Zelfrijdende auto dichterbij dan je denkt

Ford heeft een prototype van de zelfrijdende Fusion Hybrid gepresenteerd. Die in in 2025 de weg al moet domineren.

 

 

 

In samenwerking met de universiteit van Michigan en verzekeringsbedrijf State Farm heeft Ford dit prototype ontwikkeld, die gaat dienen om de limieten van zelfrijdende auto’s mee te testen. Ford benadrukt nog eens voor alle niet zo snuggere Amerikanen dat het hier niet gaat om een auto waar je je kind in zet en hem of haar zelf naar school brengt. Maar dat het een auto is die onder toezicht van een bestuurder zelf kan rijden.

Het prototype is voorzien van vier roterende sensoren boven op het dak die met lichtstralen een 3d-kaart van zijn omgeving maakt. Maar er zullen net als bij een navigatiesysteem ook kaarten voor geïnstalleerd kunnen worden, die de auto tijdens het rijden indien nodig bijwerkt. De sensoren schijnen zo gevoelig te zijn dat ze het verschil tussen een papieren zak en een klein dier kunnen waarnemen tot 100 meter afstand.

De nabije toekomst
2025 klinkt nog erg ver weg misschien, maar Ford wil met dit prototype auto ook al geautomatiseerde technologieën ontwikkelen voor Ford auto’s die in de nabije toekomst gepresenteerd gaan worden. Zo zou Ford binnen een aanzienlijke tijd een technologie aan zijn auto’s willen toevoegen die de snelheid van de auto synchroniseert met de snelheid van voertuigen die in dezelfde richting rijden.

“De zelfrijdende Ford Fusion Hybrid is een belangrijke stap in de richting van onze toekomstige visie”, aldus Bill Ford, directeur van het gelijknamige bedrijf.
“We zien een toekomst met auto’s die met elkaar verbonden zijn en communiceren, om op die manier autorijden veiliger te maken.”
{gallery}galleries/merken/Ford/Fusion-hybrid-automated-driving-research-vehicle{/gallery} 

Het prototype en uitleg in bewegend beeld
{youtube}OJRLvm7mjS4{/youtube}

Bron: Nu.nl & foto’s: Ford

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.