Officiële kennismaking met de nieuwe Seat Leon

We hadden al onofficieel kennis gemaakt met de nieuwe Seat Leon, door uitgelekte foto’s uit Rusland. Maar nu Seat hem zelf aan de wereld heeft getoond, kunnen we jullie er meer over vertellen.

 Maten en gewicht
Door de vooras van de nieuwe Leon 40 millimeter naar voren te plaatsen hebben de ontwikkelingsingenieurs een langere wielbasis kunnen realiseren, van maar liefst zes centimeter, wat voor een meer uitgebalanceerde verdeling van de asbelasting heeft gezorgd. Hierdoor moet hij comfortabeler zijn geworden en sportievere handelingseigenschappen hebben gekregen. Ondanks dat de wielbasis is ingekort, is de auto zo’n vijf centimeter korter dan zijn voorganger. Dit heeft geresulteerd dat de overhangen korter zijn, wat de rijeigenschappen ten goede komt.
De afslankkuur die de Leon heeft gehad beperkt zich niet alleen tot de lengte, maar ook mochten er wel een paar kilootjes af van Seat. Door gebruik te maken van lichtgewicht materialen in de koetswerkstructuur is het totale gewicht van de Leon afgenomen met 90 kilogram. Mooi prestatie Seat!  

Het interieur
De toename van de wielbasis heeft effect op de interieurindeling. Ze hebben hierdoor namelijk meer beenruimte ruimte achterin kunnen creëren en ook de bagageruimte is toegenomen tot 380 liter, wat zo’n 40 liter meer is dan zijn voorganger.

Het nieuwe dashboard moet stijlvol lijken door het two-tone design, waardoor ze het bennen willen laten lijken alsof het zweeft. Hierbij moet je wel wat fantasie de vrije loop laten gaan om te zien wat ze hier mee bedoelen, maar dat het interieur frisser en er stijlvoller uitziet zijn we met ze eens.

Het dashboarddesign ligt in lijn met onze nieuwe interieurfilosofie en is sterk op de bestuurder georiënteerd,” licht Alejandro Mesonero-Romanos, hoofd van SEAT Design, toe.

Dit ontwerp vergroot de ergonomie en zorgt tegelijkertijd voor een aantrekkelijk, sportief gevoel. Het geheel is zo ontworpen dat de nieuwe Leon en zijn bestuurder zich één voelen.   

Het chassis
Het chassis van de nieuwe Leon moet hoge ogen gaan gooien door een levendig en sportief karakter. De wielophanging voor beschikt over een MacPherson vooras met subframe, terwijl hij achter een torsieas krijgt voor motoren tot 110 kW/150 pk.
De krachtigere uitvoeringen worden voorzien van een multi-link constructie die de langs- en dwarskrachten optimaal verwerkt.

Bovendien komt SEAT ook met het Drive Profile voor de Leon FR, dat de bestuurder de mogelijkheid biedt om de karakteristieken van de stuurbekrachtiging, gasrespons en het motorgeluid via een sound actuator aan te passen op basis van drie instellingen: eco, comfort en sport. De LED dashboardverlichting verandert vervolgens in lijn met de gekozen stand: wit voor eco en comfort, en rood voor sport.

Daarnaast is er de mogelijkheid om de instellingen helemaal op je eigen voorkeuren af te stemmen.

Motoren
SEAT stuurt de nieuwe Leon de markt op met een serie krachtige en zuinige TDI- en TSI-motoren, qua inhoud variërend van 1,2 tot 2,0 liter. Alle krachtbronnen beschikken over directe inspuiting en turbotechnologie en zijn ontworpen voor een lage inwendige frictie en een snelle opwarming.

Vergeleken met hun respectievelijke voorgangers is hun brandstofverbruik met 22 procent gedaald. Daarnaast worden alle motoren voor het eerst leverbaar met start/stoptechnologie voor een optimale efficiency (minder brandstofverbruik).

