De nieuwe MINI, groots in vooruitgang?

In één oogopslag te herkennen als een echte MINI, maar toch compleet vernieuwd. BMW tilt de dit kleintje zowel qua technologie als kwaliteit en rijeigenschappen naar een hoger niveau.Ook kleine jongens worden groot
Ooit schreef ik al eens aan welke eisen de eerste MINI moest voldoen: 

“de auto moest in een doos passen van 3 x 1,2 x 1,2 meter, het gedeelte van de passagiers moest 1,8 van de 3 meter lengte zijn en de motor moest om koste besparende redenen een bestaande motor zijn.” Hoewel deze auto nog steeds een graag gezien cadeau is heb je tegenwoordig wel een grotere doos nodig. En dat is niet geheel onlogisch met alle veiligheidseisen van tegenwoordig. Want die technologie heeft de ruimte nodig. Maar de eisen die de MINI-klanten tegenwoordig stellen zijn minder logisch te noemen. Ruimtebeleving, bewegingsvrijheid van de achter passagiers en de bagageruimte zijn volgens MINI (BMW) gegroeid. Maar ook de karakteristieke plaats van de de instrumentencombinatie inclusief snelheidsmeter en toerenteller zijn verplaatst naar de stuurkolom. In plaats van centraal in de auto, waar nu net als bij bijna elke andere auto standaard het infotainmentsysteem zit. We kunnen nu dus aan het rijtje “vroeger” toevoegen: “Weet je dat nog? De tijd dat de toerenteller en snelheidsmeter nog in het midden zaten bij een MINI?”

De nieuwe MINI is weleens waar met millimeters gegroeid, maar dat is ten opzichte van het vorige model. Hij is 98 mm langer, 44 mm breder en 7mm hoger.

Uiteraard zijn de koplampen vanaf heden van LED-lampen voorzien, acher zijn ze optioneel en er is zelfs LED-interieurverlichting te verkrijgen. Ook zijn zijn een reeks innovatieve rijders-assistentie-systemen zijn intrede: van een Head-up display tot Active Cruise Control, Park Assistant en de achteruitrijcamera.  

Motoren
De grootste verbetering van deze nieuwe MINI ligt misschien wel bij de nieuwe driecilinder turbo motoren. Hierdoor gaan krachtig rijplezier met duurzaamheid en efficiëntie beter samen gaan dan ooit te voren. TwinPower zelfs – want onder de motorkap van de nieuwe modellen gaat MINI TwinPower Turbo Technologie schuil. In de MINI Cooper en MINI Cooper D beleven 1,5 liter driecilinder motoren van 100 kW/136 pk respectievelijk 85 kW/116 pk hun wereldpremière. De MINI Cooper S heeft een 2,0 liter viercilinder van 141 kW/192 pk. 

Prestaties & verbruik
Op papier behaald de nieuwe MINI Cooper D wel hele gunstige verbruik cijfers. Van 0 naar 100 km/h in 9,2 seconden en een top van 205 km/h bij een gemiddeld verbruik van slechts 3,5 l/100 km en 92 g CO2/km.  Rijplezier omhoog, verbruik en emissie omlaag.

De MINI Cooper met benzine motor legt de sprint van 0 naar 100 km/h iets sneller af. Deze doet dit namelijk in 7,9 seconden en heeft een top van 210 km/h bij een gemiddeld verbruik van 4,5 l/100 km en 105 g CO2/km. 

De MINI Cooper S tenslotte is de minst zuinige van het stel omdat hij rapper is en van 0 naar 100 km/h in 6,8 seconden aflegt. Dit kleintje heeft een top van 235 km/h bij een gemiddeld verbruik van slechts 5,7 l/100 km en 133 g CO2/km.  

Met deze waardes kan MINI wel knipogen naar het eerste MINI ontwerp, qua gunstig verbruik. Maar qua prijs helaas niet meer. Hoewel de prijzen van de nieuwe MINI nog niet bekend zijn is algemeen bekend dat deze in het premium segment van het segment vallen.

Verhoogd rijplezier
Een aantal systemen zijn verder verbeterd. De elektromechanische stuurbekrachtiging, Dynamic Stability Control (DSC), Dynamic Traction Control (DTC) en Electronic Differential Lock tillen het rijplezier naar een nieuw niveau. 

De nieuwe, nieuwe MINI beleeft deze week zijn première voor het grote publiek. 20 november is het de primeur op de Tokyo Motor Show en enkele uren later de grote publiekstrekker op de LA Motorshow. De nieuwe modellen arriveren in het voorjaar van 2014 in de showroom van de MINI dealer.

{gallery}galleries/merken/MINI/2014-Cooper{/gallery} 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.