Ferrari; de vernieuwde California T

De huidige California is alweer sinds 2009 op de markt, wat voor Ferrari de reden was om hem eens goed op te frissen. Met als grootste verandering dat hij een geheel nieuwe V8 turbomotor heeft gekregen.

 

 

 

De naam California staat bij Ferrari al sinds de jaren ’50 gelijk aan elegantie, sportiviteit, veelzijdigheid en exclusiviteit. En om de concurrentie net een stapje voor te blijven heeft Ferrari er voor gekozen om net als bij de Ferrari FF innovatieve technologieën te gebruiken die je misschien niet bij Ferrari zou vinden passen op het eerste gezicht. Naast de hard-top die voor veel fans uit den boze is komt er nu ook een turbo motor in de California te liggen (vandaar de T in de naam). Ferrari die bekend staan om een merk die enkel atmosferische motorblokken maakt, omdat die het perfecte kenmerkende Ferrari-karakter hebben, verbaast ons keer op keer. Natuurlijk hebben ze al eerder tubo’s gebruikt in het verleden, met de Ferrari F40 als meest succesvolle voorbeeld. Maar voor hun “doorsnee” auto’s werden nog nooit eerder turbo motoren gebruikt.  De California T die intern ‘Project 149M’ werd genoemd tot deze presentatie moet weer een hoop nieuwe klanten aantrekken als meest toegankelijke Ferrari van dit moment. Niet dat hij er braver op is geworden, want zijn vermogen is met 70 pk toegenomen en het koppel met maar liefst 49 procent (!). Of toch wel? Want hij denkt meer aan het milieu, door een lager verbruik en lagere CO2-emissies.

Knipoog naar de formule 1
De ingenieurs uit Maranello hebben een compleet nieuwe motor gecreëerd met absolute prestaties van topniveau, een verpletterend manier van oppakken en zoals zij zelf zeggen ‘de meest fantastische sound ooit voor een turbomotor’. Net als dit seizoen in de Formule 1 wordt een turbo toegepast om het brandstofverbruik en de CO2-emissies te beperken. Wat ze ook bij de California is gelukt, want hij verbruikt nu (mits je Euro 98 tank) 15 procent minder. En ook al doet het er niet echt toe bij een sportwagen als deze, de CO2 uitstoot is met 20 procent gedaald, tot 250 g/km.

De reden dat Ferrari voornamelijk atmosferische motorblokken in hun auto’s legt is simpel: je hebt geen turbo-gat, je kunt een fantastische sound creëren, de motor heeft een rechtlijnige koppelkromme (gelijkmatige opbouw van koppel) en top vermogen net voor de wijzernaald het rode toerengebied bereikt. 

We nemen kort met jullie door wat Ferrari er aan heeft gedaan om deze eigenschappen zo goed mogelijk te behouden. Ferrari heeft speciaal voor deze nieuwe motor een zogenaamd Variabele Boost Management ontwikkeld, wat er voor moet zorgen dat er nagenoeg geen sprake is van een turbogat, er net als een atmosferische motor een directe oppak van het koppel is en een koppelkromme die constant toeneemt over het hele toerengebied. Wat als het waar is een knappe prestaties is bij een motor van dit caliber met een opmerkelijk hoog top vermogen. 

Maar daar zijn we er nog niet mee. De California T heeft tevens compacte twin-scroll turbines (turbo’s), die door hun lage massatraagheid voor een scherpe gasrespons moeten zorgen. Want minder weerstand betekend immers een snellere acceleratie, in dit geval van de oppak van de toeren. Ook is er op andere, niet direct zichtbare, wijze gewerkt aan verbetering van de prestaties voor dit turbo motorblok. Namelijk het gietproces van het motorblok, waardoor de druk in het blok beter verdeeld is en precies is afgestemd op krachten van de turbo. 

Misschien wel de grootste uitdaging voor de Ferrari engineers was om het typische ‘Ferrari geluid’ uit dit turboblok te krijgen. Het is geen geheim dat ook Ferrari gebruik maakt van geluidsmanipulatie door kleppen in de uitlaat, motor akoestiek die direct gericht is op de beleving van de bestuurder en andere trucs. Sommige merken leggen tot in detail uit hoe hun akoestiek-afdeling (ja, er zijn aparte afdelingen voor!) te werk gaat, maar bij Ferrari is dit een grijs gebied voor mensen buiten de fabriek. Ze geven enkele kleine details prijs wat ze bij de ontwikkeling van deze nieuwe motor hebben toegepast om het perfecte geluid te creëren. Zo hebben de krukassen afgevlakte krukpennen, gegoten uitlaatspruitstuk wat uit drie delen bestaat en het turbohuis.

