IAA Frankfurt; Nissans car of the future

Dit is de ultieme expressie van Nissan voor hoe de auto van de toekomst er uit zou moeten zien. Het concept is niet alleen bedoeld als eye catcher, maar ook om met de flow mee te gaan.

 

 

 

Dit concept, genaamd Friend-Me, stond al eerder dit jaar op de autoshow van Shanghai, maar wordt hier in Frankfurt verder toegelicht. Deze crossover  is een van de meest inspirerende designs van het merk die het huidige straatbeeld en urban omgeving over de hele wereld verandert in een futuristisch schouwspel van lijnen.

De Vice President van Nissan Disign China over dit concept:
“We call our solution ‘Distilled Da Qi.” “Da Qi is about casting an aura, about standing out, but at the same time going with the flow, fitting in. It’s a question of balance, and we’ve worked to refine it right down to the essence. The result adds an entirely new and youthful dimension to the sedan category.” 
 

Design
Nissan is er in geslaagd om een gewaagd, ingewikkeld en druk design er uit te laten zien als een rijdersauto voor in de stad maar ook voor langere afstanden. De complexe lijnen geven het concept zijn futuristische look, maar tegelijkertijd zijn er elementen in verwerkt die er vertrouwd uitzien. Zo hebben ze de herkenbare chromen rand onder het Nissan logo extra groot gemaakt, heeft de auto krachtige heupen (lijnen boven de wielkasten) zoals de Juke dat ook heeft en heeft hij de sportieve uitstraling die een 370Z bijvoorbeeld ook heeft door zijn platte koplampen en sterke lijnen op de motorkap.

Maar naast die herkenbare Nissanlijnen zien we ook een hoop nieuwe stijlelementen die we niet eerder bij Nissan zagen. Zo lijkt het dak te zweven door het optisch ontbreken van de A- en – B-stijl en loopt de C-stijl niet geheel door naar boven. Dit trucje paste onder andere Opel al eerder toe met de ADAM en Citroën met de DS3.

Waar de zijkant gelukkig wat rustigere lijnen heeft als de voorkant gaat het optische schouwspel aan complexe lijnen achter weer verder. Al vloeien deze wel elegant en soepel door vanaf de flanken. Mocht dit een voorbode zijn van Nissans nieuwe familie gezicht (laten we het hopen), dan zou het merk best wel eens een comeback kunnen gaan maken in het C- en D-segment. Want een kleine auto voor in het A- of B-segment zie ik hier niet direct uit voortvloeien. Maar zeg nooit nooit.
{gallery}galleries/Shows/2013-IAA-Frankfurt/Nissan/Friend-Me-1{/gallery} 

Interieur
Hier hebben we helaas nog geen foto’s van, maar volgens Nissan is het een innovatief en toegankelijk design alle passagiers dezelfde luxe en betrokkenheid moet bieden. Een grappige, misschien wat onrealistische, maar voor een concept als dit wel een leuk gezicht, zijn de vier aparte elektrisch bedienbare luxe stoelen. Die met hun diepe zit en instelbaarheid de passagiers een veilig en comfortabel gevoel moet geven. Volgens Nissan moet dit hun klanten een gevoel van rijkdom en comfort bieden die ze niet in andere saloon cars of hatchbacks kunnen vinden. 

De betrokkenheid van alle passagiers wil Nissan bereiken door een middenconsole wat helemaal doorloopt over het dashboard voor de passagier langs. Hierop zijn meerdere schermen geplaatst met één glazen plaat daar over. Op deze monitoren kunnen alle vier de passagiers gebruik maken van het infotainmentsysteem. Wat inhoud dat ze naast entertainment ook informatie over de auto, verbruik, prestaties en locatie kunnen zien.

Aandrijving
Hier laat Nissan helaas nog niet veel over los, evenals hun nieuwe assistentsystemen. Want ze hebben het enkel over het gebruik van hun bestande PureDrive Hybrid aandrijflijn en dat er voor is gekozen om een benzinemotor te koppelen aan een lithium-ion batterijpakket.
{gallery}galleries/Shows/2013-IAA-Frankfurt/Nissan/Friend-Me-2{/gallery} 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.