Rij-impressie; Range Rover Evoque

De Evoque, Range Rover’s grootste stap vooruit in de evolutie van het merk tot nu toe. Nog nooit werd er zo veel geschreven over een auto, die nog geen meter had gereden op de openbare weg. Toen de auto op de catwalk verscheen was iedereen zo overrompeld door zijn begeerlijke uiterlijk, dat ze alles wilden weten over dit designwonder.

Het mooie is dat hij ook bijna zo de straat op reed, zonder al te veel schoonheid van de LRX concept-auto in te hoeven leveren. Naast dit fraaie uiterlijk heeft Land Rover deze introductie ook aangegrepen om haar nieuwste technologieën te introduceren. Land Rover legt hiermee de lat een stuk hoger voor de concurrentie.
Het jongere zusje van de vijfdeurs Evoque, de driedeurs coupé, daar kunnen we kort en duidelijk over zijn: die ziet er het jongst en meest aantrekkelijk uit. Er lijken geen compromis te zijn genomen op haar mooie en spannende vormen. Veel klanten zullen waarschijnlijk voor de meer praktische vijfdeurs variant gaan en niet beknibbelen op opties verwachten we.

Wij kregen ook zo’n weluitgeruste vijfdeurs Evoque mee, maar denk niet dat het standaard-model zonder opties een saaie kale auto is. De standaard ligt bij Land Rover namelijk zo hoog dat je meteen ziet en merkt dat je met een echte premium auto onderweg bent. De instap voor is redelijk hoog, vanwege zijn standaard 19-inch lichtmetalen velgen. Ons test-model had nog een inch grotere, namelijk 20-inch ‘Styling 6 “Sparkle Silver”. Maar ook de ruime bodemvrijheid, goed voor het zwaardere off-road werk, speelt een rol bij deze hoge instap. Wanneer je vervolgens in de met leer beklede stoelen laat zakken gaat, er een gevoel van welbehagen door je heen. Alles, maar dan ook echt alles, is elektrisch instelbaar aan de stoelen, inclusief memo-functie. Dat in combinatie met de hoge zitpositie geeft je het idee in een troon te zitten met een goed overzicht over het dashboard. De fijne zithouding en mooie afwerking van het leer beperkt zich bij de Evoque niet enkel tot de stoelen voorin, want achterin biedt hij dezelfde luxe met een royale beenruimte en een verrassend ruim zicht. Alleen het zicht achteruit is wat beperkt door de brede C-stijlen en de lage achterruit.

Zoals gezegd is het dashboard niet te diep en de A-stijlen niet te breed, maar de spiegels zijn wel wat te groot. Althans zo lijkt het van binnenuit. Maar van buitenaf gezien is dat echter niet zo. Onze eerste indruk van het interieur was een echt “wauw-” moment, waarbij zeer mooi materiaalgebruik en afwerking opvielen. De aluminium afwerking bijvoorbeeld; deze oogt niet alleen zo, het is ook echt aluminium. Alle materialen lopen mooi in elkaar over, zonder onnodige spleten en al het leder is met mooie contrasterende garen gestikt. Een waar lust voor het oog. Dat is ook zo met de opstartfase van de auto, wanneer de ‘Drive select bedieningsknop’ voor de automatische zesbak transmissie omhoog komt uit de middenconsole en de wijzers van de twee instrumenten theatraal over de wijzerplaten zwaaien.

Wanneer je de auto vervolgens in Drive zet en vertrekt, merk je direct dat je met een “grote” auto onderweg bent en hij als een huis op de weg ligt. Die wegligging geeft je vertrouwen en een veilig gevoel. Zwaar is hij echter niet, want met zijn 1.595kg is het de lichtste Range Rover ooit. Om een vergelijking te maken; de Porsche Cayenne Diesel weegt meer dan 2.000kg. Ook de afmetingen van de auto vielen ons erg mee. We hadden verwacht dat hij groter aan zou voelen, want “je bent wel met een Land Rover onderweg”. Door het goede zicht vooruit en opzij, de achteruitrijcamera, nihile overhang en het lage gewicht, is hij erg wendbaar en ook in de stad goed te manoeuvreren. Het lage gewicht van de Evoque wordt mede mogelijk gemaakt door innovatieve gewichtsbesparing. Dit komt de rij-eigenschappen ten goede. Zo zijn de motorkap en het dak van aluminium gemaakt, de dwarsbalk onder het dashboard van magnesium. De voorspatborden en achterklep zijn uitgevoerd in kunststof. Zelfs de dikte van de akoestisch gelaagde voorruit is gereduceerd om gewicht te besparen.

