Lamborghini’s CO2 reductie oplossing

Lamborghini gaat van grote V12-motoren uit hun topmodellen tijdelijk V6-motoren maken, niet door een compleet nieuwe motor te ontwikkelen, maar door ‘cilinderuitschakeling’ toe te passen.

 

 

Ja ook supercar fabrikanten moeten er aan geloven om hun auto’s ‘groener’ te maken. En hoe doe je dit zonder op het karakter en topvermogen in leveren? Lamborghini heeft het voordeel dat ze kunnen winkelen in de schappen van Volkswagen AG. Hier liggen onder anderen start-stop systemen en ‘cilinderuitschakeling’ op de plank van de nieuwe 1.4 Volkswagen Polo en van de Audi S8. Deze onderdelen zijn natuurlijk niet 1 op 1 over te nemen op de bloed snelle V12, maar de kennis is er al, dus hoeft Lamborghini het wiel niet opnieuw uit te vinden.

We schreven al eens eerder hoe cilinderuitschakeling werkt, maar willen daar nog aan toevoegen dat hoe groter de motor is, des te meer effect dat het heeft. Procentueel gezien dan. Want bij de 2013 LP 700-4 Aventador waar het op toegepast gaat worden scheelt het bijvoorbeeld 20 procent bij 130 km/h. Alleen is het is het verbruik dan altijd nog vele malen hoger als een 1.4 motor. Maar gelukkig praten we als we het hebben over Lamborghini eigenaren niet over wereldverbeteraars en consumenten die naar bijtelling enzovoorts gaan kijken. Al zal het je in Nederland toch al snel een paar duizend euro aan BPM schelen voor een 2013 Aventador, doordat het totaalverbruik lager uit valt.

Op de bovenstaande afbeelding van de Aventador display zie je het verschil tussen de “normale” modus en de cilinderuitschakeling mouds.

Vanaf het modeljaar 2013 zal de Aventador met een aangegeven verbruik van 16,0 l/100 km (voorheen 17,2 l/100 km) en CO2-uitstoot van 370 gr/km in plaats van de eerdere 398 gr/km in de catalogussen staan. Ik benoem het expliciet zo ‘in de catalogussen’, omdat het volledig aan je eigen rechter voet licht en de instellingen of je dit verbruik wel haalt. Wanneer je rustig wilt cruisen met je Aventador zul je er waarschijnlijk maar weinig van merken dat je minder vermogen hebt, simpelweg omdat je het toch niet oproept. En als je dan wel goed gas wilt geven kun je altijd de S-knop (sportstand) of Corsa knop (circuitstand) indrukken en van alle 700 pk genieten.

Start-stop systeem
Ook dit gaat er komen op de vernieuwde Aventador. Lamborghini heeft echter een start-stop systeem ontwikkeld dat gebruik maakt van condensatoren in plaats van accu’s. Dit bespaard gewichten en doet zijn werk sneller. Zo beloofd Lamborghini een 20 procent snellere start ten opzichte van de accu-varrianten van de concurrentie en 30 procent sneller bij herhaalde pogingen om te starten. 

Overige updates
De 2013 LP 700-4 krijgt nieuwe schokbrekers – afkomstig van het Zweedse merk Öhlins Racing – die stijvere veren bevatten, maar een andere demping om meer comfort te bieden zonder verlies van prestatie.

Voor de klanten die het exterieur verder willen personaliseren komt Lamborghini met diverse nieuwe aerodynamikkits. Hierbij kun je verschillende carbon onderdelen combineren, zo is één van de nieuwe opties een carbonfiber motorkap in plaats van het standaard doorzichtige exemplaar. 

 

En ook het interieur kun je straks flink pimpen met koolstofvezel. Standaard zullen de schakelaars in hoogglans zwart worden uitgevoerd vanaf 2013 en de getallen van de snelheidsmeter zullen groter worden, zodat je illegale snelheden beter van je teller kunt aflezen. 

Er komen komen ook nieuwe velgen, genaamd ‘Dione’, om als optie aan te vinken. De velgen hebben voor de maat 20×9-inch (255/20ZR20) en achter 21×13-inch (355/25ZR21). Deze komen er in drie kleuren; zilver, glanzend zwart en mat titanium.

 

Tot slot, biedt Lamborghini hun klanten de mogelijkheid om de verlengde garantie te kopen, genaamd “Lamborghini Extended Warranty-programma”, bij aankoop van een 2013 Aventador LP 700-4. De eigenaar kan ervoor kiezen om vanaf drie jaar (de standaard), uit te breiden tot vier of vijf jaar. De uitbreiding, die ongeacht de kilometers, biedt gegarandeerd hulp bij pech onderweg gedurende de gehele periode en uitgevoerd door Lamborghini zelf (geen externe bedrijven).

De wijzigingen voor modeljaar 2013 van de Lamborghini Aventador LP 700-4 worden waarschijnlijk gepresenteerd  op de Salon van Parijs in september.

 

De Aventador LP700-4
{gallery}galleries/artikelen/2012/2012-07-28/Lamborghini-LP700-4-Aventador-Hessing/{/gallery}

Bron: Auto Motor & Sport

 

 

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.