Interclassics & Topmobiel 2015; 80 jaar Jaguar deel 1

Naast het thema Grand Prix Classics was 80 jaar Jaguar tijdens de Interclassics & Topmobiel 2015 op het programma. Centraal in één van de grote hallen stond een stand met enkele historische modellen op een rij.

De eerste twee auto’s die we zullen tonen door middel van dit artikel hebben een aparte naam. In plaats van Jaguar hebben deze SS als merknaam. Het in 1932 door Williams Lyons & William Walmsley geregistreerde bedrijf SS Cars Ltd. is de oorsprong van het hedendaagse Jaguar. In 1935 werd de naam gewijzigd in SS Jaguar. Na de oorlog werd begrijpelijk het SS uit de naam verwijderd.

In de periode 1932-1936 gebruikte SS Cars voornamelijk door de firma Standard geleverde chassis en motoren waarop een mooie koets gebouwd werd. Zo werden in deze periode de later legendarische SS1 en SS2 modellen geproduceerd. De twee bijzondere SS1 Airline en SS90 die hier getoond worden werden in deze periode ook geproduceerd.

1935 SS90
In 1934 werd door William Walmsley een bijzonder prototype gebouwd. Een sportieve koets met verlaagde motorkap. Het chassis was afkomstig van de SS1 maar dan in een verkorte uitvoering. Hiermee was de eerste sportauto van SS Cars geboren; de SS90. Bijzonder aan dit prototype was dat de achterkant schuin afliep en dat het reservewiel liggend in het kofferbakdeksel was opgenomen.

Vanaf mei tot september 1935 werden 23 SS90’s geproduceerd, waarbij de achterkant duidelijk veranderd was ten opzichte van het prototype. Er was meer ruimte gemaakt voor de achtergelegen benzinetank en er was nu een rechtopstaand reservewiel tegenaan bevestigd.

Voor de aandrijving werd een 2.6-liter 6-cilinder geplaatst welke door twee carburateurs zo’n 80 bhp produceerde. Door het lage gewicht van de auto haalde deze 145 km/u. In mijlen uitgedrukt is dit 90 mph waaraan dit model zijn naam te danken heeft.

Van alle geproduceerde SS90’s hebben het prototype uit 1934 en achttien SS90’s uit 1935 de tijd overleefd. Dat is best bijzonder te noemen gezien er maar 24 gemaakt zijn.


1935 SS1 Airline
Sinds 1932 was de populariteit van SS Cars sterk toegenomen dankzij de snelle maar betaalbare SS1 & SS2. In 1935 werden de bijzondere gestijlde SS90 & SS1 Airline toegevoegd aan de lijst bijzondere modellen.

De SS1 Airline was uitgevoerd op het reguliere chassis en voorzien van de Standard-zijklepper die ook een plekje had in de andere modellen. Het uiterlijk van de SS1 Airline was echter zeer modern door de aflopende achterkant, ontbrekende raamstijlen en twee afgedekte reservewielen aan weerszijde van de lange motorkap.

Geen lijn was recht aan de body waardoor het geheel een gestroomlijnde indruk maakte. De twee zijruiten lopen in een vloeiende lijn, zonder middenstijl, door naar achteren en de achterste ruit buigt, richting het eind, naar beneden waarbij de aflopende lijn van het dak gevolgd wordt.

Door de minder uitstekende achterkant en de verplaatsing van de reservewielen naar de voorkant was binnenruimte gewonnen. De passagiers achterin hadden hier vooral profijt van. Opvallend daarbij is een kleine diepte-uitsparing bij de voeten voor de passagiers achterin. Ondanks de aflopende daklijn is er nog voldoende hoofdruimte doordat de kuipstoeltjes wat naar achteren gekanteld zijn.

De SS1 Airline werd uitgevoerd met een 6-cilinder motor welke 70 bhp produceert. Hiermee kon de Airline een topsnelheid van 120 km/u behalen. Ondanks het gebrek aan stuurbekrachtiging ligt de auto prima in de bochten en stuurt redelijk soepel. Met de geleverde versnellingsbak is het niet nodig om tussengas te geven. Alleen de eerste versnelling is niet gesynchroniseerd.

Het hierboven getoonde model is in 1935 in London verkocht, toen nog zwart met groene bekleding, waarna hij in 1937 opduikt in Victoria, Australië. Van 1941 tot 1961 is de auto in handen geweest van diverse eigenaren waarna hij door een gat in de motor verdween van het toneel. In 1967 werd de auto ontdekt en gekocht door Ian McGilp. In 1991 werd de auto pas gerestaureerd. In 2001 werd de auto door de huidige eigenaar gekocht en van Amerika naar Nederland gehaald. Van de 619 SS1 Airlines die gebouwd zijn, zijn er op dit moment nog maar 30 over.

1947 Jaguar Mk IV Drop Head Coupé Vanden Plas
Direct na de oorlog werd heel begrijpelijk het SS uit de naam verbannen. Ook werd al vrij snel na de oorlog de productie van vooroorlogse modellen weer gestart. Dit kon doordat de productielijn gedurende de oorlog was ontsnapt aan bombardementen van de Duitsers.

In opdracht van de Belgische Jaguar-importeur werd in 1947 deze one-off gemaakt door de Belgische coach builder Vanden Plas. Qua uiterlijk is deze sterk verschillend van de strakker gelijnde Jaguar uitvoering.

Het eerste dat op valt is het two-tone kleuren schema met de licht- en donkerblauwe kleur. De zijschermen voor en achter zijn groot opgeblazen en een lange chromen strip loopt over de motorkap door over de deur tot aan het achterscherm.

Veel van het interieur is gelijk gebleven aan de “normale” Jaguar met opvallend detail dat de asbakken veel grotere asbakken heeft zodat er ook dikkere sigaren in passen. De fauteuils van de Vanden Plas zijn steviger uitgevoerd en er is een ongedeelde achterbank. Wat een fijne optie geweest moet zijn om met alle kinderen of een aantal vrouwen achterin naar het strand te rijden.

{gallery}galleries/Shows/2015-Interclassics-Topmobiel-Maastricht/80-years-of-Jaguar/80-years-of-Jaguar-1/{/gallery}

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.