De 1.6 TDI presteert het om 77 kW/105 pk en een koppel van 250 Nm te produceren. In de Ecomotive-uitvoering met start/stopsysteem en energieterugwinning verbruikt hij slechts 3,8 liter diesel op 100 km volgens de NEDC-cyclus, wat overeenkomt met 99 gram CO per km.

De aanzienlijk vernieuwde 2.0 TDI heeft in de Ecomotive een gemiddelde consumptie van slechts 4,0 liter per 100 kilometer. Met 110 kW/150 pk en 320 Nm aan trekkracht is hij een krachtige drijfveer voor de Leon.

SEAT zal het motorenaanbod snel verder uitbreiden met de 1.2 TSI in twee varianten, met 63 kW/86 pk en 77 kW/105 pk, evenals een 1.4 TSI met 90 kW/122 pk en, de topversie binnen de benzinereeks, een 1.8 TSI met 132 kW/180 pk met een combinatie van een directe inspuiting en spruitstukinjectie. Het dieselaanbod wordt verder versterkt met de nieuwe top-TDI: de 2.0 TDI met 135 kW/184 pk, goed voor een maximumkoppel van 380 Newtonmeter.

Afhankelijk van de motor wordt de overbrenging verzorgd door een handgeschakelde vijf- of zesversnellingsbak of de bekende zes- en zeventraps DSG-transmissies met dubbele koppeling.

Infotainment
De basis infortainment versie van de Leon, de Reference, krijgt het Media System Touch, een radio met een SD-kaart optie, vier speakers en een 5” scherm.

De Style en FR worden uitgerust met het Media System Colour met meer schermkleuren en een hogere kwaliteit, inclusief een CD-speler en zes speakers (acht voor de FR). Dit systeem verbindt externe apparaten via Bluetooth, USB of aux-in. Zijn 5” kleuren aanraakscherm bedient tevens voertuigfuncties.

Het Media System Plus-systeem beschikt over een 5,8” aanraakscherm met driedimensionale afbeeldingen in hoge resolutie, een iPod-aansluiting, een optionele DAB-tuner en stemherkenning. Het systeem heeft standaard acht speakers. De meest complete optie beschikt over een navigatiesysteem dat navigatie-informatie ook weergeeft op het kleurendisplay tussen de snelheidsmeter en toerenteller en dat ook via stemherkenning kan worden aangestuurd. Het SEAT Sound System krijgt tien speakers in combinatie met een subwoofer.

Rijassistentiesystemen
Ook op het gebied van beschikbare rijassistentiesystemen hebben ze nieuwe technologiën in de nieuwe Leon gepropt. Nog meer elektronica die kapot kan? Ja, maar dan wel die er voor je eigen veiligheid is. Zo ‘ziet’ de vermoeidheiddetectie wanneer de bestuurder zijn concentratie verliest en stelt vervolgens voor een pauze in te lassen (hopelijk is dit ook uit te zetten?). Verder functioneert een geavanceerde, achter de binnenspiegel gemonteerde camera zowel als Full Beam Assistant, die automatisch groot- of dimlicht inschakelt, en het rijbaanassistentiesysteem Heading Control, dat lichte correcties doorgeeft aan de elektromechanische stuurbekrachtiging om te voorkomen dat de bestuurder de rijbaanmarkering overschrijdt.

“Met de compleet nieuwe Leon hebben we een auto ontworpen en ontwikkeld die op perfecte wijze de betekenis van Enjoyneering weergeeft. Deze aantrekkelijke mix van design, technologie, prestaties en premium kwaliteit gaat zonder enige twijfel bestaande klanten verleiden en tegelijkertijd een nieuwe generatie autokopers naar ons merk trekken,” besluit James Muir, President van SEAT S.A.

Standaard SEAT Leon 2012
{gallery}galleries/merken/Seat/2012-Seat-Leon/2012-Seat-Leon/{/gallery}

Seat Leon FR 2012
{gallery}galleries/merken/Seat/2012-Seat-Leon/2012-Seat-Leon-FR/{/gallery}

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.