Beste verkoopjaar in de geschiedenis voor Porsche

In 2012 verkocht Porsche 143.096 auto’s, wat een stijging van 22 procent is ten opzichte van een jaar eerder. Daarnaast steeg ook de werk- en opleidingsgelegenheid naar een nieuw record.

 

 

Tijdens de jaarlijkse persconferentie van Porsche AG legde Porsches voorzitter van de raad van bestuur, Matthias Müller, uit waar deze groei vandaan komt. Want ondanks de economische depressie waar we nog steeds in zitten wist deze Duitse autofabrikant twee jaar geleden een groei in te zetten. 

“Dat succes kan grotendeels worden toegeschreven aan onze aantrekkelijke productportfolio. En dat portfolio hebben we het afgelopen jaar verder verbeterd met de toevoeging van een aantal nieuwe, fascinerende modellen”, aldus Müller.

Harde cijfers
De omzet van Porsche bedroeg 13,9 miljard euro (plus 27 procent) en het bedrijfsresultaat steeg met 19 procent naar 2,44 miljard euro. Porsche sloot het jaar af met 17.502 medewerkers, een mijlpaal, en ook het aantal stagiairs groeide. In september vorig jaar begonnen 125 nieuwe (jonge) werknemers hun opleiding bij Porsche, 25 meer dan de 100 in 2011.

Lutz Meschke, verantwoordelijk voor de financiën binnen de raad van bestuur van Porsche AG voegt hier nog eens wat extra optimisme aan toe door zijn verklaring voor dit succes: “met onze internationale positie en strikte kostenbeheersing blijven we voorzichtig optimistisch voor het lopende boekjaar 2013 en streven we naar een resultaat dat voortbouwt op het zeer hoge niveau van het voorgaande jaar.

De schulden van Porsche met betrekking tot hun automotive activiteiten verbeterde van min 2,58 miljard euro per 31 december 2011 tot min 1,87 miljard euro per 31 december 2012. Waardoor Porsche weer een stap dichter bij de doelstelling is gekomen om op de middellange termijn de netto schuldenlast volledig terug te brengen en zijn groei te financieren met eigen financiële middelen.

911 was Porsches beste spits
Ook in de autosector heb je te maken met verschillend presterende modellen, door een net iets andere tactiek, vernieuwing of verbetering kun je een hoop bereiken en veel orders scoren in dit geval. De nieuwe generatie 911 zorgde voor een verkoopstijging van 49 procent, van 17.607 exemplaren in 2011 naar 26.203 exemplaren in 2012.

De Cayenne bleef echter de topscoorder van Porsche, met in totaal 77.822 verkochte exemplaren in 2012, wat een stijging van 30 procent is.

Groeimarkten
1) Noord-Amerika spande de kroon met een toename van 34 procent (39.192 verkochte exemplaren).
2) China (inclusief Hong-kong) was goed voor een tweede plaats met een groei van 32 procent (33.590 exemplaren).
3) Thuisland Duitsland wist een nette derde plaats te behalen met een verkoopstijging van 16 procent (16.090 exemplaren).

Ten opzichte van de groei wereldwijd (19 procent) bleef Europa beduidend achter, want op ons continent werden er maar 8 procent meer Porsches verkocht.

Rode cijfers voor de Panamera
Porsche geeft er (bewust) geen reden voor en maakt er geen woorden aan vuil dat de Panamera verkopen met wereldwijd met 15 procent daalden. Er werden “maar” 27.056 exemplaren van deze luxe vierzits Porsche verkocht in 2012 ten opzichte van 31.834 in 2011. Wij denken dat de CO2-heffingen en dure brandstofprijzen de verkopen van deze luxe limousine tegen werken. En men liever een goedkoper werkpaard (woon-werk auto) koopt met eventueel iets leuks voor in zijn vrije tijd. 

 

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.