De nieuwe Ford Mondeo hier is hij dan!

Ford is al een geruime tijd bezig met de opvolger van de Mondeo, die het de concurrentie in het D-segment opnieuw moeilijk moet gaan maken. Opvallend is zijn compleet nieuwe design en super zuinige 1,0-liter EcoBoost-motor.

 

 

 

De Ford Mondeo die bijna tien jaar geleden (1993) werd geïntroduceerd, als opvolger van de Sierra, krijgt begin 2013 zijn vierde opvolger. De huidige Mondeo deed in 2007 zijn intreden en werd tussentijds in 2010 voorzien van een verjongingskuur. Hoewel Ford voor die ‘facelift’ alles uit de kast haalde om de verkopen weer te doen laten stijgen, had dit niet geheel het gewenste effect. Heer en meester waren zij al een tijdje niet meer in zijn segment.

In het D-segment gaat deze nieuwe Mondeo het opnemen tegen concurrenten als de; Volkswagen Passat, Hyundai I40, Peugeot 508 en Opel Insignia. Ford moest het met de vorige Mondeo vooral hebben van de zakelijke (Lease-) klanten wat wederom te zien is aan het zakelijke interieur van het nieuwe model. Maar het is tenslotte ook het vlaggenschip van Ford (in Europa), dus mag dat ook wel? Hierover straks meer…

Introductie
Afgelopen donderdag 6 september 2012 presenteerde Ford tijdens het “Go Further-” evenement, in het Ziggo Dome in Amsterdam, de stijlvolle en gloednieuwe Moneo. Hier werd onder meer bekend gemaakt dat de nieuwe Mondeo er in drie varianten komt; de vijfdeurs, vijfdeurs Wagon (alleen ontwikkeld voor Europa) en de vierdeurs die ook leverbaar wordt als hybride.
{gallery}galleries/merken/Ford/2013-Mondeo/Varianten/{/gallery}

De Mondeo komt op het mondiale CD-segmentplatform, wat simpel gezegd inhoud dat Ford wereldwijd met slechts twee platformen vele varianten kan produceren. Het C-platform, waar onder andere Ford’s ter grote van de Focus op komen te staan en het grotere CD-platform, waar dus onder andere de Mondeo op komt te staan. Deze platformen zijn zo geconstrueerd dat hybride en volledig elektrische varianten ook makkelijk realiseerbaar zijn.

Design
De voorzijde wordt gekenmerkt door een prominent aanwezige zogenaamde trapezium grill, een motorkap met ‘power-dome’ en adaptieve full-LED koplampen. Dat de nieuwe Mondeo een compleet nieuw gezicht geeft (wat wel iets weg heeft van Aston Martin). En de koplampen zijn net als die van de Jaguar XF erg plat, maar “gelukkig” niet meer identiek aan elkaar. Deze koplampen zijn uitgerust met LED-grootlicht, LED-stadslicht en LED-knipperlicht. Deze LED-koplampen gaan sneller branden, zijn duurzamer en verbruiken minder energie dan traditionele gloeilampen. Bovendien draaien ze mee met het stuur en wordt de straalprojectie aangepast aan de snelheid van de auto, waardoor een betere verlichtingsdiepte bij hoge snelheden en een breder gezichtsveld bij lagere snelheden worden verkregen.
{gallery}galleries/merken/Ford/2013-Mondeo/Koplampen/{/gallery}

De zijkant heeft een mooie ronde coupé-vormige daklijn, met brede B- en C-stijlen en een strakke horizontale lijn van voor tot achter die de auto een elegante en zakelijke look geven.

De achterkant heeft herkenbare Mondeo achterlichten, die in vergelijking met het vorige model platter zijn geworden en mooier in het design zijn geïntegreerd. Ze staan hem goed in lijn met de voorkant en horizontale zijlijnen. De achterkant oogt door de subtieler vormgegeven lijnen rustig en in evenwicht met de rest van de auto, maar de onderkant van de bumper is nog even wennen.

Interieur
Wat meteen opvalt in het interieur is dat dit er op de bestuurder is gericht. De afwerkingskwaliteit oogt goed, functioneel, maar redelijk conservatief. Het stuurwiel heeft behoorlijk wat knoppen, waardoor het middenconsole rustig en overzichtelijk oogt. Hoewel de tip-toetsen onder de boardcomputer een rustige en overzichtelijke uitstraling hebben, is het echter wel een kwestie van smaak of je ze qua gebruik ook fijn zult vinden. Daar traditionele drukknoppen makkelijker te vinden zijn tijdens het rijden en je niet makkelijk op de verkeerde drukt, wanneer je ze weet te zitten.

De Mondeo biedt voor het eerst in dit segment SYNC met MyFord Touch, een spraakgestuurd connectiviteitssysteem in de auto dat is voorzien van een 8-inch kleurentouchscreen en de mogelijkheid om als WiFi-hotspot voor maximaal vijf apparaten te dienen.
{gallery}galleries/merken/Ford/2013-Mondeo/Interieur/{/gallery}

Motoren
Graag vertellen we jullie alleen iets over de nieuwe motoren en aandrijflijnen en informeren we jullie over de standaard motoren wanneer de prijs van de nieuwe Mondeo bekend is.

De Mondeo krijgt als eerste auto in dit segment een 1.0-liter aandrijving, de 1,0-liter EcoBoost-benzinemotor die is uitgeroepen tot ‘International Engine of the Year’ van 2012, en die naar verwachting het laagste brandstofverbruik in zijn klasse heeft.

En de gloednieuwe vierdeurs Mondeo HEV is de eerste hybride passagiersauto van Ford voor Europa. Hij combineert een speciaal ontwikkelde 2.0-liter benzinemotor met een lithium-ionaccu van 35 kW om een laag brandstofverbruik en een lage CO2-uitstoot mogelijk te maken.

Ook wordt er voor het eerst op de Mondeo een dieselvariant met vierwielaandrijving aangeboden met superieure grip, prestaties en besturing.

Veiligheid
In primeur op het gebied van veiligheid heeft Ford in Europa met hun opblaasbare veiligheidsgordels voor de achterpassagiers. Ze zijn ontworpen om letsel aan hoofd, nek en borst te verminderen bij de passagiers achterin. Bij een ongeluk zet de gordel snel uit om de krachten van de botsing te verdelen over een lichaamsgebied dat vijfmaal groter is dan bij het gebruik van een gewone veiligheidsgordel
{gallery}galleries/merken/Ford/2013-Mondeo/Algemeen/{/gallery}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.