1925 Rolls-Royce Phantom 1 Jonckheere Coupé

Afgelopen week toonden wij al foto’s op onze Facebook pagina van deze mooie coachbuild Rolls. Geïntrigeerd door deze foto’s gingen wij op zoek naar het ware verhaal achter deze klassieker.

En dit verhaal begint in 1925 als er een Phantom 1 met Hooper Cabriolet body voltooid wordt in de Rolls-Royce fabriek. De auto was bedoeld voor mevrouw Hugh Dillman uit Detroit maar gek genoeg heeft de Rolls het eiland nooit verlaten voor deze alweer verkocht werd. 

De tweede eigenaar werd de Raja van Nanpara. Deze heeft ervoor gezorgd dat de Hooper Cabriolet bij de Belgische coach builder Jonckheere Carrossiers terecht kwam. Bij deze carrosseriebouwer werd de mooie vloeiende body zoals we hem hier kunnen zien met de hand gevormd. 

En wat daar in België met de hand gevormd werd is bijna adembenemend te noemen. De ronde deuren die zijn uitgerust met ramen in de vorm van een halve maan welke ook nog eens gespleten open draaien. Twee dakramen, een kofferruimte met speciaal gemaakte koffers en een stabilisatie vin aan de achterkant. Men beweert dat door de 7,66 liter zes-in-lijn een snelheid van 160 km/u te behalen was terwijl je op hoge snelheid nog normaal een gesprek zou kunnen voeren in de cabine. 

Zoals met zovele peperdure coach builds uit de beginjaren van de vorige eeuw had ook deze Jonckheere Coupé enkele donkere jaren. Gedurende de jaren ’40 en ’50 ging de Rolls-Royce geregeld naar een nieuwe eigenaar tot hij uiteindelijk in een slechte staat uit kwam bij de Amerikaan Max Obie. 

In plaats van een restauratie naar originele staat werd de auto ingezet als een kermisattractie. De auto werd gespoten met een laklaag met goudsnippers waarna iedereen tegen betaling een blik op de auto mocht werpen. Of Max Obie zijn investering hiermee terug verdiend kreeg is niet bekend, de Rolls verdween in ieder geval weer van het toneel en werd voor enkele decennia vergeten. 

Begin jaren ’90 kwam de auto weer tevoorschijn op een internationale auto veiling alwaar hij gekocht werd door een Japanse verzamelaar. Zoals zoveel verzamelaars doen werd deze auto ergens verstopt in een garage en wederom vergeten door iedereen. Alhoewel, niet door iedereen. Het Petersen Museum heeft de Japanse verzamelaar overgehaald om het eigendom af te staan en de Rolls op te nemen in de verzameling van het museum. 

Hier werd de Jonckheere Coupé wel volledig gerestaureerd naar zijn staat uit de jaren ’30 toen het handwerk aan de body voor het eerst werd afgerond. En in 2005 werd hij tentoon gesteld op het Concours D’Elegance waar hij de prijs voor mooiste Rolls op de show won. 

Nu de Rolls-Royce Phantom 1 Jonckheere Coupé weer in originele staat is terug gebracht geeft hij ons een blik op de prachtige coachbuild voertuigen uit verloren tijd.  

{gallery}galleries/artikelen/2014/2014-08-24/1925-Rolls-Royce-Phantom-1-Jonckheere-Coupe-1/{/gallery}

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.