Toyota bestaat 75 jaar

Op 3 november 1937 liet Kiichiro Toyoda ‘Toyota Motor Company’ registreren. Het begon allemaal bij de Toyota AA, een auto die alle andere naar de kroon moest steken als het ging om kwaliteit en tevredenheid van de eigenaar. We zullen jullie in een vogelvlucht meenemen in de geschiedenis van Toyota.

 

 

In een hoek van de Toyoda Loom Works fabriek hobbyde Kiichiro Toyoda in zijn vrije tijd aan zijn eigen auto motorblok. Hij noemde deze de ‘A Motor’, welke in 1934 af was. Kiichiro richtte zich op zijn droom: zijn eigen  personenauto bouwen, genaamd de ‘AA’. Waarvan het enige nog bewaarde exemplaar in het Louwman Museum in Den Haag staat. Toyoda’s geloof in de toekomst van de auto was zó groot, dat hij voor de AA een nieuw bedrijf oprichtte: Toyota Motor Company. En dat was op 3 november 1937. Vandaag precies 75 jaar geleden.

Voor en net na de oorlog
Van de AA werden in de eerste paar jaar 1.404 stuks verkocht. Dat lijkt niet veel maar in de tijd dat alleen de elite een auto kon betalen was paard en wagen het dagelijkse straatbeeld. Na de oorlog was de tijd van de grote auto’s met hun V6’en voorbij, voorzag Kiichiro Toyoda. Toyoda zat al snel na de oorlog weer aan de tekentafel, waarop hij de compacte SA ontwierp. Deze auto had een nieuwe viercilindermotor die uit het 1-liter motorblok 27 pk haalde.

De jaren 50′ en 60′
Ondertussen was Toyota in het geheim bezig met het verbeteren van een door Toyota onder licentie gebouwde Amerikaanse Jeep. Om te laten zien wat deze concept in petto had lieten ze hem de Mount Fuji oprijden, iets wat toen der tijd nog nooit was vertoond. In 1954 werd deze concept voorgesteld aan zijn wereldwijde publiek en kreeg de naam Land Cruiser mee. 

Ondanks de successen hadden ze het moeilijk in die tijd om het hoofd boven water te houden, maar dankzij een nieuw productiesysteem en door de bouw van nieuwe modellen kregen ze de wind weer in ze zijlen. Ze besloten daarom nieuwe markten te gaan verkennen, te beginnen met Amerika. De eerste poging was geen succes. De tweede poging wel. De Crown werd een doorslaand succes en anno 2012 is de Camry (al jaren) de bestverkochte auto van Noord-Amerika

Begin jaren zestig, 1963 om precies te zijn sloeg Toyota haar vleugels uit naar Europa. Louwman & Parqui nam direct de import voor Nederland voor hun rekening en is nu de oudste particuliere importeur die Toyota in Europa heeft. Met het groeien van het modellengamma, nam ook de populariteit van Toyota in ons land toe.

De 70’s en 80’s
In de jaren ‘70 en ‘80 bezorgden auto’s als de 1000, Corolla, Tercel, Camry, Carina, Starlet, Supra, Celica en MR2 het merk een geweldig imago: veel waar voor je geld en zó betrouwbaar. Dat beeld zorgde voor een mooie verkoopgroei. Met de introductie van typisch Europese succesnummers als de Aygo en Yaris nam de populariteit van Toyota alleen nog maar verder toe. Sinds 1964 zijn er in Nederland zo’n 1,2 miljoen Toyota’s verkocht. En daarvan rijden er nog maar liefst 520.000 rond.

De jaren 90′ – toekomst
De introductie van de Prius op de Tokyo Motor Show in 1997 blijkt een revolutie. De Full Hybrid techniek is zeer zuinig, extreem betrouwbaar en heel schoon. Nu, 15 jaar verder, heeft Toyota al 4,5 miljoen hybride auto’s gebouwd en wordt er druk gewerkt aan alweer de vierde generatie van de Full Hybrid aandrijflijn als opvolger voor de succesvolle Prius, Prius Wagon, Prius Plug-in Hybrid, Auris Full Hybrid en Yaris Full Hybrid.

De toekomst van Toyota ziet er gezond uit. Wereldwijd wordt zo’n 700.000 euro per uur (!) geïnvesteerd in innovatie. En dat betaalt zich uit. Zo komt Toyota in 2015 met de eerste waterstofauto op de markt en stond afgelopen maart op Motor Show van Genève al een studiemodel van de volgende generatie Plug-in Hybrid. Maar ook in andere segmenten, zoals die van volledig elektrische auto’s, heeft Toyota producten klaar staan om te lanceren wanneer de markt er rijp voor is.
{gallery}galleries/artikelen/2012/2012-11-03/Toyota-75-jaar/{/gallery}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.