Alfa Romeo bereid comeback voor

Alfa Romeo is begonnen aan de ontwikkeling van drie nieuwe modellen om het merk weer winstgevend te laten worden tegen 2018.

 

 

 

Voor wie de geschiedenis van Alfa Romeo niet helemaal kent is het misschien interessant om te weten wat er vooraf ging aan deze comeback van Alfa. Wij hebben hieronder de tops en flops op een rijtje gezet. De Alfa fanaat die er wel van op de hoogte is kan ook beginnen met lezen bij het kopje ‘de nieuwe lichting’.

Een stukje voorgeschiedenis
De jaren 90’ wordt door Alfa kenners herinnert als de omslag van achter- naar voorwielaandrijving en meer (kleine) diesel modellen. De nieuwe eigenaar Fiat maakten deze radicale keuze om goedkoper auto’s te kunnen produceren. Zij kochten Alfa Romeo in 1986 en wilden een bredere middenklasse aanspreken omdat het economisch gezien niet goed ging met het merk. Ze kregen hierdoor een hoop nieuwe klanten, maar voor vele Alfa fanaten was het een doorn in het oog, want het sportieve karakter van hun merk leek als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Zij moesten wachten tot 1995 tot er weer een echte benzineslurper kwam, de GTV.

De kleine 155 en 145, die verkooptoppers moesten worden in het C-segment kregen allebei een opvolger, de 156 en 146, waarna zelfs nog een 147 kwam. Die zich niet langer positioneerde als Golf concurrent, maar naar de duurdere middenklasse als de Audi A3 en BMW 1-serie. Wat echter niet zo uitpakten. Deze nieuwe bladzijde werd wederom grotendeels door Fiat geschreven. Daar het moederconcern een nieuwe strategie had bedacht: Fiat moest goedkope auto’s aan gaan bieden met een goede prijs-kwaliteit verhouding, Alfa Romeo zou het sportievere luxe broertje worden en het eveneens bij Fiat horende Lancia zou nog meer Luxe uitstraling krijgen.

Waardoor er rond de eeuwwisseling weer een omslag plaats vond voor Alfa Romeo.
De kleine middenklassers verdwenen weer van het podium en er volgde duurdere sportieve modellen als de GT, Brera en Spider en twee uitprobeersels, de Crosswagon en de 159. Waarvan de Crosswagon Q4 de terugkeer van Alfa Romeo’s vierwielaandrijving moest zijn. Hij ging volledig mee met de trend toen der tijd, om een stationwagen er ruwer uit te laten zien, hoger op zijn pootjes te zetten en vierwielaandrijving te geven. Maar dit model was maar een kort leven geschonken, van 2004 tot 2006. De 159 daarentegen was wel een succes, voornamelijk in de leasemarkt met zijn zuinige diesels. De productie hiervan werd echter in 2011 stopgezet. Waarna de Mito en Giulietta volgden. Hippe en moderne middenklassers, met mooie Italiaanse lijnen. Maar ze maken volgens andere media net niet waar wat het uiterlijk beloofd.

De afgelopen jaren zijn er veel geruchten de in de rondte gegaan over de autofabrikant , welke kant zouden ze opgaan met hun modellenaanbod? Zou het ze lukken om op korte termijn met nieuwe modellen te komen die het tij wel zouden kunnen keren? Maar de Italianen leken meer bezig te zijn met hun Image als de winstgevendheid. Wat ze wel siert, maar financieel niet helemaal handig was. Zo produceerde zij in 2007 de zeer begeerlijke 8C Competizione, een supercar met Ferrari motor voorin en achterwiel aandrijving. Die moest laten zien dat Alfa Romeo het nog niet verleerd was om sportwagens te maken. Deze kwam in een gelimiteerd productieaantal van maar 500 eenheden de fabriek uit rolden. Waarvan de Italianen in 2011 het kleinere, betaalbaardere broertje, de 4C publiceerde. Die vorig jaar op de markt kwam en al veel lof heeft gekregen. Dit zou volgens Alfa Romeo de omslag zijn naar een nieuwe generatie Alfa’s, waarbij ze weer terug gaan naar de basis ingrediënten van een echte Alfa: design en rijplezier.

De nieuwe lichting
Er zal 5 miljard Euro mee gemoeid gaan om de verkopen van 74.000 verkopen vorig jaar naar 400.000 in 2018 te laten groeien. Om deze enorme groei voor elkaar te krijgen zijn er 300 engineers aangesteld om de drie nieuwe modellen te ontwikkelen, zoals beschreven in het komende vijfjaren plan van Alfa Romeo, wat in mei dit jaar werd gepresenteerd. Dit wordt gedaan in het hol van de leeuw Modena, Italië, waar ook Ferrari en Maserati hun hoofdkantoor hebben. En hoe toevallig is het dat zowel de leidinggevende over de chassis afdeling en motorafdeling voormalige Ferrari werknemers zijn? Uiteindelijk zijn Ferrari en Maserati ook van Fiat. Aan het einde van volgend jaar moet het totale team in grote zijn verdubbeld naar 600 medewerkers.

