Italiaanse stijliconen bij het Louwman museum

Het Louwman museum staat vanaf 27 april tot en met 2 juni in het teken van “Passione per il Design Italiano” oftewel Italiaanse stijliconen. Vijftien Alfa Romeo’s die onder handen genomen zijn door Italiaanse carrosseriebouwers zullen dan tentoongesteld worden in Den Haag.

Touring
Vier modellen die tentoongesteld worden komen uit de pen van designhuis Touring. De Alfa Romeo 8C 2900 B Tipo “Le Mans” wordt door kenners uit deze wereld als meest begeerlijk betiteld worden. Deze vooroorlogse Le Mans racer had een groot deel van de race aan kop gereden waarna hij het alsnog moest opgeven.

Verder zijn er twee 6C 2500 SS modellen te bewonderen. De “Trossi” is voorzien van een fraai gesloten koetswerk terwijl de “Vila d’Este cabriolet” voorzien is van een tweekleurige cabriolet carrosserie. Verder is er ook een Alfa Romeo 1900 C52 Disco Volante te bezichtigen. Dit model is de laatste jaren vooral in het zicht van anderen gekomen door de moderne reïncarnatie.

{gallery}galleries/artikelen/2013/2013-04-12/Touring{/gallery}

Pininfarina
Het bekende Pininfarina wordt vertegenwoordig door een Alfa Romeo 6C 2500SS die voorzien is van een elegante carrosserie, dichte wieldoppen en dubbele koplampen. De opvallende 1900 L TI uit 1952 valt vooral erg op door zijn rood gekleurde grille.

De lichtgeel gekleurde Alfa Romeo Tipo 33/2 Coupé werd als conceptmodel getoondt op de autoshow van Turijn. Dit gestroomlijnde model met zijn grote koepel is een erg opvallende verschijning.

{gallery}galleries/artikelen/2013/2013-04-12/Pininfarina{/gallery}

Zagato
Zeg je Zagato dan zeg je “double bubble”. Bij de Alfa modellen die tentoongesteld staan bij het Louwman museum is dit design kenmerk nog niet aanwezig. De Alfa Romeo 1900 SSZ werd in 1954 vormgegeven door Zagato. Veertig jaar na dato werd deze auto geheel compleet en origineel teruggevonden. De Alfa Romeo 2600 SZ en Alfa Romeo Guilia TZ2 hebben beide een recht afgekapte achterkant. De 2600 SZ is de eerste van in totaal vier prototypes, de TZ2 is met zijn gewicht van 620 kg een echte racer.

{gallery}galleries/artikelen/2013/2013-04-12/Zagato{/gallery}

Bertone
Van designheis Bertone staan ook drie Alfa Romeo modellen in het Louwman museum. De Alfa Romeo 6C 2500SS is de oudste in deze reeks. Deze werd in 1941 gebouwd op één van de allereerste Super Sport chassis van Alfa Romeo. Naast de 6C 2500SS staan er twee concept modellen van Bertone, de Carabo en Navajo.De fluoriserend groen en metallic groene Carabo was in 1968 door de extreme vormgeving baanbrekend.

De Navajo is het jongste conceptmodel van het stel en werd in 1976 onthuld. De aerodynamische koets van polyester versterkt met glasvezel is één van de vele innovaties in dit concept model. De Navajo was onder andere uitgerust met een digitaal display op het bedieningspaneel.

{gallery}galleries/artikelen/2013/2013-04-12/Bertone{/gallery}

Castagna
De Milanese koetsbouwer Castagna ontwierp in 1939 op basis van een 6C 2500 chassis zijn eerst auto. Onder de motorkap schuilt het prototype van een S 10 SS motor. Dit is een 12-cilinder 3500cc motor die bedoeld was voor de Alfa Romeo 6C maar dit blok is uiteindelijk niet in productie genomen.

{gallery}galleries/artikelen/2013/2013-04-12/Castagna{/gallery}

Stabilimenti Farina
In dienst van Farina tekende Giovanni Michelotti het ontwerp van de aluminium koets op de Alfa Romeo 6C 2500 S. Dit model werd in 1947 gepresenteerd op de autoshow van Parijs en New York. Michelotti tekende in zijn gehele carrière ruim 1200 ontwerpen en met dit aantal is hij één van de meest productieve en invloedrijke designers die Italië heeft voortgebracht.

Tentoonstelling
Zoals vermeld worden bovenstaande modellen vanaf 27 april tot en met 2 juni 2013 tentoon gesteld in het Louwman Museum te Den Haag. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting Club van Alfa Romeo bezitters ter gelegenheid van de viering van haar 35-jarig bestaan. Het Louwman Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00. Een entreebewijs voor volwassenen kost € 13,50.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.