Franse elektrische haute couture

In 2010 presenteerde Exagon Motors een conceptversie van hun futuristische elektrische sportwagen de Furtive-eGT op de autosalon van Parijs. Nu 4 jaar later presenteren ze het productiemodel.

 

 

Tesla heeft al bewezen dat er genoeg vraag is naar vooruitstrevende full-electric premium auto’s, die niet alleen aan het milieu denken, maar met hun design en gadgets net iets meer out-of-the-box denken. Er zijn genoeg mensen die zich graag onderscheiden van de rest, Formule 1 technieken in hun auto willen hebben en daarbij ook nog eens een eco-friendly imago met zich meedragen door hun auto.

Een combinatie van kunst en vakmanschap
Mainstream of premium, je kunt tegenwoordig zelfs in het A-segment je auto bijna oneindig personaliseren. In dat opzicht hebben exotische en luxe merken daar zeker geen voorsprong meer in. Sinds een aantal jaar zien we een grote verschuiving qua aankleding van auto’s. Vroeger werden enkel premium auto’s compleet aangekleed met gadgets, accessoires en verschillende materialen, omdat die opties veel geld kosten en omdat het simpelweg niet mogelijk was om bijvoorbeeld je Ford Ka fabriek af flink te personaliseren. Het hield toen al ver op bij de lak, wieldoppen en stoelbekledingskeuze.

Maar hoe onderscheiden luxe merken zich tegenwoordig dan nog qua personalisatie? Naast de toepassing van exclusieve Formule 1 materialen als carbon gaan deze fabrikanten een stapje verder met het gebruik van dure materialen, gadgets en vormgeving hiervan. Zo heeft Koenigsegg een one-off dashboard design, imponeert Tesla hun (potentiële) klanten met een immens groot touch-screen scherm en finetuned Aston Martin het geluid van hun auto’s zo ver dat elke autofanaat er spontaan stil van wordt en kippenvel van krijgt. Daarnaast moeten ze wel mee gaan met de tijd en aan de steeds bredere vraag van personalisatie voorzien. Waarvoor vele luxe/ exclusieve autofabrikanten al een aparte afdeling hebben ingericht.

Of zoals Exagon Motors het zelf mooi omschrijft:  
“We have the same approach as jewel-makers to high-end manufacturing and bespoke craftsmanship,” explains Luc Marchetti, founder of Exagon Motors.

“France has a unique focus on virtuosity and creativity when producing works of art. Every Furtive-eGT made so far has been created specially for its owner, and leading designers have penned each one according to the individual’s interpretation.”

Wat verder lijkt te gaan als personalisatie, maar in werkelijkheid al een bestaand trucje is. Net als bij een exclusief merk als Fisker is ook deze fabrikant erg (/ te?) ver door gegaan in het design en het ontwerpen van een unieke sportieve elektrische auto. 

Waarbij de focus voornamelijk lijkt te liggen op design als kunstvorm, het “wereld verbeterende” en nog steeds futuristische imago van elektrisch rijden, met vakmanschap in afwerking. Maar de tijd staat uiteraard niet stil zoals dat in Amerika bij bepaalde automerken wel zo lijkt te zijn. Ook op het gebied van prestaties heeft Exagon Motors onderhuids heel wat energie gestoken om volgens Europese maatstaven goed presterende auto te ontwerpen. Of ze dat gelukt is zullen de eerste rijtesten door collega journalisten uit moeten wijzen.           

De onderhuidse kracht 
De Furtive-eGT is ontwikkeld door Exagon Motors in samenwerking met SAFT, die de laatste generatie Li-ion accu’s levert , Michelin, die de assen en banden leveren en Siemens die de twee elektromotoren hebben ontwikkeld voor deze auto.

Als basis heeft Exagon Motors een koolstofvezel monocoque, aluminium sub-frame (achterste gedeelte van het chassis) en koolstofvezel  jasje. Waarvan de monocoque slechts 124 kg weegt.     

Wat er onder de motorkap gebeurd
Of eigenlijk moeten we zeggen, wat er tussen de achterwielen gebeurd. Want daar liggen de twee elektromotoren die elk 148kW produceren en samen goed zijn voor 402 pk tussen 5.000 en 10.000 tpm. Het koppel is 516 Nm en wat zo mooi is aan een elektromotor is dat dit direct vanuit stilstand leverbaar is. Tot 5.000 in het geval van deze auto. Een grappig weetje over de accu’s is dat Exagon Motors de “garantie” geeft dat de minimum accucapaciteit na 3.000 laadcycli nog een minimaal 80 procent is. Met de volgeladen accu’s zou je zo’n 360 km ver moeten komen. Laat staan bij sportief rijgedrag?  

De Furtive-eGT heeft een automatische driebak met constante koppel afgifte, is achterwiel aangedreven en heeft een zelf blokkerend differentieel. Volgens de Fransen is dit goed voor een sprint van 0 naar 100 km/h in slechts 3,5 tellen en rijdt de auto onbegrensd 310 km/h.
{gallery}galleries/merken/Exagon-Motors/Furtive-eGT{/gallery}

 

  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.