij het start stopsysteem stoot hij maar 99 gram CO2 per kilometer uit. Hierdoor is hij vrijgesteld van BPM en wegenbelasting en valt hij in de 14% bijstellingscategorie. De 1.2 8v viercilinder motor is er ook in een Bi-fuel versie. Dat betekend dat er zowel op benzine als LPG gereden kan worden. De Bi-fuel heeft net zo veel belastingvoordeel als de TwinAir. Een automaat is alleen op de TwinAir leverbaar. De Twinair lijkt ons hiervan de beste keuze omdat het rijden erg goed beviel. De topsnelheid van 176km/h en 0-100 in 11,9 seconde zijn prima cijfers voor deze zuinige stadsauto. Om goed van zijn plek te gaan, moeten er wel toeren worden gemaakt maar hierbij is het motorgeluid niet storend te noemen. Het doet eerder denken aan rustig, brommerig, blazend geluid. De vering is precies goed afgesteld tussen comfortabel en stug, het schakelen gaat ook erg soepel.

Handig & Onhandig
Om zo zuinig mogelijk te rijden is er een ECO knop. Bij het indrukken van deze knop is er duidelijk minder power beschikbaar maar meekomen met het overige verkeer is nog steeds geen probleem. Door de knop met het ‘stuurwiel’ in te drukken reageert het stuur nog lichter. Heel handig voor in de stad en met het parkeren, wat nu met een vinger te doen is. Door de aflopende daklijn in combinatie met de oplopende raamlijn, ontstaat er een dode hoek waardoor extra kijken een aanrader is.

Interieur
Het indrukwekkende exterieur geeft het interieur hoge verwachtingen en wij waren niet teleurgesteld. Het klokkenwerk in het midden op het dashboard laat de eigenwijsheid weer zien maar het went snel. De bedieningsknoppen van de airco en audio zijn goed binnen handbereik net zoals de schakelpook die lekker hoog geplaatst is. De zitpositie voorin en de kofferbak ruimte zijn erg goed te noemen. Voor de mensen achterin is er genoeg beenruimte maar de hoofdruimte is minder. Door de aflopende daklijn, is deze erg krap voor mensen die 1.80m en langer zijn.

Luxe
Lancia biedt veel opties. Onze Ypsilon had ‘Pack Blue & Me’ en ‘Pack Dolce Vita Magic’. Het eerste pakket geeft de Ypsilon een communicatiesysteem met Bluetooth en bediening aan het stuur, een USB en AUX aansluiting voor je Ipod en een voorbereiding voor TomTom Live. Het tweede pakket bevat regen- en verlichtingssensoren, cruise control en Magic Parking, een semi-automatisch parkeersysteem. Een panoramisch dak is ook een optie maar zat helaas niet op deze Ypsilon.

Exterieur
De rode metallic lak wordt in de Italiaanse mond ‘Rosso Fiamma’ genoemd. Naast metallic lak zijn er nog andere exterieurkleuren mogelijk. Speciale pastel, mica, parelglans en B-colore lak staan tussen de opties. De 15inch velgen zijn qua looks en rijgedrag voldoende. Totaal zijn er bij de verschillende pakketten en los, vier verschillende velgtypes mogelijk. Elk met een totaal ander design maar elegant net zoals de Ypsilon zelf.

Wie een Ypsilon koopt weet in ieder geval dat hij of zij een auto koopt, die (voorlopig) nog opvalt tussen alle andere zuinige stadsauto’s. Als wij een Ypsilon samen mochten stellen dan werd het zonder twijfel een Twinair in combinatie met een B-colore lak en 16 inch velgen.

AutoInformatief bedankt Pouw Stemerdink Veenendaal voor het beschikbaar stellen van deze Lancia Ypsilon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.