Middelgrote sedan
Dit model wat nu nog de codenaam ‘Project 952’ heeft wordt de opvolger van de 159, een model wat enkel in Europa leverbaar was. Deze sedan moet er een worden van het caliber Audi A6. We kunnen alvast wat informatie geven over het motoraanbod. Vooralsnog wordt er gesproken over benzine motoren met directe brandstond injectie en één of twee turbochargers. Zo staan er een 2.2-liter vier in lijn op de planning die tussen de 180 tot 330 pk kan leveren en een 3.3-liter V6 die een vermogen van tussen de 400 en 500 pk zou krijgen. Ook wordt er gesproken over twee diesel motoren, een eveneens vier in lijn met een vermogen tussen de 120 en 210 pk en een V6 die die een vermogen zou moeten kunnen gaan leveren tussen de 250 en 330 pk.Dit model zal halverwege 2016 bij de Europese dealers staan en aan het einde van dat jaar bij de dealers in Amerika.

Middelgrote SUV
Deze middenklasser moet de directe concurrentie aangaan met de Audi Q5, die zijn onderstel en motoren deelt met die van de bovengenoemde nieuwe sedan.

Grote luxe sedan
Alfa Romeo’s nieuwe vlaggenschip wordt ook zeer hoog geschaald, want deze zou moeten gaan concurreren met de Audi A8 en de BMW 7-serie. Terwijl het een grotere uitvoering van de middelgrote sedan zou moeten worden en geen V8 in het vooronder krijgt. Wel zou hij meer vermogen krijgen, maar hoe dit zal gaan uitwerken zetten wij nog onze vraagtekens bij.

 

Meer nieuwe modellen
De 4C Spider, die op de afgelopen Genéve auto show werd getoond zal in de zomer van 2015 op de markt komen. Wat jammer is want de meeste cabrio’s worden al in het voorjaar verkocht. Of eigenlijk moeten we targa zeggen, want hoewel hij de toevoeging ‘Spider’ krijgt en dat bij Alfa Romeo gelijk staat aan een cabriolet krijgt dit model een targa constructie met een afneembaar carbon-fiber dak deel. Wat handmatig moet worden afgenomen en opgeborgen.

De geruchtenmolen gaat al langer rond over een kleine roadster, die gebaseerd zou zijn op de Mazda MX5/ Miata, dia als we onze bron mogen geloven op zijn woord volgend jaar door de Japanners. Die origineel zou worden voorzien van een Alfa Romeo badge, maar zoals het er nu naar uit ziet gaat er een Fiat logo op geplakt worden. Een groot voordeel tegenover de Mazda MX5 wordt waarschijnlijk het motoraanbod. Dit zal bestaan uit Fiat’s 1.4 liter motor die ook wordt gebruikt in de Alfa Giullietta en twee grotere motoren. Een turbo geblazen 1.8 viercilinder uit de 4C en de nieuwe 2.2-liter vier in lijn. zal worden gebouwd en door Alfa Romeo wordt aangekleed. een kleinere (op de MX5 gebasseerd), Large SUV, Compact hatchback/sedsn and coupe

Ook zouden ze bezig zijn aan het ontwerpen van een middelgrote sedan. Deze sedan met coupé lijnen zal genoeg ruimte bieden om 4 volwassenen comfortabel te laten zitten. Maar het uiteindelijke ontwerp is nog niet vrijgegeven, waardoor we nog niet weten of het een tweedeurs coupe wordt zoals de Audi A5 en de BMW 4-serie of een vierdeurs coupe zoals de Audi A7 en de BMW 6-serie Gran Coupe.

Al sinds de komst van de Porsche Cayenne heeft Maserati het over een model wat een ware rivaal zal worden voor deze exclusievere SUV en Fiat heeft waarschijnlijk gezegd ‘dat is ook wel iets voor Alfa Romeo als we toch de luxere kant uit gaan en zo hard groeien’. Maar dat is natuurlijk nog toekomstmuziek, hoewel de Maserati SUV al eind volgend jaar op de markt zou moeten komen.

Tenslotte het laatste model wat ze bij Alfa Romeo overwegen is een compacte hatchback/ sedan en coupe. Waar ze nog niet over uit zijn door de grote diversiteit van vragen in de verschillende werelddelen. Waar Europa vraagt om een vijfdeurs hatchback om de huidige voorwiel aangedreven Giullietta op te volgen en een stationwagen om te concurreren met de A4 en 3-serie stations. Maar in Amerika en Azië is hier weer geen grote vraag naar, waardoor ze eerder neigen naar een vierdeurs sedan en een compacte coupé.

Bron: europe.autonews.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.