Specificaties nieuwe Mercedes-Benz SL

Mercedes heeft hun vernieuwde SL ondertussen ook voorgesteld aan ons, nadat we al uitgelekte foto’s zagen, wat we uiteraard graag met jullie willen delen. Want de vernieuwingen blijven niet enkel bij het exterieur en interieur. Ook onderhuids heeft hij een flinke make-over gekregen.

Te beginnen bij het gewicht
Ten opzichte van zijn voorganger (de huidige SL) bestaat deze bijna volledig uit aluminium en heeft hij maar liefst 140 kilogram verloren. Waar een goed dieet al niet goed voor is. Zo is het koetswerk volledig van aluminium en maar weinig andere onderdelen bestaan uit zwaarder materiaal. Zo is achter de benzinetank een zelfs nog lichter materiaal, magnesium, gebruikt als schild. Waar dan weer wel gebruik is gemaakt van “zware” stalen buizen is in de A-stijlen, daar het om veiligheidsredenen wel noodzakelijk is.

Het nieuwe koetswerk alleen al weegt 110 kg minder als dat ze het van staal zouden hebben gemaakt. “Het effect is alsof er een zwaar wegend persoon uit is gestap”, zoals Dr Thomas Rudlaff, verantwoordelijk voor het koetswerk bij Mercedes-Benz, het mooi verwoord. “Het verschil is duidelijk waarneembaar en dus meetbaar, minder gewicht betekend een betere dynamica en minder verbruik: het rijplezier neemt toe, terwijl het milieu wordt bespaard.”

Lichtgewicht is echter niet het enige voordeel van aluminium, want vergeleken met staal heeft aluminium ook meer voordelen qua stijfheid versus flexibiliteit, maar ook qua veiligheid en comfort. Dit wordt bereikt door het lichte gewicht te combineren met de juiste componenten voor hun te vervullen taak. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van verschillende diktes en/of andere samenstelling van het aluminium, door de temperatuur van het gieten of vacuüm technieken te gebruiken krijgt het materiaal een andere samenstelling en dus andere eigenschappen. Bijvoorbeeld een lichte deur die niet te veel trilt heeft een betere interieur akoestiek en comfortbeleving als een zwaardere stalen deur met veel dempingmateriaal om deze “tekortkomingen” te compenseren.

De SL 500 weegt nu 1785 kg, wat 125 kg minder is als zijn voorganger en de SL 350 weegt nog maar 1685 kg wat 140 kg minder is.

{gallery}galleries/merken/Mercedes/SL_2013/3{/gallery}

Prestaties
Door ook in het onderstel meer gebruik te maken van lichtgewicht aluminium worden de rijprestaties ook verbeterd. Bijvoorbeeld het scharnierpunt in de vooras van de auto vermindert nu de onafgeveerde massa.

Een semi-instelbare demping behoord nu tot de standaard, met de actief instelbare demping (Active Body Control) als optioneel.

De nieuwe V8 in de SL 500 haalt straks 435 pk (320 kW) uit de 4663cc, wat 12 procent meer is dan zijn voorganger, ondanks dat hij in totaal 0.8-liter minder ruimte heeft in de cilinders.

Hierdoor is het verbruik wel verminderd met 22 procent en is het koppel met 32 procent gestegen van 530 naar 700 Nm.

De nieuwe V6 van de SL 350 krijgt 306 pk (225 kW) en 370 Nm, maar hier is de cilinderinhoud wel hetzelfde gebleven. Alsnog haalt deze motor een verbruik van 6,8 liter brandstof op 100 km, wat ruim 30 procent minder is dan zijn voorganger. Al deze cijfers worden mede mogelijk gemaakt door het standaard ‘ECO’ start/stop systeem, de 7G-TRONIC PLUS automatische versnellingsbak, die geoptimaliseerd is voor minder brandstofverbruik en meer comfort. Maar ondanks het brandstof verbruiksmanagementsysteem genaamd BlueDIRECT zouden ze volgens Mercedes niks aan sportiviteit hoeven in te leveren.

Ook hebben de nieuwe SL 500 en SL 350 heel wat nieuwe standaard “gadgets” aan boord gekregen en een aantal vernuftige optionele functies, waarvoor we je graag voor naar hun eigen website verwijzen, want dat zijn er nogal wat!

De nieuwe SL kan vanaf 15 December 2011 worden besteld en de prijzen inclusief BTW, maar exclusief BPM zijn:

SL 350 BlueEFFICIENCY: 93,534.00 euro

SL 500 BlueEFFICIENCY: 117,096.00 euro

{gallery}galleries/merken/Mercedes/SL_2013/2{/gallery}

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.