Mazda MX-5 2013 Facelift

De Mazda MX-5 is ’s werelds meest verkochte roadster aller tijden. Om hierin de beste te blijven en nieuwe klanten aan te blijven trekken hebben ze deze vernuftige kleine tweezitter op een aantal punten flink verbeterd. 

 

 

To be the best you have to beat the best. In dit geval is de MX-5 de gene die er voor moet zorgen dat niemand anders hem verslaat. Zo zag Jaguar bijvoorbeeld dat er in dit sportieve tweezits cabriolet segment nog heel wat is te halen. Jaguar’s variant op dit succesverhaal – de nieuwe F-type – valt weleens waar in een hogere prijsklasse, waarmee het ook de rijkere autoliefhebber aanspreekt, maar in essentie – simplicity and  fun to drive- lijken ze veel op elkaar. Mazda heeft echter het voordeel dat de MX-5 zich al heeft bewezen als succesverhaal. Ook de prijs is heel wat gunstiger van een MX-5, waardoor hij voor een veel breder publiek betaalbaar is.

Veiligheid
Een voorsprong nemen op anderen, de maatstaf zijn in zijn segment en meegaan met de tijd zijn enkele facetten waarin de MX-5 uitblinkt. Om te voldoen aan de nieuwe EU voetgangersveiligheidsnormen krijgt de nieuwe MX-5 een actieve motorkap. Die wordt automatisch verhoogd wanneer sensoren eronder een aanrijding met een voetganger detecteren. Dit is een preventiesysteem om letsel – voornamelijk aan het hoofd – van de voetganger zo veel mogelijk te minimaliseren, wanneer er een aanrijding plaats vindt. Daarnaast beschermd het design van de nieuwe voorbumper de benen van voetgangers ook nog eens beter.

Design
Bij het toevoegen van deze nieuwe veiligheidsvoorzieningen hebben de ontwerpers meteen de kans gegrepen om het design van het front te vernieuwen. De grill is dieper gemaakt, evenals de voorbumper, die hem een meer agressieve, lagere en bredere look geven. De nieuwe mistlampen en en de lipspoiler hebben daarnaast nog een extra functie, om de aerodynamica te verbeteren. 

Performance
De vernieuwde MX-5 is leverbaar met een 126 pk 1.8 liter benzinemotor, gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak.

Om de bestuurder nog meer controle te geven tijdens het accelereren hebben de Mazda ingenieurs de uitvoeringen met handgeschakelde versnellingsbak verder verfijnd. De beweging van de gasklep en de mate waarin het gaspedaal wordt ingetrapt worden nu onafhankelijk aangestuurd, waardoor het acceleratieproces nog lineairder is. Wat comfortabeler rijdt bij lagere snelheden, bijvoorbeeld op slingerende landwegen.

De respons en de daarmee gepaard gaande overgangen van afremmen en optrekken zijn ook geoptimaliseerd. Dankzij een verbeterde vacuüm rembekrachtiger. Dat is vooral van belang wanneer de bestuurder remt bij het ingaan van een bocht.

Het resultaat is een betere handling van de auto dankzij een superieure voor-achter verdeling van de belasting. De MX-5, die altijd al heeft uitgeblonken op bochtige wegen, biedt nu nog meer vertrouwen bij deze manoeuvres.

Prijzen zijn nog niet bekend van dit nieuwe model. Maar hij wordt in Nederland eind maart volgend jaar leverbaar als Roadster Coupé met inklapbare hardtop of als de legendarische Roadster met klassieke soft-top. Er is keuze uit acht carrosseriekleuren, waaronder een nieuwe kleur: Dolphin Grey. In het interieur zorgen de glanzende donkergrijze stuurwielspaken en panelen voor een verfijnde sportieve inslag.
{gallery}galleries/merken/Mazda/MX-5-Facelift-2013/{/gallery}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.