Nieuwe maatstaaf; de Golf VII

In 38 jaar tijd zijn er ruim 29 miljoen ‘Golfjes” verkocht, maar ze blijven hun succesverhaal verbeteren. Want de zevende generatie van de bestseller is nog veiliger, comfortabeler, lichter, dynamischer en ruimer dan zijn voorganger.

 

 

Over de historie van de Golf hoeven we jullie denk ik weinig uit te leggen. Het straatbeeld is er redelijk mee gevuld in ons land en iedereen die je er naar vraagt kent het betrouwbare en degelijke imago van Volkswagen. Qua uiterlijk zijn de lijnen niet schokkend verandert, maar dat is ook juist de kracht van Volkswagens succesmodellen. De massa aanspreken en overtuigen van zijn kwaliteiten, waardoor VW het best verkochte merk van ons land is (In 2011 verkocht VW in Nederland 24.840 Polo’s en 15.016 golfjes).

De nieuwe Golf is in proporties gegroeid en toch zijn ze er bij Volkswagen in geslaagd om het gewicht met zo’n honderd kilogram terug te brengen ( afhankelijk van de uitvoering). Iets wat menselijk onmogelijk is, omdat lichamelijke groei en toename van spiermassa nu eenmaal ook meer gewicht met zich mee brengt. Maar in de automotive branch is het dus wel mogelijk om deze gewichtsspiraal te doorbreken. Mede hierdoor is de Golf tot 23 procent zuiniger dan voorheen. Het gemiddelde verbruik met de nieuwe, 140 pk sterke TSI-benzinemotor met cilinderuitschakeling bedraagt 1 op 20,8. De Golf BlueMotion is goed voor 1 liter diesel op 31,2 km.

Het MQB platform
De nieuwe Golf staat op het Modularer Quer Baukasten (MQB) platform, wat een flexibel technisch voertuigplatform is. Waarbij wielbasis, spoorbreedte, wielgrootte en zitpositie variabel zijn. Het MQB kan voor een groot aantal modellen én merken van de Volkswagen Groep worden gebruikt. Dankzij MQB kan Volkswagen nieuwe auto’s sneller ontwikkelen en de kwaliteit naar een nog hoger plan tillen. Ook wordt de ontwikkeling van meer ‘niche’ modellen nu bedrijfseconomisch haalbaar.

Dankzij dit platform hebben de proporties van de nieuwe Golf toe kunnen nemen, zijn de lijnen nog dynamischer en zijn de rij-eigenschappen verbeterd. 

De Golf VII is 425,5 cm lang (+56 mm t.o.v. zijn voorganger), 179,9 cm breed (+13 mm) en 145,2 cm hoog (-28 mm). Daarbij is de wielbasis met 59 mm gegroeid tot 263,7 cm. Volgens Volkswagen staan de wielen ‘op de hoeken’ van de carrosserie. Niet zo letterlijk als bij bijvoorbeeld Mini, maar wel ver genoeg om voor een dynamischer voorkomen en extra interieurruimte te zorgen.

De lengte van het interieur bedraagt 175,0 cm (+14 mm) en de bagageruimte met variabele laadvloer heeft nu een inhoud van 380 liter (+30 l). De tildrempel is met 66,5 cm (-17 mm) de laagste in zijn klasse. Wat het nog ergonomischer maakt om iets achterin te tillen.

Vernieuwde lijnen
Door de voorwielen verder naar voren te plaatsen lijkt de motorkap extra lang. De kenmerkende details die ze uiteraard behouden hebben zijn de herkenbare C-stijl, de lange daklijn en gunstige stroomlijn (met een weerstandscoëfficiënt van 0,27 Cw (BlueMotion). Het Volkswagens design-DNA met de horizontale lijnvoering van aan de voor- en achterzijde sluit hierbij perfect aan.

Verbeterde Veiligheid
De Golf is als eerste in zijn klasse standaard uitgerust met Multi Collision Brake. Daarmee remt de Golf automatisch af na een botsing. Over de lat voor de concurrentie hoger leggen gesproken. Dit beperkt het risico op ‘doorschieten’ en daarmee een vervolgaanrijding.

