2015 Ford Mustang

Je hoeft niemand uit te leggen wat een Mustang is, want wie dit Amerikaans icoon niet kent heeft sinds 1964 al met oogkleppen op geleefd. 

 

 

Een agressief, snel en bigger is better ogende uitstraling, die synoniem staat aan wat een musscle car hoort te zijn. Of op zijn Amerikaans gezegd:

“It is a brand and a car that has a sole. Nobody ever had to get them the brief, on what was the Mustang.”  

Het is altijd een uitdaging en kan soms zelfs beangstigend zijn om een opvolger te maken voor iconische auto als deze. Bij de geschiedenis van deze auto horen bepaalde standaard kenmerken, die gerespecteerd moesten worden bij het design van dit model. Maar hij moest het Mustang imago ook naar een nieuw niveau tillen. Moderner, luxer, comfortabeler, sportiever en voor nog meer mensen toegankelijker. Maar is ze dat gelukt?

Exterieur
De Mustang is bijna een merk op zichzelf. Dat is wel te zien aan het exterieur van deze nieuwste generatie. Enkel aan de vorm van voor grill is te zien dat het een Ford is (vergelijk deze maar eens met de 2013 modellen van Ford). Deze auto heeft zijn eigen stijlkenmerken, expressie en gevoel wat hij los maakt bij wie er dan ook naar kijkt.

Wie de Mustang zo voor de geest kan halen wanneer hij aan het model denkt, die zal beamen dat de lange motorkap, het korte achterdek en de agressieve voorkant de belangrijkste stijlkenmerken van de Mustang zijn. Daarom moesten deze sleutel elementen bewaard blijven, maar in een nieuw jasje worden gestoken.

Elk onderdeel aan deze auto is nieuw, alles moest herontdekt worden. Wat de designers de vrije hand gaf om verschillende schetsen te maken vanaf een blanco vel papier. Uiteraard met de Mustang stijlkenmerken in het achterhoofd, maar wel met hun interpretatie van een nieuwe Mustang look. Uit deze ontwerpen werd het meest agressieve design gekozen, waarbij de voorkant eruit moest komen te zien alsof je met je vuist door glas of de wind slaat. Maar dat betekend niet dat andere schetsen meteen in de prullenbak werden gegooid. Want ook die hebben ze als inspiratie gebruikt. Zo hebben ze verschillende cabines getekend, waarbij ze uiteindelijk voor de zogenaamde ‘unified DLO’ graphic’ (Day Light Opening) hebben gekozen. Dit gaf ze de mogelijkheid om een ‘Fastback’ uiterlijk te creëren en de Mustang naar een nieuwe dementie te brengen.

De cabine is meer naar achteren geplaatst om een langere motorkap te kunnen ontwerpen. De wielen zijn aan de achterkant 20 mm verder naar buiten geplaatst (40 mm extra spoorbreedte dus), om de daklijn over te laten lopen in een krachtige achterkant. Wat in combinatie met de smallere achterlampen, de brede achtervleugel en de 3-D look van de achterkant geeft de auto een hele moderne look. Maar wel weer met een knipoog naar het verleden. Want de inspiratie van de achterlampen komt van de 69′ Mustang.
{youtube}S1HX8Iq-56s{/youtube} 

Interieur
Ook in het interieur is er echt gekeken naar wat de belangrijkste stijlkenmerken van de Mustang zijn. Waarvan er vier de belangrijkste waren voor Ford: twee ronde meters voor de bestuurder, een symetrisch instrumentenpaneel, het dubbele wenkbrauw design voor het dashboard en premium materialen in het interieur. Naast de inspiratie van de vorige generatie Mustang is er ook naar de cockpit van en straaljager gekeken. De badges, de meters, de tuimel schakelaars en alle informatie die je wilt hebben direct in het zicht. Wij vinden het interieur er heel overzichtelijk, strak, sportief en premium uit zien. En niet overdone zoals bijvoorbeeld in de laatste generatie Chevrolet Camaro.

Zoals op het onderstaande filmpje te zien komt de Mustang er met een 6-baks handbak, maar hij komt er ook met een automatische versnellingsbak met op het stuur bevestigde schakelpeddels. Want veel klanten van vandaag de dag zullen kiezen voor gemak. Enkele leuke details die we al bekend kunnen maken zijn de standaard aanwezigheid van een Launch Control knop in de GT V8 uitvoering en dat je met de tuimelschakelaars de instellingen van het stuureffect, de motorrespons en instellingen van de transmissie en het elektronische stabiliteitssysteem snel aan kunt passen met met behulp van de beschikbare selecteerbare rijstanden. We denken echter niet dat dit zo uitgebreid zal zijn als bij bijvoorbeeld de Nissan GT-R, met zijn Playstation achtige instrumentenpaneel en feedback via de boardcomputer, maar hopen dat het wel de beleving en prestaties kan verbeteren in verschillende omstandigheden.
{youtube}4YzdTldKvoE{/youtube} 

Motor en onderstel
De Mustang komt er met drie motorvarianten, maar de Europese klanten krijgen maar twee keuzemogelijkheden. De 5.0 V8 of de 2.3 EcoBoost. Ja je leest het goed, dit is de eerste Mustang die na vijftig jaar van productie in Europa op de markt komt. 

Fords veelgeprezen 5,0-liter V8-motor – met een vermogen van meer dan 426 pk en een koppel van 529 Nm – krijgt nu gezelschap van een geheel nieuwe 2,3-liter EcoBoost-motor met zeer geavanceerde technologie die turboprestaties koppelt aan de brandstofefficiëntie en een lage CO2-uitstoot die voor de Europese markt belangrijk zijn.

“Deze EcoBoost-motor doet met zijn brede en vlakke koppelkromme precies wat de Mustang-bestuurder ervan verwacht”, aldus Dave Pericak, Chief Engineer voor de Mustang.

De 2,3-liter EcoBoost-motor van de Mustang werkt op basis van directe inspuiting, variabele kleptiming en een turbocompressor voor de hoogste prestaties op elk moment. Door middel van het unieke spruitstuk en de behuizing van de turbocompressor levert de Mustang de prestaties die bestuurders ervan verwachtten en heeft de auto een vermogen van meer dan 309 pk en een koppel van 407 Nm.

Naast deze voor de Mustang revolutionaire nieuwe Eco-Boost-motor heeft Ford ook de moeite gedaan om het onderstel verder te evolueren. Na de bladveren, gaat nu eindelijk ook de starre achteras met pensioen, die wordt vervangen door een geheel nieuwe, onafhankelijke, integrale multilink-ophanging. En volgens Ford zijn de geometrie, de veren, de schokdempers en de rubbers allemaal specifiek aangepast aan en afgestemd op Europese wegen en hoge snelheden. Zou deze Mustang dan eindelijk ook graag een bocht om gaan in plaats van enkel met rokende banden rechtdoor?

Op 17 april 2014 is het vijftig jaar geleden dat de allereerste Ford Mustang op de markt werd gebracht. De Mustang wordt in Amerika nog altijd gefabriceerd in de Flat Rock Assembly Plant. Voor alsnog hebben we enkel beelden van de coupé variant, maar uiteraard komt er ook een soft-top cabriolet.
{gallery}galleries/merken/Ford/2015-Ford-Mustang/Algemeen{/gallery}

Presentatie van de 2015 Ford Mustang 
{youtube}4YzdTldKvoE{/youtube} 

Materialen en lakkleuren
{youtube}0Q4CiHH5GVA{/youtube}

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.