Kia durft te dromen met de Track’ster

Tijdens de Chicago Auto Show presenteerde Kia met harde heavy-metal muziek, rook en flitsende lampen een  driedeurs Soul coupé conceptauto.  Zo stoer als een buldog,  maar tevens heel benaderbaar, dat moet deze concept uitstralen.

 

 

De presentatie van deze concept weerspiegeld de uitstraling en achterliggende gedachten van dit concept. Een brede stoere lichtgewicht met urban-designelementen. Hij heeft de naam Track’ster meegekregen, wat staat voor een super sportieve conceptauto die gebaseerd op de Kia Soul, zowel bedoeld voor op de openbare weg als het circuit.

De opvallende kleur wit, genaamd “Whiteout” zorgt voor diepte om zijn lijnen mooi weer te geven en de “Inferno-” oranje accenten verwijzen naar de autosport. De grille van de auto is van carbon, die hem in combinatie met de grote luchtinlaat met aluminium omlijsting en grote LED-rijlichten een echte race-look geven.

Het ontwerp van de brede opvallende monoblock sportwielen is tot stand gekomen door een samenwerking met HRE en het  Kia California designteam. Deze zijn voorzien van Michelin Pilot Sport PS2 high-performance 245/40-19 inch banden vóór en grote 285/35-19 inch banden achter. Daarnaast is niet alleen de spoorbreedte toegenomen maar ook de wielbasis. De lengte van de wielbasis is nu 101,2 inches, wat bijna een inch groter is dan bij de Soul productieauto.

De auto heeft een 2.0-liter viercilindermotor met turbocharger waaruit hij 250 pk perst, dat is zo’n 66% meer dan de productie Soul. Dit zeer potentiële raceblok in combinatie met een handgeschakelde zesversnellingsbak met korte overbrenging en een elektronisch gecontroleerd vierwielaandrijfsysteem biedt een hoog prestatiepotentieel. Dit vierwielaandrijfsysteem zorgt daarnaast ook voor comfort en veiligheid op de openbare weg. Om al dit geweld voor de bocht weer te temmen is de Track’ster uitgerust met grote, geventileerde en geperforeerde 14 inch Brembo schijfremmen, die zijn voorzien van remklauwen met zes zuigers vóór en 13,6 inch schijfremmen achter met remklauwen met vier zuigers.

Wat natuurlijk niet onopgemerkt blijft is het “ontbreken” van de twee achterportieren vergeleken met de standaard Soul. Hierdoor konden de voorportieren worden vergroot wat de instap makkelijker maakt, maar wel een keerzijde heeft dat bij krap inparkeren je minder ruimte hebt om uit te stappen. Een vernuftig accent is het rode, horizontale paneel aan de achterzijde, dat de toegenomen breedte van de auto benadrukt.

De sportiviteit van dit model wordt in het interieur benadrukt door de suède beklede kuipstoelen, de doorgevoerde racekleuren en de ronde vormgeving die het interieur extra breed maken. De achterstoelen zijn vervangen door volledig geïntegreerde opbergbakken, omdat het gebruikersdoel van deze auto verandert is. De opbergbakken zijn bedoel voor materiaal en gereedschap met daarboven de kuip voor het reservewiel. Dit reservewiel kan dankzij een “quick-releasesysteem” letterlijk met één handomdraai worden losgemaakt.

Het is wel te zien dat Kia’s designteam bij dit project in staat was om te dromen. Maar of die droom ooit werkelijkheid wordt, is een andere vraag.

{gallery}galleries/artikelen/2012/2012-02-10/Kia_trackster{/gallery}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.