Minder verkochte cabrio’s raakt toeleveranciers

Dak leveranciers worden hard geraakt door de dalende verkopen van cabrio’s in Noord-Amerika en Europa. Waardoor het aantal cabriomodellen weleens zou kunnen gaan inkrimpen.

 

Tops in tops
De marktleider in deze branche wereldwijd gezien is Webasto met 49 procent marktaandeel, gevolgd door Magna CTS met 34 procent en Valmet sluit de top 3 met 15 procent. Waardoor er slechts twee procent overblijft voor andere toeleveranciers.

Het zijn uitdagende tijden voor de toeleveranciers van opvouwbare daksystemen. Zo wil het Finse Valmet hun softtop fabriek in Osnabrueck, Duitsland sluiten in 2017 ondanks dat ze in 2010 het Duitse Karmann nog overnamen om hun marktaandeel te vergroten.

Ook de nummer één Webasto heeft al een aantal fabrieken gesloten in de afgelopen jaren, door de dalende vraag naar hun systemen. Volgens de CEO Holger Engelman van Webasto blijft er zelfs niet genoeg werk over voor drie van deze grote bedrijven in deze branche. Wat geen goed nieuws is voor Valmet of zelfs Magna CTS

Harde cijfers
Volgens Autofacts, een afdeling van PricewaterhouseCoopers, werden er in 2007 nog 827.000 cabrio’s gebouw in de twee belangrijkste cabrio continenten Noord-Amerika en Europa. Maar in 2013 bleef die teller steken op ongeveer 444.000 gebouwde cabrio’s. Wat natuurlijk een dramatische keldering is voor bedrijven die er hun brood mee verdienen. Niet dat het de globale autoverkopen erg schaad, want cabrio’s maakten “maar” 5,4 procent deel uit van de totale autoverkopen in 2007 en 3,3 in dezelfde periode in 2014, volgens AID information service.

Omslaande trend
Zelfs in de hoogtijdagen van cabrio’s waren was de cabrio koorts beperkt tot Europese landen als Duitsland, Engeland, Denemarken en Zweden. Wat wij opmerkelijk vinden gezien het aantal zonuren vergeleken met de zuidelijke Europse landen. Het is raar maar waar volgens PwC analist Christoph Stuermer. In Noord-Amerika waren het wel de zonnige staten als California en Florida waar in de boom times de meeste cabrio’s werden verkocht. Opmerkelijk is dat de mensen die cabrio’s kochten in deze twee staten voormalig bewoners van nattere, veelal industriële steden als Detroit of Boston woonden.

Wat je misschien ook niet zou verwachten is het feit dat er in Arabische landen, China en Singapore niet veel cabrio’s worden verkocht.
“It would not occur to these people, even in their wildest dreams, to let the sun shine down on their heads,” aldus onze bron.

Een andere onderzoeker, Sven Gabor Janszky, is sceptisch over een mogelijke heropleving van cabrio’s. In de hoogtijdagen kochten mensen cabrio’s omdat ze tot een bepaalde groep wilde behoren, zei hij. Dit was de groep die wilden uitstralen dat ze wisten hoe ze van het leven moesten genieten en het geld hadden om auto als deze te rijden.

Maar vandaag de dag willen mensen tot een andere groep horen:
“Today, people would rather show that they are something special or that ecology is very important to them by buying an electric car such as the Tesla or the BMW i3,” Janszky said. Nor are convertible makers able to revive the market through innovation. “Another folding mechanism for the roof won’t do the trick.”

Ook de toenemende vraag naar SUV’s en crossovers de laatste jaren heeft de vraag naar cabrio’s geen goed gedaan. Zo worden er van deze modellen niet eens cabrio’s gemaakt. Al had Land Rover wel het wilde idee om een cabrio variant van de Evoque op de markt te brengen. En de opties als grote panoramische – al dan niet open schuifbare – daken helpen ook niet mee voor de cabrio verkopen. Waar mensen al genoeg nemen met zon op het hoofd door dit glas of kleine stukje open dak.

Modellen die mogelijk gaan verdwijnen
Peugeot heeft al laten weten dat ze de stekker uit de 207CC willen trekken, omdat ook autofabrikanten moeten snijden in hun begrotingen. En bij de Volkswagen groep, die momenteel 12 cabrio modellen hebben, vragen ze zich af of slechts twee van deze varianten ook niet genoeg is?
Momenteel heeft dit concern cabrio varianten zoals de VW Eos, Golf, Beetle, Audi A3 en A5. En zo zullen er vast nog meer autofabrikanten zijn die bezig zijn om hun modellenaanbod te herzien en daardoor een aantal cabrio varianten niet vervangen met een opvolger. 

Bron:  europe.autonews.com

Bron tops in tops: PwC Autofacts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.