Interclassics & Topmobiel 2015; 80 jaar Jaguar deel 3

Het laatste van een serie van drie artikelen over het tachtig jarig bestaan van Jaguar neemt ons niet meer zo ver terug in de tijd als de eerste twee delen. Dit keer bekijken we de jaren ’80 van Jaguar. 

1988 Jaguar XJR-9LM
In de jaren ’80 begreep Jaguar directeur Sir John Egan dat succes in de lange afstandsraces het matige kwaliteitsimago van jaguar zou kunnen verbeteren. Tom Walkinshaw’s TWR-team was in 1984 in staat het European Touring Car Championship te winnen met de XJ-S. TWR werd dan ook door Jaguar gevraagd om een potentiële Le Mans winnaar te bouwen die na 30 jaar weer voor Jaguar succes zou zorgen.

TWR had Tony Southgate weten te strikken om zijn Formule 1 kennis te gebruiken voor het ontwerpen van deze Le Mans racer. Deze bouwde rondom de ruim 730 pk sterke 12 cilinder Jaguar de XJR-8. Waar met name Porsche auto’s bouwde met lange achterkanten die op het rechte eind van Le Mans een hoge stop snelheid kon behalen opteerde Southgate juist voor een korte achterkant.

Southgate ontdekte in de windtunnel dat juist een korte achterkant, met een laag gebouwde achtervleugel, voor heel veel neerwaartse druk zorgde zonder veel topsnelheid in te leveren. De XJR-8 werd helaas niet het succes waar men op hoopte. In 1987 kwam men niet verder dan de vijfde plaats op Le Mans.

In 1988 verscheen de XJR-9 aan de start. Dit was een verdere doorontwikkeling van de XJR-8 met een nog betere aerodynamica en veranderde wielophanging. Martin Brundle en Eddie Cheever wisten vooral dankzij de hoge topsnelheid van de Jaguars en de superieure wegligging drie van de vijf races voorafgaand aan Le Mans te winnen.

Tijdens de training op Le Mans was de Porsche 926C van Hans Joachim Stuck echter 6 seconden sneller dan de snelste Jaguar, deze kwam niet verder dan de 4de tijd. In de race zelf nam de Porsche van Stuck inderdaad direct de leiding maar de Jaguar van Nielsen/Brundle kon goed volgen.


Jaguar XJR-9 nummer 2 met daarachter de teamgenoten klaar om te duwen

Het was echter vooral de hier getoonde XJR-9 nummer 2 met Jan Lammers, Andy Wallace, Johnny Dumfries die vanaf de zesdestartpositie snel naar voren kwam. Lammers had toen reeds veel ervaring op Le Mans en had aangedrongen op een zachte set-up aan de achterkant. Na de eerste pitstop ging de Jaguar no.2 aan de leiding, deze moesten ze echter afstaan aan één van de Porsches puur omdat deze minder brandstof verbruikten en daardoor langer door konden rijden tussen de pitstops.

Jan Lammers bleek in staat de Porsche weer in te halen totdat hij door een andere Porsche geraakt werd en naar de pits moest om de schade te herstellen. Teamgenoot Andy Wallace wist, door een dubbele stint te rijden, de no.2 weer bij de leidende Porsche in de buurt te krijgen. Ondanks de invallende duisternis reed Jan Lammers zeer snelle rondetijden en nog voor middernacht wist hij de no.2 weer aan kop te krijgen.

Na zoveel uur racen was echter ook de achilleshiel van de XJR-9 duidelijk geworden. De V12 produceerde echter niet alleen veel pk’s maar had ook een hoog koppel waardoor de versnellingsbak veel te verduren kreeg. De XJR-9 no.21 heeft tijdens de race reeds twee keer een grondige reparatie nodig gehad aan de versnellingsbak maar eindigde evengoed nog de 16de positie. De no.3 auto viel na 8 uur rijden uit met een kapotte transmissie, ook de no.1 viel na 19 uur uit deze had echter te maken met een kapotte koppakking.

