Blijft de Mercedes G-Klasse als enige over?

Met zijn bekende vierkante 70’s styling is de G-Klasse nog steeds ongehoord populair bij velen en als Land Rover de stekker uit de “oude Defender” trekt blijft hij nog alleen over.
De G-klasse behoeft weinig introductie in onze ogen, gezien zijn staat van dienst. Maar wat maakt hem nu nog steeds populair?
‘Met de G-Klasse kom je overal’ zou deze “alleskunner” niet misstaan als slogan. Want hoewel de technologie ondertussen al wel uitgerijpt is kan niemand ontkennen dat de hoge rij- en bedieningscomfort en zijn hoge mate van functionaliteit deze auto toch wel tot een icoon in het terreinwagensegment hebben gemaakt. Als kampioen onder de militaire multi-purpose voertuigen, maar ook een machtig werktuig voor privé gebruik. Echter kent de medaille van deze auto twee kanten, want hij zou het niet hebben overleefd door zijn nieuwe (steeds krachtigere) uitvoeringen, die in het luxe segment heel wat harten weet te begeren. Met de machtige G 65 AMG V12 als top-of-the-range, een cabrio variant en zelfs een 6X6 variant heeft de auto ook zijn glamour kant. Ja de G-klasse is uitgegroeid tot een auto waarmee je zelfs in LA, Monaco of Dubai in the picture rijd. De klanten willen tegenwoordig uiteraard steeds meer luxe, waaronder een touchscreen van tablet formaat in je dashboard, waar Mercedes slim op in speelt.

“It has to continue as it looks today,” zei Daimler CEO Dieter Zetsche nog vorige maand. “It’s not a vehicle that pretends. The G class is the original,” vervolgde hij.


De 1987 Mercedes-Benz G Cabriolet (zwart) en de open-top G class uit 2004 in één beeld gevangen.

Het lijkt een off-roader die lijkt te bewijzen dat het negeren van trends ook veel geld op de plank kan brengen.

Stijgende verkopen
De toekomst van de G-klasse in zijn huidige vorm lijkt een apart leven te lijden vergeleken met de veranderingen binnen Mercedes-Benz. Het merk strijd namelijk nog steeds om de nummer één positie in het premium segment, die zij in 2005 aan BMW verloren.

“We want to make Mercedes vehicles sleeker and sportier”, aldus Zetsche.

Waarbij de SUV’s de sleutel zijn. De verkopen in dat segment groeiden tot 324.700 auto’s vorig jaar, wat zo’n 12 procent groei is ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit jaar komt er nog een compacte SUV bij op de markt en volgend jaar komt er een coupé variant van de M-Klasse op de markt. Waarmee de teller dan op zes SUV’s staat.

Amerika is goed voor één vijfde van de totale verkopen van de G-Klasse en zoals we gewend van ze zijn worden daar de meeste met de krachtigste motoren verkocht. Waarmee de gemiddelde verkoopprijs daar op $137,150 ligt (€108.622,80 zonder onze BPM en slurptax/ CO2heffing).

Maar ook al stijgen de SUV verkopen momenteel harder dan de totale automarkt, zullen de “hard-core” terreinwagens wel marktaandeel gaan verliezen. Van 5 procent naar 4,1 procent in 2020. En dan laten we de toenemende concurrentie van exotische merken die ook SUV’s op de markt willen gaan brengen, zoals Maserati, Bentley en zelfs bij Rolls-Royce zouden ze bezig zijn aan een SUV concept.


Het interieur van de 1979 G-Klasse

Wat voor toekomst gaat de G-Klasse tegemoet?
Land Rover trekt niet voor niets de stekker uit hun huidige Defender, het duurt niet voor niet zo lang voordat exotische merken als Maserati met hun SUV’s op de markt komen en de SUV markt blijft krimpen. Dus moeten er nieuwe niches binnen het SUV-segment worden gevonden.
Met maar 5 procent marktaandeel en toren hoge ontwikkelings- en productiekosten lijkt het meer op Russian roulette waar die exotische merken op mikken. Waar je met Russian roulette maar 16,667 procent kans hebt om de dans te ontspringen om een kogel te krijgen (1 op 6, uitgaande van een revolver met plaats voor 6 kogels) is de kans om een nieuw succesvolle niche binnen het SUV-segment te vinden ook erg klein. Mercedes heeft natuurlijk het voordeel dat hun G-Klasse zo’n icoon is, maar blijven ze succesvolle varianten uit hun hoge hoed toveren? Wij vragen ons dan ook af of ze oogkleppen op hebben bij Mercedes of de wereld bezien met een roze bril?

Magna Steyr, een dochter onderneming van het in Canada gevestigde Magna International Inc. zal er in ieder geval niet om wakker liggen dat de exotische merken Russian roulette overwegen, want zij hebben hun contract met Daimler (Mercedes-Benz) weten te verlengen tot 2022 om de G-Klasse te blijven assembleren.
Er zijn voor en tegenstanders voor de G-Klasse en de veranderingen, maar Mercedes blijft de G-Klasse wel door ontwikkelen. Zo hebben ze de plannen om de stabiliteit en interieurruimte te verbeteren, door de auto breder te maken en het dak iets omlaag te brengen.

Bron: europe.autonews.com

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.