Wat ons al meteen verbaasde was de souplesse waarmee hij over verschillende soorten ondergronden rijdt. Op asfalt filtert het slimme onderstel oneffenheden moeiteloos weg en op een zachtere ondergrond zorgt het slimme 4×4 systeem altijd voor voldoende grip. Dankzij de mooi afgewerkte ‘Drive select’ knop, kun je de auto al rijdend afstellen voor de ondergrond waarop je rijdt, waardoor je direct merkt dat de auto zichzelf aanpast. De keuzes die je met deze knop kunt maken zijn; rijden op normale weg, bij gladheid, op sneeuw, door modder en over zand.
Schuin boven de ‘Drive select’ knop zit een knopje waarmee je de elektronisch gestuurde parkeerrem bediend. Deze parkeerrem komt automatisch vrij bij het wegrijden, maar kan ook handmatig worden uitgeschakeld met deze knop. Niet enkel handig voor terreinrijden, maar ook wanneer je bijvoorbeeld op een helling staat voor het stoplicht of op een helling staat geparkeerd.
Ons testmodel had nog een waslijst aan andere opties aan boord, waarvan wij enkele uit het oog springende kort willen uitlichten:
1. Het ‘Dynamic Plus Pack’, waarbij je ‘Sport-’ stoelen met geïntegreerde hoofdsteunen krijgt, die 8-voudig elektrisch verstelbaar zijn, inclusief verstelbare lendensteun en memory functie. Een aanrader voor mensen die regelmatig lange ritten maken met hun auto of tijdens het terreinrijden graag de juiste steun willen instellen. Dit zodat je niet alle kanten wordt uitgeslingerd bij deze manoeuvres.
2. Het ‘Dynamic & Prestige Tech Pack’, is inclusief; automatische airconditioning, HDD-navigatiesysteem, TMC dynamische routebegeleiding, spraakherkenning, elektrisch bediende achterklep, verlichte dorpellijsten (instap), Rails (met bevestigingsogen) in de bagageruimte, Parkeerassistentie (PDC), vóór en een achteruitrijcamera. Dit laatste pakket is zeer compleet en alle opties maken het dagelijks gebruik van deze auto veel aangenamer en praktischer. Oké, er valt over te discussiëren of de verlichte dorpellijsten en elektrisch bediende achterklep een must zijn, maar wanneer je er aan gewend bent ben je er blij mee.

Het grootste punt van kritiek is misschien de bagageruimte, die met zijn 575-liter vergeleken met hoger geschaalde concurrenten wat klein is ( Porsche Cayenne: 670 liter, BMW X5: 620 L, Mercedes ML: 690 L), maar wat als je hem met de kleinere premium concurrenten vergelijkt? Zoals de BMW X3, Mercedes GLK, Audi Q5. Bij deze is dan de bagageruimte opeens wel aan de grote kant. Ondanks die overweging is hij wel erg praktisch: recht en goed toegankelijk en met de optionele rails (met bevestigingsogen) om dingen vast te zetten. Voor de boodschappen, af en toe de koffers achterin om op vakantie te gaan en je grote hond(en) mee naar het bos te nemen, is hij vooralsnog uitermate geschikt.
Het is een punt van overweging wanneer je veel laadruimte belangrijk vindt aan een jeep. Maar wat ons betreft is hem dat vergeven door de goede zit achterin met alsnog een mooie daklijn. En als je hem dan met de kleinere SUV’s wilt vergelijken, steekt hij daar qua luxe, afwerking en terreineigenschappen weer met kop en schouders bovenuit.

Een Evoque koop je niet als je eigenlijk liever de Range Rover Sport zou willen hebben. Want voor een volledig uitgeruste Evoque heb je net de instap ‘Sport’. En met de Evoque hoef je niet veel onder te doen qua off-roadwerk voor de ‘Sport’. Kleinere concurrenten die minder kosten (aanschaf, verbruik en onderhoud) zoals de Mercedes GLK, Audi Q5 en BMW X3 halen het qua interieur en rijeigenschappen niet bij de Evoque. Dan blijft het uiterlijk en het vermogen nog over. Voor vermogen betaal je meer en dan moet je bij veel merken inleveren op comfort. Uiteindelijk blijft het altijd een kwestie van smaak.

Specificaties
Motor: Diesel SD4 (viercilinder)
Cilinderinhoud: 2.179 cc
Vermogen: 190 pk bij 4.500 tpm
Koppel: 420 Nm bij 1.750 tpm
Acceleratie: 0-100 km/h: 8,5 seconden
Topsnelheid: 195 km/h
Gewicht: 1.605 kg
CO2-uitstoot/Energielabel 169 g/Km / E
Prijs* (vanaf / testauto): € 42.900,- / € 85.735

* Wijzigingen in prijzen blijven voorbehouden. Dit was de vanaf prijs in februari 2012.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.