Tot twee uur voor het einde van de race ging alles goed voor de no.2 XJR-9 met op dit moment Jan Lammers achter het stuur. Tijdens het racen sprong de auto echter spontoon uit de versnelling, iets wat bij de andere auto’s ook gebeurde voor deze definitief de geest gaven. Om de problemen hiermee voor te zijn selecteerde Lammers de vierde versnelling en schakelde niet meer in de hoop zo de finish te kunnen behalen. Hij hield dit probleem echter voor zich om zo de concurrentie niet te waarschuwen over de problemen met de auto welke nog steeds op de eerste positie reed.

Zelfs toen hij de laatste pitsstop moest maken informeerde hij niemand van het team over dit probleem. Echter moest hij nu ook uit de pits vertrekken wat uiteraard moeizaam verliep in de vierde versnelling. Hierdoor zag Tom Walkinshaw wat er aan de hand was. Hij instrueerde de andere twee nog rijdende Jaguars, de no.21 & 22 om dicht achter de leidende nummer 2 te gaan rijden. Desnoods zouden deze de nummer 2 over de finish gaan duwen mocht de bak het begeven maar winnen zou men!

Uiteindelijk lukte het Lammers om met de no.2 voorop te blijven rijden en na 394 ronden en 5.332 kilometer kwam hij als winnaar over de finish met een voorsprong van 2 minuten en 36.85 seconden op de nummer twee.

Na de overwinning werd de winnende Jaguar direct geschonken aan de Jaguar Daimler Heritage Trust waar deze fameuze auto het middelpunt van de rijke historie van Jaguar. Enkel voor speciale evenementen wordt deze uitgeleend zoals ook het vieren van de 80 jarige historie van jaguar in Maastricht.

1993 Jaguar XJ220
Het is 1984 toen Jaguar weer net onafhankelijk geworden was en onder de British Leyland groep is uitgekomen. Hierdoor had het merk te lijden onder een matige reputatie dit men weg moest werken en waarvoor meer nodig was dan alleen een chique nieuwe limo.

Jaguar’s hoofd engineering, professor Jim Randle, had een aardig plan om er voor te zorgen dat het imago van Jaguar weer opgekrikt werd. In 1987 maakte hij tijdens de kerstdagen een eerste ontwerp. Dit eerste ontwerp werd hierna door Keith Helfet verfijnd tot het uiteindelijke model.

Omdat er vlak na de zelfstandigheid formeel geen geld beschikbaar was bij Jaguar werd het hele project gedaan door twaalf leden van de zogenaamde “Saturday Club”. Deze club bestond uit medewerkers van jaguar, toeleveranciers en personeel van Abbey Panels. Zij werkten in het geheim en in hun vrije tijd aan het prototype.

Het uiteindelijke prototype was een zeer complex maar absoluut revolutionair model geworden. Een volledig aluminium body, omhoog scharnierende deuren, vierwielaandrijving en -besturing en variabele aerodynamica maakten de auto een high-tech hoogtestandje. Voor de aandrijving dacht man aan een V12 die in de jaren 60 ontwikkeld was bij Cosworth. Hiervan lagen er nog vijf exemplaren van in een magazijn waardoor het prototype een 700 pk sterke 6.2-liter V12 onder de glazen kap kon krijgen.

Tien maanden na het start van het project was de auto nog steeds een geheim. Rechtstreeks vanaf de set voor de persfoto’s werd de auto naar de jaarlijkse Motor Show in het National Exposition Centre in Birmingham gebracht.

De XJ220 zorgde nogal voor commotie. De gloednieuwe F40 die hier ook tentoon gesteld stond kreeg amper aandacht. De hele wereld was gebrand op alle informatie omtrend deze nieuwe supercar van Jaguar.

