Techno Classica Essen; Lancia

Tegenwoordig is Lancia het ondergeschoven kindje in een grote familie. Ruim 60 jaar lang stond Lancia voorop in de ontwikkeling van de nieuwste technieken, dit is ook uiteindelijk de ondergang van het zelfstandige bedrijf geworden.

Sinds de oprichting van het merk in 1906 tot de overname door Fiat in 1969 heeft het merk enkele dingen als eerste op een productie auto geïntroduceerd. In 1913 kwam Lancia met de Theta, de eerste auto in Europa die uitgerust werd met een compleet electrisch systeem. In 1948 werd door Lancia de eerste handmatige versnellingsbak met vijf versnellingen geïntroduceerd op een productieauto.

Het oude Lancia heeft ook een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de “V” motoren. In 1950 werd de eerste V6 gemonteerd in een Lancia Aurelia. Er werd voor de V6 gekozen omdat de onderzoeken naar de V8 en V12 motoren, waar Lancia ook marktleider mee was, niet de gewenste resultaten toonde. Ook de eerste V4 motor kwam van Lancia. Lancia was ook het eerste merk dat zich bezig hield met onafhankelijke vering.

Door alle innovaties en de kwaliteit die Lancia wilde behalen werden alle auto’s met de hand gebouwd. Omdat alle modellen veel verschilden gingen de productiekosten per model alleen maar omhoog, helaas voor Lancia ging de vraag naar hun modellen niet mee omhoog. In 1969 werd dan ook het bod van Fiat geaccepteerd voor een volledige overname.

Lancia Astura 4th series Cabriolet by Carrozzeria Boneschi
De eerste serie Astura’s werd gebouwd van 1931 tot 1933 en in totaal werden er 500 eerste series gebouwd. In 1933 kwam de tweede serie op de markt en in 1934 al snel gevolgd door de derde serie. Voor de vierde serie ging Lancia samenwerken met diverse top coachbuilders om zo de meest extravagante modellen te ontwikkelen die de meest gestroomlijnde luxe cabrio’s te wereld moesten worden. 

Van de Astura 4th series Cabriolet by Corrzzeria Boneschi zijn er in 1938 vier modellen gebouwd. In Essen stond het enige overlevende model ter wereld. In 1938 werd dit model gekocht door een Belgische man die zijn geld verdiende met enkele kolenmijnen. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de auto goed verstopt om niet verwoest te worden of als oorlogsbuit te verdwijnen. Ook na de dood van de eerste eigenaar werd de auto door zijn weduwe nog goed verborgen gehouden om de auto in top conditie te houden. De auto is nog geheel origineel, de auto is alleen overgespoten geworden in de originele kleur.

{gallery}galleries/artikelen/2012/2012-04-01/Techno-Classica-Essen/Lancia-Astura-4th-series-Cabriolet-by-Carrozzeria-Boneschi/{/gallery}

 

Lancia Flaminia Zagato
De Lancia Flaminia Zagato is een toonbeeld van de ontwikkelingen van Lancia. Ondanks dat de 2.5-liter motor maar 140 pk produceerde waren de auto’s net zo snel als motorisch sterkere Jaguar’s Aston Martin’s en Ferrari’s. Ondanks de “nieuwe” techniek in deze Lancia’s waren de auto’s nog 30% goedkoper dan een Ferrari in die tijd.

Deze auto is in 200 volledig gerestaureerd. Alle mechanische onderdelen, zoals de motor, versnellingsbak ophanging en remmen zijn volledig gestript en opnieuw opgebouwd. De complete kabelboom werd ook vernieuwd en de originele motor werd vervangen voor een iets grotere motor van 2.8-liter. 

{gallery}galleries/artikelen/2012/2012-04-01/Techno-Classica-Essen/Lancia-Flaminia-Zagato/{/gallery}

 

Lancia Stratos Group 4
De bizarre wigvorm van de Lancia Stratos is door iedereen direct herkenbaar. Dit icoon uit de rally wereld was de eerste rally auto die direct ontworpen werd voor de race en niet voor de straten. Drie keer de WRC gewonnen en daarnaast ook nog drie keer de rally van Monte Carlo toont al aan dat de auto zeer succesvol was.

Het onderstaande model werd eind jaren ’70 verkocht als straatauto aan de ex Renault F1 team manager Jean Sage. In 2003 werd de auto volledig uit elkaar gehaald en herbouwd tot Group 4 rally auto.

{gallery}galleries/artikelen/2012/2012-04-01/Techno-Classica-Essen/Lancia-Stratos-Group-4/{/gallery}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.