TopGear gaat met de Seat Mii naar de poolcirkel

Gisterenmiddag is een karavaan wintergeprepareerde auto’s gestart aan een helse tocht van 7.500 kilometer naar de poolcirkel en terug. Het merendeel van de auto’s is uitgerust met vierwielaandrijving, maar niet het team van TopGear Nederland, want die gebruiken de Seat Mii om deze eens serieus aan de tand te voelen.

 

 

De Scancovery Trail 2012 voert de deelnemers naar Noord-Scandinavië onder extreem winterse omstandigheden waardoor de wegen spiegelglad zijn. Bovendien zijn gepekelde, rechte vierbaans snelwegen daar een onbekend fenomeen. Dit auto-evenement is opgezet als voor sportieve toerrijders en is geen wegrace. Het komt aan op goed navigeren, scherp sturen en niet vaak remmen. En dit bij temperaturen die kunnen dalen tot onder de -20 graden Celsius.

Het magazine TopGear staat er om bekend dat zij hun hand niet omdraaien voor de meest bizarre trips: met oude cabrio’s door het Midden Oosten, met supersnelle sportwagens door New York, met lekkende zelfbouw amfibieauto’s over een meer of een trip door Zuid-Amerika, en dan zelf de auto meenemen uit Nederland.

Geheel in lijn met die traditie maakt een TopGear-equipe nu een trip naar de poolcirkel en terug. Hoofdredacteur Roland van der Spek van TopGear:
Natuurlijk kun je met een grote SUV richting de poolcirkel scheuren, maar dat doe je achterstevoren gezeten met twee vingers in je neus. Wij vinden het interessanter om te weten of een compacte stadsauto ook tot zulke prestaties in staat is. SEAT heeft met de Mii een hippe stadsauto op de markt gebracht, dat lijkt ons nu de perfecte auto voor zo’n lange trip van een week over beijzelde en besneeuwde wegen door onherbergzaam Scandinavië.

Het team Baeten – Timmer heeft als enige concessie een setje winterbanden op de rode Mii meegekregen.
En dat alleen omdat de Duitse Autobahn Polizei daar behoorlijk scherp op is,” aldus Van der Spek.

SEAT Nederland Pon Car zag de Mii met lede ogen vertrekken. Want dit nieuwste SEAT-model wordt pas komende zomer leverbaar en de TopGear-auto is tot nu toe de eerste en enige Mii in ons land. Aan de andere kant, lekker ingereden is ook een voordeel. Het lijkt gekkenwerk, met een voorwielaangedreven auto die slechts een 1.0-liter motor met 75 pk heeft op onherbergzame off-road wegen rijden. Maar TopGear gaat het mogelijk maken, wat ze zullen gaan bewijzen met deze toerrit.

{gallery}galleries/artikelen/2012/2012-01-07/TopGear_ScanCoveryTrial{/gallery}

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.