Terwijl de auto nog geen meter gereden had werd van Jaguar verwacht dat men snel een beslissing klaar had voor de toekomst van de nieuwe sensatie uit de Jaguar stallen. JaguarSport, een samenwerking van jaguar met racepartner Tom Walkinshaw Racing, moest de auto gaan beoordelen op productiewaardigheid.

Het duurde twee jaar voordat de definitieve specificaties bepaald waren. De grote V12 zou uiteindelijk plaats maken van een V6 turbomotor. Deze werd aangeraden door Tom Walkinshaw die toevalligerwijs de rechten voor deze compacte V6 bezat.

In 1989 werd door Jaguar een Ford Transit gekocht die gebruikt werd om onopvallend de techniek van de XJ220 te testen. De bus werd voorzien van de 3.5-liter V6 middenmotor en van een aangepast onderstel, compleet met XJ220 velgen.

De 3.5-liter V6 turbo motor met dubbele Garrett T3 turbo leverde 549 pk waarmee hij sterker was dan de 537 pk sterke V12 die in eerste instantie bedoeld was voor de XJ220. 549 pk is echter nog steeds een grote stap terug van de 700 pk uit het prototype.

In 1990 werd aangekondigd dat de XJ220 voor een prijs van 361.000 pond in productie zou gaan. Jaguar vergat echter te vermelden dat de V12 uiteindelijk plaats had gemaakt voor een turbo geblazen V6. Wel melde Jaguar hier al dat de vierwielaandrijving plaats had gemaakt voor achterwiel aandrijving.

Van de 1.500 geïnteresseerden werd 50.000 pond gevraagd om het project mee te kunnen financieren. Omdat Jaguar aangaf maximaal 350 auto’s te kunnen produceren zaten daar veel speculanten tussen die verwachtten dat de XJ220’s snel meer waard zou worden.

Toen uiteindelijk bekend was dat er in plaats van de V12 een V6 met dubbele turbo gebruikt ging worden zwakte het enthousiasme echter af. In 1992 sloeg ook de recessie toe en kwamen de Bugatti EB110 en McLaren F1 ten toneel, twee grote concurrenten voor de supercar van Jaguar. Een prijsstijging van bijna 50.000 pond naar 403.000 pond was de welbekende druppel die er toe leidde dat 75 kopers het koopcontract wilden ontbinden. Het kwam tot een rechtszaak tussen Jaguar en de klanten die weigerden om de auto af te nemen. Dit werd in het voordeel van Jaguar beslist.

De eerste productie XJ220 werd afgeleverd in Juni 1992 en uiteindelijk heeft Jaguar 281 XJ220’s kunnen produceren, bijna 70 minder dan in eerste instantie gemeld. Bij het stoppen van de productie in 1994 waren er nog zo’n vijftien XJ220’s die niet verkocht waren. Deze zijn uiteindelijk opgekocht door een Jaguar dealer welke deze alsnog verkocht kreeg over de hele wereld.

De hier getoonde Jaguar XJ220 is nummer 184 van de 281 en is een origineel door Kroymans geleverde auto. De eerste eigenaar heeft de auto puur voor het adembenemende ontwerp gekocht en heeft de auto jarenlang in zijn woonkamer achter glas tentoon gesteld. Jaren later werd de auto verkocht aan de tweede eigenaar, de Jaguar supercar had toen nog maar 47 kilometer gereden. In een paar jaar tijd heeft de tweede eigenaar toen van deze 47 kilometer 5.800 kilometer gemaakt. De huidige eigenaar, sinds 2004, gebruikt de Jaguar nog regelmatig om aan evenementen mee te doen en heeft inmiddels ongeveer 8.600 kilometer op de teller gezet van deze bijzondere Jaguar.

{gallery}galleries/Shows/2015-Interclassics-Topmobiel-Maastricht/80-years-of-Jaguar/80-years-of-Jaguar-3/{/gallery}

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.