Genève Motor Show 2013; Alfa Romeo Disco Volante

De Italiaanse coachbuilder Carrozzeria Touring onthulde vorig jaar tijdens de Geneva Motor Show een concept model van hun visie op een moderne Disco Volante. Dit jaar stond het productiemodel voor ons klaar.

De Alfa Romeo Disco Volante is een hommage aan de Alfa Romeo C52. De C52 serie is een serie van concept modellen die Alfa Romeo in 1952-1953 maakte samen met Touring. Dit waren racemodellen die door middel van tests in een windtunnel zo aerodynamisch mogelijk waren ontworpen. Hierdoor kregen ze een aparte vorm mee die hun de bijnaam “vliegende schotel” opleverden. 

Ondanks bijna 160 pk op 735 kg en een topsnelheid van 220 km/u was het geen succesvolle raceauto. Het bleef bij de drie concept modellen die na verloop van tijd in een museum belanden. De concept modellen worden nog geregeld ingezet tijdens klassiekers rally’s maar verder bleef het lang stil rondom de “vliegende schotel” modellen.

Na zestig jaar begon Carrozzeria Touring aan een moderne versie van de Disco Volante die vorig jaar als concept model werd onthuld tijdens de Geneva Motor Show. Dit jaar stond de carrosseriebouwer met de productievariant van de moderne Disco Volante.

Het echte lage uiterlijk van vroeger kan uiteraard nooit geëvenaard worden tegenwoordig. De naar binnen geplaatste wielen met gedeeltelijk gesloten wielkasten zijn echter wel een duidelijke verwijzing naar het verleden. Ook de zilveren streep over de carrosserie was ook al terug te vinden op de C52 concept modellen.

Voor het maken van één Alfa Romeo Disco Volante dient er een andere Alfa Romeo gesloopt te worden. Deze speciale coachbuild bolide staat op het rollend chassis van een Alfa Romeo 8C. De 4.7-liter V8 leverd nog steeds 450 pk en 470 Nm koppel. Vanuit stilstand tot 100 km/u neemt 4,2 seconde in beslag. Ondanks zestig jaar ontwikkeling, en veel meer vermogen, is de topsnelheid “maar” gestegen tot 290 km/u.

Het verbouwen van een Alfa naar een andere Alfa gaat niet makkelijk. Werknemers zijn namenlijk 4.000 arbeidsuren bezig om alle materialen tot één geheel te brengen. In ieder geval één persoon vind deze reïncarnatie mooier dan een Alfa Romeo 8C, het model op de foto’s is inmiddels verkocht. Of er meerdere klanten zijn die hun Alfa Romeo 8C wil laten verbouwen tot Disco Volante zal de tijd ons leren.

{gallery}galleries/Shows/2013-Geneve-Motor-Show/Alfa-Romeo/Disco-Volante/{/gallery}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.