Urus, Lamborghini’s nieuwe SUV

Vernoemd naar de Aurochs stier, wordt dit de Lamborghini onder de SUV’s. Een technische sculptuur die emotie met dagelijks gebruik moet gaan combineren en comfort met flitsende prestaties.

De presentatie op de 2012 Beijing Motor Show:
{youtube}fdRXli9V5FU{/youtube}

 

Erfgoed en Naam
De Permanente vierwielaandrijving is een handelsmerk van Lamborghini en hoewel ze er niet veel van hebben gemaakt is Lamborghini wel de oprichter van het super-de-luxe-SUV segment. De legendarische LM002 is de verre verwante van deze Urus. Deze SUV liet in die tijd niet alleen zien dat een super-de-luxe interieur ook met comfort samenging, maar ook dat karakter en serieuze prestaties haalbaar zijn in een SUV. In die tijd was het echter een buitenbeentje, een ondenkbare verschijning en toch brachten ze hem op de markt. Deze 450 pk sterke twaalf cilinders tellende kolos bleef tot 1992 in productie. Hoewel er maar 300 exemplaren van gemaakt werden, heeft hij wel een bijzondere plaats in de autogeschiedenis.

Lamborghini houdt al tijden een traditie hoog om de naam van hun auto’s af te leiden naar van een stierenras, zoals ook de Urus. Deze naam komt voort uit de naam Aurochs, die ook wel Urus stier wordt genoemd. Het is een wilde stier waarvan gekruisde soorten ook hun weg vinden in het Spaanse stierenvechten en binnenlands vee. Wat natuurlijk een mooi uitgangspunt is: een wilde stier die ook in het dagelijkse straatbeeld past. 

Concept en technologie
Lamborghini wil van deze Urus een compromisloze SUV gaan maken die in essentie gericht zal zijn op prestaties en rijplezier. Maar daarnaast toch ook ruimte aan vier personen, een flinke bagageruimte en een lage CO2 uitstoot (voor zijn segment) bieden. Met zijn lengte van 4,99 meter en hoogte van slechts 1,66 meter moet hij perfect passen in de sportieve SUV klasse volgens Lamborghini.

Met deze hoogte is hij aanzienlijk lager dan zijn concurrenten, waardoor ze een laag zwaartepunt kunnen bereiken en hiermee onder andere het sportieve Lamborghini karakter moet kunnen gaan waarmaken. Vasthoudend aan de lichtgewicht filosofie van het merk hebben ze behoorlijk wat gebruik gemaakt van koolstofvezel in hun ontwerp, het skelet van de auto is van een koolstofvezel structuur, genaamd Forged Composite, als ook enkele componenten in het interieur. Zo zijn de frames van de met leder bekleden stoelen en middentunnel van dit materiaal gemaakt.

Ook in het exterieur is koolstofvezel verwerkt, namelijk een groot deel van de voorspoiler, de complete dorpels en de diffuser.

Prestaties en visie
Wat voor motor er in de Urus komt te liggen is nog niet bekend, wel hebben we al een indicatie van het vermogen van de krachtbron uit deze Italiaanse stier. Hij zal een vermogen van ongeveer 440 kW- 600 pk gaan leveren, voorzien van Lamborghini´s know/how op het gebied van lichtgewicht ontwerp technologiën met een adembenemende dynamiek gegarandeerd.

Hoewel Lamborghini sinds 2009 al niet meer winstgevend is verwachten ze wel een aanhoudende stijgende groei en met deze toevoeging aan hun modellenreeks een hoop nieuwe klanten. Doordat dit een “praktische” auto moet gaan worden, die ook voor dagelijks gebruik geschikt zou moet zijn kom je bij een heel ander soort nieuwe klanten. Aantrekkelijk voor gezinnen en aan de bestuurders van Lamborghini supercars die “tot nu toe” SUV’s reden van andere merken.

Target markten zijn in de eerste plaats de VS, het Verenigd Koningrijk, Duitsland, Rusland, het Midden-Oosten en ook China. Jaarlijks hopen ze zo’n 3.000 exemplaren te gaan verkopen. Wat nog wel toekomstmuziek is natuurlijk, want het concept moet nog goedgekeurd worden door Volkswagen AG en zal hierna nog ontwikkeld moeten gaan worden.

De Urus is een heel concreet idee voor de toekomst van Lamborghini, als een derde modellijn en als de perfecte aanvulling op onze super sportauto’s,” zegt Stephan Winkelmann, President en CEO van Automobili Lamborghini. “SUV’s staan ​​voor vrijheid en emotie. SUV’s vormen een van de meest succesvolle marktsegmenten wereldwijd. De Urus is de meest extreme interpretatie van het SUV idee, het is de Lamborghini van de SUV’s “.

Ontwerp
Net als de Aventador houdt ook de Urus zich aan de pure en minimalistische filosofie van het merk uit Sant’ Agata Bolognese, Italie. Niet alleen qua prestaties en gewicht, maar ook qua lijnen en details. De zeer strakke en krachtige lijnen zijn zonder meer herkenbaar als schetsen van Lamborhini tekenaars. De daklijn daar in tegen is erg coupé-achtig en achterkant is erg futuristisch, waarbij de doorlopende lijn van boven de achterste wielkasten bijna uit lijkt te lopen in een tweede achterspoiler. De achterspoiler aan het einde van de daklijn zal een adaptief exemplaar zijn, zodat je de luchtstroom over de auto kunt beïnvloeden en meer of minder downforce creëert wanneer je dat wil.

Aan de voorkant is de familiegelijkenis ook te herkennen door de drie-dimensionale scherpe lijnen, duidelijke pijlvorm, grote luchtinlaten, de Y-vorm in de koplampen en de lijnen die over de motorkap doorlopen over het dak.

En toch is elk detail opnieuw ontworpen, zoals bijvoorbeeld de koplampen, die met hun heptagonal vorm en LED-technologie compleet nieuw zijn. De voorspoiler zal ook adaptief worden met aan beide zijden de grote Lamborghini kenmerkende luchtinlaten. 

Een ander bewust opmerkelijk designelement zijn de buitenspiegels, die geen conventionele buitenspiegels zijn, maar aerodynamisch geoptimaliseerde camera’s. De beelden hiervan worden weergegeven via twee TFT-schermen geplaatst in de cockpit links en rechts van het dashboard.{gallery}galleries/merken/Lamborghini/2012-Concept-Lamborghini-Urus/{/gallery}

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.