De direct ingespoten 3.855cc 8-cilinder turbomotor is zeer laag, middenvoor in het chassis gemonteerd, en levert 412 kW (560 pk) bij 7.500 tpm, wat zich vertaalt in een specifiek vermogen van 145 pk/l – het hoogste in dit segment – en een maximumkoppel van 755 Nm. Waarden die de California T een uitzonderlijke 0-100 km/u acceleratie in slechts 3,6 seconden bezorgen.

Nieuwe persoonlijkheid
Zowel op het gebied van de voorgenoemde prestaties als op het gebied van design is het karakter van de auto verandert. De afmetingen van het actuele model zijn behouden gebleven, maar de California T is optisch flink verandert. Zo heeft hij nieuwe koplampen gekregen in de FF en 458 Italia stijl, kreeg hij twee in plaats van één luchtinlaat in de motor, de lijnen aan voor en zijkant zijn strakker aangezet en ook de achterkant oogt nog sportiever door de nieuwe diffuser en krachtige bumperpartij. De California is zijn kenmerkende verticaal boven elkaar geplaatste uitlaat pijpen aan beide kanten wel kwijt. Want daar was zoals je ziet met de nieuwe diffusor en luchtuitlaten achter de wielkasten geen plaats meer voor. 

Rijbeleving
Ook hiervoor heeft Ferrari aan de weg getimmerd, om deze nog verder te optimaliseren. Door een aantal vernieuwde systemen remt de auto nog krachtiger, stuurt hij directer en heeft hij een betere tractie.

De California T heeft het nieuwste, derde generatie keramisch remsysteem, van Ferrari gemonteerd gekregen. Door de nieuwe composiet remschijven en blokken is dit systeem nog efficiënter geworden. De remmen zijn geïntegreerd met het ESP 8.0 premium dat het high-performance ABS aanstuurt. Waardoor de California T van 100 km/h binnen 34 meter tot stilstand komt.

Voor de echte sportwagendynamiek heeft de auto een scherpere besturing en verbeterde stuurreacties op commando’s van de bestuurder gekregen. Met dank aan een nieuwe setup voor de stuurbox en ophanging. Nieuwe veren en de nieuwste-generatie Magnaride-dempers (die 50 procent sneller reageren) zorgen samen met koetswerkrol acceleratiemeters voor een meer precieze handling zonder daarbij de ongelooflijk comfortabele rijervaring negatief te beïnvloeden.

De meest recente evolutie van Ferrari’s F1-Trac tractiecontrolesysteem zijn ook op de California T toegepast. Voor een maximale bocht-uit acceleratie, waarbij de sportieve kant van dit vernieuwde model worden onderstreept.  

Interieur
Het interieur is van minder nieuwe technologieën voorzien, maar is er ook niet bepaald rustiger op geworden door de nieuwe toevoegingen. Sommige premium/ sportwagen fabrikanten kiezen ervoor om het interieur van hun hun dure modellen simpel en functioneel te houden, waar anderen maar knoppen bij blijven voegen. Waarbij de Porsche Panamera in onze ogen wel de kroon spand, want het dashboard en middenconsole lijken wel op een vliegtuigcockpit. En dat is niet net als bij Spyker door hoogwaardige details zoals aluminium tuimelschakelaars, maar de hoeveelheid aan knoppen.

Ferrari gaat gelukkig zo ver nog niet, maar ze voeren wel de trend door om de functies die je eerst bij de hendels achter het stuur had op het stuur te plaatsen. Ferrari zelf zou er een mooi marketingpraatje van kunnen maken dat dit nog meer Formule 1 ervaring geeft in de cockpit, maar niet iedereen is zo goed in multi-tasken. En wanneer je het stuur bijvoorbeeld 90 geraden hebt gedraaid moet je al gaan nadenken welke knipperlichtknop je moet gaan gebruiken.

Ook het navigatiesysteem is er niet eenvoudiger op geworden zoals wij dat op het eerste zicht kunnen zien. Het is wel geheel nieuw en heeft touch-screen gekregen, maar heel vernieuwend is dat niet.

De middentunnel (waar normaal de versnellingspook zit) is er in onze ogen wel op voorruit gegaan. Want deze ziet er strakker, smaller, simpeler en daardoor rustiger uit.  

De California T wordt in maart op de internationale autoshow van Genève onthuld, maar is nu al online te bewonderen op www.ferrari.com.

{gallery}galleries/merken/Ferrari/2014-California-T{/gallery}
{youtube}oxT40GOtL3s{/youtube} 
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.