McLaren’s nieuwe zomerspeeltje; de MP4-12C Spider

Britse Formule 1 DNA + een straat legale sportwagenontwerp = de MP4-12C minus het dak is: extra genieten in de zomer! De compromis? Slechts 40 kg extra, door de super lichte carbon monocoque.

Nog even snel de specificaties van de MP4-12C voordat we het over de Spidervariant gaan hebben. Zoals we al wisten heeft deze een 3,8-liter V8 middenmotor met twee turbo’s. Daar heeft McLaren een 7-traps DSG transmissie met dubbele koppeling aan gekoppeld, die samen zorgen voor 625 pk bij 7.500 tpm. en 600 Nm aan koppel tussen de 3.000 en 7.000 tpm. Dat is snel omgerekend 164 pk per liter. 

Wat deze auto een gedegen concurrent maakt van de al jaren gevestigde orde aan sportwagenfabrikanten als Ferrari, Porsche, Lamborghini enz. is hun kwaliteit en prestaties geput uit Formule 1 ervaring. Niet alleen de motor is een technisch hoogstandje, maar ook de rest van de auto. Zo hebben zowel de coupé als de spider variant een carbon monocoque, waar ook in de formule 1 gebruik van wordt gemaakt. Dit biedt de auto niet alleen erg veel stevigheid, maar houdt het gewicht ook erg laag. Het droge gewicht van de MP4-12C is 1376 kilogram en bij de spidervariant komt hier slechts 40 kg bij. Daarnaast heeft de MP4-12C technologieën als brake steer (voorkomt wheelspin en geeft een betere tractie), PoActive chassis control ( elektronisch systeem dat de rijeigenschappen elektronisch afstelt met de opties ‘Normal’, ‘Sport’ en ‘Track’) en een luchtrem (variabele elektronisch gestuurde achterspoiler).

Maar nu de spider
Qua prestaties kunnen we er kort en bondig over spreken: mits je de auto uitrust met de geadviseerde Pirelli Pzero Corsa’s is de 0 naar 100 km/h sprinttijd dezelfde 3,1 seconden, naar de 200 km/h doet hij 0,2 seconden langzamer over en de topsnelheid ligt 4 km/h lager op 329 km/h ten opzichte van de dichte variant. Wel opmerkelijk is het feit dat ze zeggen dat het brandstofverbruik hetzelfde blijft wanneer je alleen maar met het dak naar beneden zou rijden. Wat volgens ons discutabel is, gezien je meer luchtweerstand hebt wanneer je in een cabrio rijdt, wat meer kracht kost om dezelfde prestaties te leveren en dus je verbruik dan stijgt.

Design om je vingers bij af te likken
Het eerste wat in mij opkwam toen ik het zijaanzicht van deze MP4-12C Spider zag waren de woorden Ferrari 458 Spider. Hoewel het design compleet anders is springen de aflopende hoofdsteunen erg in het oog, die erg veel op elkaar lijken bij beide Spider modellen. Bij de Ferrari Spider doorbreken ze helaas het mooie vloeiende lijnenspel van de coupé, maar doordat de McLaren een strakker design van zichzelf heeft valt dit bij deze Spider gelukkig mee.

Nieuwe opties voor 2013
Er is één nieuwe exterieurkleur bij gekomen voor het aankomende jaar: Volcano Yellow, een erg opvallende, maar daarom juist extra zomerse kleur.

Je kunt ook een nieuw velgen design als optie aanvinken. Deze diamant gesneden licht gewicht velgen komen er standaard in zilver of als je dat wenst in ‘Stealth finisch’.

Daarnaast is er ook een nieuwe ‘semi-anline’ geperforeerd leer en Alcantara in verschillende combinaties te bestellen om je interieur nog verder te kunnen personaliseren.

En ja, hij is al te bestellen. De eerste leveringen van de Spider zullen in november plaats gaan vinden.

Wil je kijken hoe ver dat gaat? Dat kan in de configurator van McLaren.
{gallery}galleries/merken/McLaren/McLaren-MP4-12C-Spider/{/gallery}

Jenson Button (Formule 1 coureur van McLaren) over de MP4-12C Spider
{youtube}TRNjLjlaeNc{/youtube}

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.