Het einde van de Lamborghini Gallardo

Het is een wonder, Lamborghini of moeten we zeggen de ‘Volkswagen Groep’, trekt de steker uit een van de meest succesvolle sportwagens ooit. De Gallardo ging 10 jaar mee.

 

 

 De Lamborghini Gallardo werd in 2003 op de Autosalon van Genève geïntoruceerd, het jaar waarin Lamborghini ook zijn 40e verjaardag vierde. Tot dat moment bouwde het merk ‘slechts’ 250 supersportwagens per jaar. In het Gallardo-tijdperk nam de productie echter een forse vlucht, met jaarlijks gemiddeld zo’n 2.000 geproduceerde auto’s. De extreem vormgegeven Gallardo dankte zijn succes aan een aantal sterke basis ingredienten, zoals onder andere; een lichtgewicht aluminium spaceframe, een hoogtoerige atmosferische V10-krachtbron en permanente vierwielaandrijving. Lamborghini staat ook wel bekend om deze flamboyante, show-off uitstraling voor mensen die graag laten zien dat ook zij gek kunnen doen (met hun geld). De Gallardo was echter een keerpunt in de geschiedenis van Lamborghini. Ze wilden meer volume krijgen in hun afzet en waaren daarbij bereid om compromis te maken. En juist dat toegankelijke karakter van de Gallardo heeft zijn succes gemaakt.   

De Lamborghini Gallardo werd wereldwijd in meer dan 45 landen verkocht, wat ook weer zorgde voor een aantal exclusieve, landspecifieke uitvoeringen in bijvoorbeeld Singapore, Maleisië, China en India. Met de Gallardo Polizia Stradale als meest opvallende daarvan. Waarvan er twee exemplaren in actieve dienst bij de Italiaanse rijkspolitie rijden.  

Evolutie van de Gallardo
In 2005 kreeg de Gallardo gezelschap van de open Gallardo Spyder, waarbij je maximaal waar voor je geld kreeg qua beleving. Door de krachtig klinkende V10,  het vierwielaandrijvingssysteem als vangnet voor minder ervaren bestuurders en het dak wat er af kon maakten deze supercar tot een echte exotische Italiaanse cocktail. In 2007 volgde de 530 pk sterke Superleggera, die als de meest hardcore Gallardo werdt gezien. Deze was lichter, sterker en moest de racegenen van Lamborghini onderstrepen.

In 2008 arriveerde de tweede generatie Gallardo, die uiteraard een opfriskuur kreeg met een vernieuwde voor- en achterkant en een direct ingespoten V10 die goed was voor 560 pk. De Spyder-variant kon natuurlijk niet lang op zich laten wachten en arriveerde datzelfde jaar nog.

Een onverwachte maar zeer welkome gast was een Lamborghini voor de puristen, die werd opgedragen aan testcoureur Valentino Balboni. De LP 550-2 Valentino Balboni was een limited edition met enkel achterwielaandrijving, die er ook nog als Spyder-uitvoering kwam. Ook dit leek de meest hardcore Gallardo te worden, maar nee, Lamborghini had nog meer in petto.

Op het circuit heeft de Gallardo zijn sportieve potentie namelijk ook goed bewezen in de Lamborghini Blancpain Super Trofeo klasse. Naast Europese circuits doet deze spectaculaire merkencup inmiddels ook circuits in Azië en Noord-Amerika aan. Daarnaast heeft de Gallardo GT3 talrijke successen behaald in sportscar series over de hele wereld.    

Onlanks kwam Lamborghini met twee ultieme Gallardo varianten qua prestaties, waarmee zij hun race ervaringen vertalen naar de weg. De Super Trofeo Stradale lijkt direct van het circuit de straat op zijn gereden, met uiteraard een aantal verfijningen en meer comfort.  En als allerlaatste uitvoering, de Gallardo Squadra Corse, een pareltje om het succes van de Gallardo mee uit te zwaaien.

Anno 2013, in het jaar dat Lamborghini zijn 50-jarig bestaan viert, komt er nu een einde aan dit succesverhaal met de productie van de allerlaatste Gallardo, nummer 14.022. In totaal nam de Gallardo bijna de helft van alle 30.000 geproduceerde Lamborghini’s voor zijn rekening sinds de oprichting van de onderneming in 1963.

{gallery}galleries/artikelen/2013/2013-11-26/Gallardo{/gallery} 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.