Alfa Romeo 4C rijdt rond de Nordschleife in 8,04

The green hell zoals het 20,6 km lange circuit in de Duitse Eifel streek ook wel wordt genoemd is een openbaar circuit en voor menig autofabrikant inmiddels een maatstaf  qua performance.

 

 

 Bij de ontwikkeling van een auto komt veel testwerk kijken. Van crash- tot comfortmetingen en van duurzaamheid tot vermogen metingen enz. Deze tests worden niet enkel in de fabriek uitgevoerd maar ook veel daarbuiten. Zo werd deze 4C in Zweden getest bij temperaturen van -35 geraden Celsius, +40 geraden in Dubai en van de woestijn in Arizona (USA) tot op de het hoogste puntje van Mt. Etna in Sicilië (Italië). Maar ook konden de menige circuitronden natuurlijk niet ontbreken. Sinds 1962 test Alfa Romeo hun auto’s al op hun eigen Balocco testcircuit in Italië.  

Naast je eigen vertrouwde testcircuit, waarvan de data enkel voor intern gebruik is bedoeld, hebben autofabrikant tegenwoordig verschillende maatstaven om de performance van hun sports-, super- of hypercar te meten met de concurrentie. Vergelijkingen, prijzen en record brekende tijden zijn natuurlijk spectaculaire eyecatchers als promotie voor een nieuw model. Zo zette Land Rover onlangs een nieuw record met hun nieuwe Range Rover Sport op de Pikes Peak International Hill Climb, wordt er hier en daar weleens een dragrace gehouden en dan heb je nog de Nordschleife, ook wel ‘de groene hel’ genoemd. Een deel van de oude Nürburgring met een rijke racehistorie, gelegen in de Duitse Eifel streek. Dit 20,6 km lange circuit bevatte vroeger 176 bochten en was één van de grootste uitdagingen van de Formule 1 tot 1976 toen Niki Lauda bijna omkwam. Tegenwoordig kun je voor nog geen 20 euro zelf over het circuit en wordt het ook veel gebruikt door autofabrikanten voor het nodige testwerk.

Snelste in zijn klasse
Als we Alfa Romeo mogen geloven is de 4C een compromisloze rijdersauto. Op het circuit presteert dit Italiaanse raspaard volgens hen het best. Waar snelheid, korte remafstanden en tussenacceleraties zijn ware aard laten zien.  In 4,5 seconden van 0 – naar 100 km/h en 257 km/h als topsnelheid zijn serieuze cijfers voor een auto met maar 240 pk. Dit bereikt hij ondermeer door zijn lage gewicht van rond de 1.000 kg. Bij hard remmen behaald deze sportwagen zelfs 1,2 g en bij maximale acceleratie piekt deze tot 1,1 g.

Ja deze auto kan Alfa Romeo weer op de kaart gaan zetten en het ware sport DNA van het merk weer nieuw leven in blazen. Dat dit 1.750 cc motorblok in combinatie met een geheel nieuw chassis en een gewichtsverdeling van 40 procent voor en 60 procent van het gewicht achter tot bijzondere dingen in staat is zie je aan verschillende cijfers. 

Deze turbomotor met zijn directe injectie van wel 200 bar heeft een nieuw record gezet met zijn koppel van 200 Nm per liter en 137 pk per liter. Bovendien weet hij met zijn maximale vermogen van 240 pk bij 6.000 tpm. en 350 Nm bij 4.000 tpm. de snelste tijd rond de Nordschleife te noteren voor auto’s onder de 250 pk. Met een tijd van 8,04 minuten. 
{gallery}galleries/artikelen/2013/2013-10-22/Alfa-Romeo-4C-Norschleife{/gallery} 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.