De nieuwe Golf is ook leverbaar met het proactieve veiligheidssysteem PreCrash. Dit ‘herkent’ gevaarlijke situaties, spant de gordels aan en sluit ramen en schuifdak. We zien dat dit soort systemen steeds belangrijker worden om als beste uit de welbekende NCAP crashtests te komen en zo de concurrentie een streepje voor te blijven.

Geavanceerde veiligheidsvoorzieningen als adaptieve cruisecontrol, Front Assist, City Emergency Braking, vermoeidheidsherkenning en Lane Assist zijn optioneel beschikbaar.

Meer comfort en betere rijeigenschappen 
Ook Progressive Steering is een primeur in deze klasse. Daarbij is de overbrengingsverhouding van de stuurinrichting variabel. Dit helpt parkeermanoeuvres te vereenvoudigen en zorgt voor een verbeterd stuurgedrag op bochtige wegen. De verbeterde rijeigenschappen worden verder versterkt doordat het elektronische sperdifferentieel ‘XDS’ altijd standaard is.

Optioneel en comfortverhogend zijn de elektrische parkeerrem, Light Assist en Dynamic Light Assist, verkeersbordherkenning en Park Assist 2.0.

De plus van 100 kg gewichtsverlies
Ondanks een rijkere standaarduitrusting en toegenomen proporties is de nieuwe Golf tot honderd kilogram lichter dan voorheen. De grootste winst komt van de motoren (-40 kg) en de carrosseriestructuur (-37 kg). In de wielophangingen werd 26 kg ‘gevonden’ en in het elektrische systeem 6 kg. Het gewichtsverlies is een ‘plus’ voor efficiency én dynamiek.

Efficiëntere motoren
Volkswagen heeft voor de Golf nieuwe motoren ontwikkeld, alle met start-stopsysteem en regeneratie van remenergie. Bij de marktintroductie zijn er twee benzineversies.
– De basisversie, de 1.2 TSI met 85 pk, laat een gemiddeld verbruik noteren van 1 op 20,4 (CO2: 113 g/km). Dat is 0,6 l/100 km zuiniger dan de voorganger.

– De 140 pk sterke TSI is voorzien van cilinderuitschakeling en voldoet nu al aan de EU6-emissienorm. Het gemiddelde verbruik: 1 op 20,8 (CO2: 112 g/km).

Het dieselgamma start met:
– de 105 pk sterke 1.6 TDI die gemiddeld 1 op 26,3 verbruikt (CO2: 99 g/km). De 2.0 TDI met 150 pk laat 1 op 24,4 noteren (CO2: 106 g/km).

– Later volgt de Golf BlueMotion, met een gemiddeld verbruik van 1 liter diesel op 31,3 km (CO2: 85 g/km).

De nieuwe Golf is er met een zesversnellingsbak en met een zes- of zeventraps DSG-transmissie. Het nieuwe bestuurdersprofiel-systeem ondersteunt de berijder bij een efficiënte rijstijl.

Touchscreen boordcomputer de nieuwe standaard
Elke nieuwe Golf is standaard uitgerust met een touchscreen (5,0, 5,8 of 8 inch). Al in de basisversie is de boordcomputer geïntegreerd en kunnen instellingen worden gewijzigd.

De grotere (optionele) displays bieden volop infotainment- en connectiviteitsmogelijkheden. De bediening is eenvoudig en intuïtief.

GTI met sper
Tot slot nog het nieuws over de de GTI- en GTD-uitvoeringen, die medio 2013 worden geïntroduceerd. De GTI krijgt een mechanisch sperdifferentieel, wat leuker is als zo’n elektronisch sper wat constant ingrijpt als je grenzen op gaat zoeken. Wie liever eco-vriendelijker doet kan eind volgend jaar al de elektrische Golf bestellen.

De Golf R en de plug-in hybrid versie volgen in 2014.

De nieuwe Golf wordt leverbaar als Trendline, Comfortline en Highline. Hij is vanaf 1 oktober te bestellen en rond die tijd worden ook de prijzen en specificaties bekendgemaakt. Vanaf 3 november staat hij bij de Nederlandse dealers in de showrooms.
{gallery}galleries/merken/Volkswagen/Golf-VII/{/gallery}

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.