Volkswagen AG neemt Porsche over

Het zat er al langer aan te komen maar Porsche AG wordt nu dan eindelijk voor 100% overgenomen door Volkswagen AG. Het gigantische auto concern breidt zijn aandelen uit van 49,9% naar 100% in Porsche AG.

De gehele constructie is allemaal een beetje ingewikkeld. Het bedrijf Porsche AG (de autobouwende tak) was sinds 2009 voor 49,9% in handen van VW AG en 50,1 % in handen van Porsche SE (de investerende tak). Porsche SE is had toen een aandeel van 50,7% in Volkswagen AG.

Met de vandaag aangekondigde overname zal VW AG 100% eigenaar zijn van Porsche AG. Porsche SE blijft daarnaast nog steeds 50,7% eigenaar van VW AG. Wat het gehele zaakje weer een stuk gecompliceerder maakt om te kunnen begrijpen.

De planning was om pas in 2014 deze volledige overname af te ronden maar volgens Volkswagen gaan de zaken zo goed dat ze de plannen eerder door konden zetten. Duitse politici trokken echter al aan de bel aangezien door de vervroegde overname € 900 miljoen minder aan belasting betaald hoeft te worden.

Porsche zal wel volledig zelfstandig blijven werken met een eigen productie, ontwikkeling en verkoop. Dit zullen ze uiteraard vol blijven houden om het exclusieve karakter van Porsche proberen te behouden. Uiteraard zal de productie en ontwikkeling uiteindelijk gewoon onderverdeeld worden tussen Porsche en VW.

De verkoop zal waarschijnlijk in Augustus afgerond worden. Dankzij deze aankoop is de gigant Volkswagen nu eigenaar van de volgende merken; Audi, Bentley, Bugatti, Ducati, Lamborghini, MAN, Scania, Seat en Skoda. Welk merk er nu op het verlanglijstje van Volkswagen staat? Wellicht dat ze nu weer de pijlen gaan richten op Alfa, al zal Fiat CEO Sergio Marchionne het hier nog steeds niet mee eens zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.